Νέα εστία έντασης στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η απόφαση της Κουμουνδούρου που υποχρεώνει τους βουλευτές να δίνουν το 40% της βουλευτικής τους αποζημίωσης στο κόμμα και σε κοινωνικές δράσεις, καθώς και έναν αποσπασμένο δημόσιο υπάλληλο (από τους τρεις που δικαιούνται), αλλά και έναν επιστημονικό συνεργάτη από τους δυο που δικαιούνται, προκειμένου να στηριχτεί η αντιπολιτευτική ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη που έχουν την επιστημονική επάρκεια και την εμπειρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές έλαβαν πρόσφατα στα χέρια τους επιστολή μετά την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία… τους άφησε στα «κρύα του λουτρού».

Και τούτο, καθώς η απόδοση του 40% της βουλευτικής αποζημίωσης έχει προκαλέσει δυσφορία σε πολλούς βουλευτές, ιδίως σε νεοεκλεγέντες και της περιφέρειας, με την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει στην επιστολή προς τους βουλευτές πως «είναι γνωστά τα δεσμευτικά όρια που θέτουν οι πόροι του κόμματος» και τονίζεται η «αναγκαιότητα αξιοποίησης ενός ορισμένου αριθμού συνεργατών», συμπληρώνοντας πως τα «οφέλη θα είναι πολλαπλασιαστικά λόγω της υπαγωγής αυτού του κρίσιμου δυναμικού στην υπηρεσία της συλλογικής πολιτικής δράσης».

Οι μόνοι που χαμογέλασαν ήταν οι βουλευτές της περιφέρειας, αφού, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προβλέπεται μόνο για αυτούς έκπτωση 300 ευρώ (κατέβαλαν 600 ευρώ στον ΣΥΡΙΖΑ και 400 ευρώ μηνιαίως για την αλληλεγγύη).

Από την άλλη πλευρά, χίλια ευρώ οικονομική ενίσχυση θα εξακολουθούν να δίνουν οι βουλευτές της Αττικής, της Α΄ και της Β΄ Θεσσαλονίκης και της Επικρατείας, καθώς σε αυτούς δεν υπολογίστηκε καμία μεταβολή.

Παρά την γκρίνια και την μουρμούρα πολλών βουλευτών, η Κουμουνδούρου επιμένει ότι ο ένας από τους δύο επιστημονικούς συνεργάτες των βουλευτών θα διατεθεί στο κόμμα.

Μάλιστα, προτάθηκε να συσταθεί επιτροπή στην οποία θα μετέχουν πρόσωπα που διαθέτουν επιστημονικά εφόδια και πείρα από την διακυβέρνηση για να υποστηρίζουν το έργο των επιτροπών κοινοβουλευτικού ελέγχου.