Τις εκτιμήσεις του για τις κινήσεις της Τουρκίας στο μεταναστευτικό και την Ανατολική Μεσόγειο, έκανε μέσω των Παραπολιτικών 90,1 ο βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος.

«Η Τουρκία στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα πώς θα παίξει το επόμενο χρονικό διάστημα. Το εντάσσω στην πολιτική της Τουρκίας που λεει 'θα ανεβάσω τους τόνους και θα παίξω με κάθε τρόπο σε όλα αυτά που σε ενοχλούνε'. Δεν θα γυρίσουμε σε μέρες του 2015-2016, διότι ήταν εντελώς διαφορετική αντίληψη της τότε κυβερνήσεως και δεν υπήρχε καμία φύλαξη των συνόρων, η λογική ήταν 'περάστε και συνεχίστε'»

Ο κ. Συρίγος υπενθύμισε ότι η Τουρκία παίρνει 3 δισ. ευρώ από την ΕΕ για να συγκρατεί τις ροές, αλλά μάλλον θέλει περισσότερα: «Η ΕΕ δεν έχει προβλημα να της τα δώσει, αλλά εδώ πρέπει να αναφερθεί ρητώς το τι έγινε τη συγκεκριμένη ημερομηνία και μπήκαν 550 άτομα. Τα 550 άτομα είναι ολόκληρη επιχείρηση δεν είναι κάτι που περνάει απαρατήρητο. Το πρώτο αφορά στην ΕΕ, το δεύτερο είναι πιο αυστηρός έλεγχος του τι ακριβώς γίνεται στις ροές. Το τρίτο σημείο αφορά την κατάσταση τα νησιά, είναι απελπιστική. Δεν πρέπει να ξαναγυρίσουμε σε μέρες του 2015-2016. Η κυβέρνηση έχει αρχίσει ήδη τις μεταφορές... Και πρέπει να μπορέσουμε σε βάθος χρόνου αλλά αυτό θέλει πολύ δουλειά, τουλάχιστον ένα χρόνο για να τρέξει το σύστημα, να αλλάξουμε το σύστημα και να φύγουμε από τα 4 επίπεδα που έχουμε τώρα για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε 2 επίπεδα.»