Στην τελική ευθεία για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού μέρους των δανείων του ΔΝΤ, βρίσκεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις επόμενες 10 ημέρες να κρίνονται εξαιρετικά κρίσιμες.

Κρίσιμη είναι και η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ολλανδό ομόλογο του Μαρκ Ρούτε, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, Εμανουέλ Μακρόν και Άνγκελ Μέρκελ έδωσαν το πράσινο φως και το επόμενο βήμα είναι η Χάγη.

Θετικός σε μια πρόωρη αποπληρωμή δανείων ήταν ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μαξίμου, πριν από δύο μήνες. Από την πλευρά του, και το ΔΝΤ βρίσκει την εξέλιξη αυτή θετική από θέση αρχής διότι εκτός από το ταμειακό ζήτημα στέλνει το μήνυμα ότι τα προγράμματα του Κυριάκου Μητσοτάκη πετυχαίνουν καθώς οι οικονομίες εξελίσσονται.

Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή που ρωτήθηκε από το Newpost στο Βερολίνο, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει προτεραιότητα την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, ενώ παράλληλα άλλες κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνουν ότι το επόμενο 10ήμερο είναι κρίσιμο για την έκβαση του αιτήματος που αναμένεται όμως να είναι επιτυχής.

Το τοπίο φαίνεται ότι θα καθαρίσει ακόμα περισσότερο στις 13 Σεπτεμβρίου που θα λάβει χώρα το πρώτο Eurogroup στο οποίο θα συμμετάσχει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας. Μία θετική εξέλιξη και από εκεί θα βάλλει τα πράγματα ακόμα περισσότερο στη θέση τους. Σημαντική, για την έκβαση των πραγμάτων, θα είναι και η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με αξιωματούχους του ΔΝΤ στις ΗΠΑ, όπου θα βρίσκεται 23-27 Σεπτεμβρίου με αφορμή την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ιστορική πτώση και άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος
Ευνοϊκή συγκυρία για τη χώρα αποτελεί η γενική πτώση των επιτοκίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να η Ελλάδα να μπορεί να δανειστεί φθηνότερα από τις αγορές για να αποπληρώσει τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ. Η συζήτηση αφορά τα 3,8 δισ. που χορηγήθηκαν από το ΔΝΤ με υψηλό επιτόκιο 5,1%. Το σύνολο των δανείων είναι 9,8 δισ. Σε ιστορικό χαμηλό κινούνται και σήμερα τα spreads. Τα 10ετή ελληνικά ομόλογα κινήθηκαν στο 1,62%, τρεις φορές κάτω από το 5,1%. Η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων, που αποτελεί σημαντική προϋπόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα είχε ένα όφελος για την ελληνική οικονομία της τάξης των 150-200 εκατ. ευρώ ετησίως, γεγονός πολύ σημαντικό στη στρατηγική του πρωθυπουργού όσον αφορά την αναζήτηση δημοσιονομικού αέρα για αναπτυξιακές πολιτικές.

Αυτό που είναι σίγουρα και με έμπρακτα αποτελέσματα είναι ότι η αλλαγή της κυβέρνησης έχει βελτιώσει φανερά το οικονομικό κλίμα. Τα τελευταία έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου έχουν εκδοθεί με το χαμηλότερο κόστος των τελευταίων 15 ετών. Το 7ετές ομόλογο, με το οποίο η χώρα δανείστηκε 2,5 δις ευρώ, εκδόθηκε με επιτόκιο 1,9%, εμφανώς μειωμένο από αυτό στις αρχές του χρόνου που κυμαινόταν στο 4,3%.

Παράλληλα την υψηλότερη επίδοση από το 2008, ξεπερνώντας μάλιστα το μέσο όρο της Ευρωζώνης για πρώτη φορά από το 2014, σημειώνει και ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος της χώρας. Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού προχωρά κανονικά και τα έσοδα, μετά τον Ιούνιο, ενισχύονται σε σχέση με τους στόχους. Η καθολική άρση των capital controls από την 1η Σεπτεμβρίου σηματοδότησε και επίσημα την επιστροφή στην κανονικότητα.

Αναφερόμενος στο ιστορικά χαμηλό επιτόκιο των κρατικών ομολόγων και το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται χωρίς πρόβλημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad σχολίασε ότι: «Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Το διαπιστώνει κανείς και στους δείκτες εμπιστοσύνης που έχουν επίσης βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό». Παράλληλα επισήμανε ότι οι εταίροι της χώρας και οι διεθνείς αγορές αναγνωρίζουν πλέον ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, τονίζοντας πως ο ίδιος «έρχεται για να καταστήσει σαφές πως η Ελλάδα έχει ξεπεράσει οριστικά την εποχή της κρίσης».

Το μεταναστευτικό

Σε ότι αφορά στο μεταναστευτικό - προσφυγικό η Ολλανδία τάσσεται υπέρ της αυστηροποίησης. Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για κλειστά σύνορα από ακροδεξιό κόμμα FvD, το οποίο βγήκε πρώτο κόμμα στις περιφερειακές εκλογές τον περασμένο Μάιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιστρατεύσει την ίδια λογική καθίσει που ακολούθησε και στο Βερολίνο, όταν βρεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών με τον Ρούτε. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θεωρεί ότι η αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού ζητήματος χαίρει ευρωπαϊκής στρατηγικής και όχι παράτολμων κινήσεων. «Δεν είναι λογικό ένα τέτοιο ζήτημα να αφορά μόνο ορισμένες χώρες» τόνισε στην ολλανδική εφημερίδα. «Όποιος θέλει τα πλεονεκτήματα των ανοιχτών συνόρων της συνθήκης Σένγκεν θα πρέπει να είναι έτοιμος να επωμιστεί και τις συνέπειες» τόνισε ο ίδιος.

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν στην Ολλανδία ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γρηγόριος Δημητριάδης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου Πρωθυπουργού, Πρέσβυς Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Διευθυντής του Γραφείου Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Μητρόπουλος.