Συνεχίζει ακάθεκτη η «∆ηµοκρατία» του Γιάννη Φιλιππάκη τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του, ακόµα και µετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, εξακολουθώντας να παρέχει πολύτιµες επικοινωνιακές υπηρεσίες στην Κουµουνδούρου.

Η εφηµερίδα που στήριξε σθεναρά την «πρώτη φορά Αριστερά», επιχειρώντας να παράσχει δεξιό άλλοθι στον ΣΥΡΙΖΑ κατά τα χρόνια της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και, ταυτόχρονα, να διασώσει πολιτικά τον Πάνο Καµµένο (χωρίς εκ του αποτελέσµατος να το καταφέρει), εξακολουθεί να «χτυπά κάτω από τη ζώνη» το πρωθυπουργικό πλέον ζεύγος, αξιοποιώντας κάθε σχετική ευκαιρία. Υπενθυµίζεται πως την προηγούµενη τετραετία ουκ ολίγα δηµοσιεύµατα της εφηµερίδας είχαν προκαλέσει την οργή της Πειραιώς, η οποία είχε φθάσει στο σηµείο να απαντά ακόµα και µε επίσηµες ανακοινώσεις. Ιδιαίτερα, δε, αυτή την εβδοµάδα τα πρωτοσέλιδα της εφηµερίδας παρέπεµπαν δίχως αµφιβολία σε λογικές «Αυγής» και «Documento», γεγονός που κάθε άλλο παρά απαρατήρητο περνά στα πολιτικά και τα δηµοσιογραφικά γραφεία.

Τη ∆ευτέρα 26 Αυγούστου, µεταξύ των βασικών θεµάτων της «∆ηµοκρατίας» φιγουράριζε η σαββατοκυριακάτικη απόδραση του Κυριάκου και της Μαρέβας Μητσοτάκη στην ιδιαίτερη πατρίδα της οικογένειας του πρωθυπουργού, µετά το ταξίδι τους στο Παρίσι για τη συνάντηση του επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης µε τον Εµανουέλ Μακρόν. «∆εν πάµε καλά! Πάλι για µπάνια (στα Χανιά) ο πρωθυπουργός», ήταν ο σχετικός τίτλος, ενώ στον υπότιτλο αναφερόταν χαρακτηριστικά πως συνιστούν «Λάθος παράδειγµα από τον Μητσοτάκη οι διακοπές κάθε Σαββατοκύριακο».

«Τέτοια δηµοσιεύµατα δεν ανταποκρίνονται στην πραγµατικότητα. Ο λαός βλέπει αν ο Μητσοτάκης βρίσκεται σε διακοπές ή σε συνεχή επαγρύπνηση για τα ανοικτά ζητήµατα της χώρας. Σε αντίθεση µε τον Τσίπρα, που εξαφανιζόταν ακόµα και σε στιγµές κρίσης χωρίς να επιδεικνύεται αντίστοιχη ευαισθησία, ο ελληνικός λαός γνωρίζει ανά πάσα στιγµή πού βρίσκεται ο πρωθυπουργός», σχολίαζαν στελέχη του Μεγάρου Μαξίµου.

Αιχμηρή

Τις ηµέρες που ακολούθησαν, η εφηµερίδα συνέχιζε την αιχµηρή αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεπερνώντας ακόµα και την Κουµουνδούρου. «Η Μέρκελ θάβει Σαµαρά - Κυριάκο», ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος του φύλλου της Τρίτης, ελάχιστα εικοσιτετράωρα πριν από το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο. Οσο για την έκδοση της Παρασκευής, ξεχώριζε η απροσχηµάτιστη ταύτιση του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τον Κώστα Σηµίτη και τα περιβόητα ευχαριστήρια που ο πρώην πρωθυπουργός είχε απευθύνει στους Αµερικανούς µετά την κρίση των Ιµίων. «Ευχαριστώ τους Γερµανούς», ήταν το κεντρικό θέµα της εφηµερίδας, µε υπέρτιτλο: «Θύµισε Σηµίτη ο Μητσοτάκης! Κολακείες στο Βερολίνο για την... κατανόηση επί Μνηµονίων».

Πρόκειται επί της ουσίας για την επιµονή στο µοτίβο της εποχής που η Ν.∆. ήταν στην αξιωµατική αντιπολίτευση και η «∆ηµοκρατία» αντιπολιτευόταν σταθερά τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που, ακολουθώντας το παράδειγµα του πιο... ακραίου φιλοΣΥΡΙΖΑϊκού Τύπου, τοποθετούσε στο επίκεντρο της σκληρής κριτικής της τη Μαρέβα Μητσοτάκη. Ιδιαίτερα ενδεικτικό των διαθέσεων του εντύπου του Γιάννη Φιλιππάκη έναντι του πρωθυπουργικού ζεύγους ήταν το προεκλογικό δηµοσίευµα (διόλου τυχαία, βεβαίως, η συγκυρία) που παρουσίαζε τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη ως... εκπρόσωπο της Ν.∆. στην ενθρόνιση του Πατριάρχη Αµερικής Ελπιδοφόρου.

«Ηταν ακόµα µία χυδαία επίθεση στη σύζυγό µου από τη συγκεκριµένη εφηµερίδα, που βρίσκεται σε εντεταλµένη υπηρεσία», είχε τονίσει εκείνη την περίοδο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας πως η παρουσία της Μαρέβας Μητσοτάκη στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού είχε απολύτως ιδιωτικό χαρακτήρα, λόγω της γνωριμίας της με τον νέο Αρχιεπίσκοπο.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 31/8/2019