Τη διαβεβαίωση ότι η ΔΕΗ θα σωθεί με την ελάχιστη επιβάρυνση των καταναλωτών, έδωσε μέσω ΣΚΑΙ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκαθαρίζοντας ότι θα αποδοθούν ευθύνες, είτε μέσω Δικαιοσύνης είτε μέσω κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε, πάντως, ότι «δεν θα υπάρξει βιομηχανία Εξεταστικών», σπεύδοντας όμως να ξεκαθαρίσει ότι «θα υπάρξει αναζήτηση ευθυνών» για τα κρίσιμα χρόνια που έφεραν το τρίτο μνημόνιο, δηλαδή την περίοδο του 2015.

«Η ΔΕΗ μέσω τρίτου μνημονίου αναγκάστηκε να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Υπήρξε ζημία της τάξης των 500–600 εκατ. ευρώ» επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης, συνδέοντας τις δύο υποθέσεις.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι τον Οκτώβριο του 2014 η χρηματιστηριακή αξία της Επιχείρησης ήταν 1,9 δισ. ευρώ και σήμερα είναι μόλις 0,3 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΙ, η γγ Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, αποκάλυψε ότι η Δικαιοσύνη ξεκίνα έρευνα για την υπόθεση της ΔΕΗ. Η ίδια πρόσθεσε ότι το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος θα συνδράμει τις εισαγγελικές αρχές στην έρευνα.

Ζήτημα ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης ΔΕΗ και των ενεργειών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που τίναξε στον αέρα τα οικονομικά της επιχείρησης άνοιξε ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Βουλή.

Ο υπουργός, απευθυνόμενος στην Αξιωματική Αντιπολίτευση επισήμανε: «Δεν είστε κατήγοροι αλλά κατηγορούμενοι».

Αναφέρθηκε στην οικτρή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, αλλά και στην «περίεργη» -όπως την χαρακτήρισε- αγορά σκοπιανής εταιρείας ενέργειας που ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζάεφ:

«Υπάρχει αυτή η περίεργη υπόθεση εξαγοράς από την ΔΕΗ εταιρείας από τον βόρειο γείτονά μας που ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζάεφ. Δεν νομίζετε εσείς που κάνετε τους εισαγγελείς ότι οφείλετε να δώσετε εξηγήσεις για αυτό το θέμα. Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει στο πολιτικό θέατρο ΣΥΡΙΖΑ. Στο ζήτημα ΔΕΗ δεν είστε κατήγοροι αλλά κατηγορούμενοι. Σήμερα ανοίγει το θέμα και θα υπάρξουν κι άλλες συζητήσεις και στην Βουλή και στην Δικαιοσύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά.