Τον νέο πρόεδρο και τον νέο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επέλεξε το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνου Τσιάρα, κλείνοντας την εκκρεμότητα που είχε αφήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επιχείρησε να διορίσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Για τη θέση του νέου προέδρου του Αρείου Πάγου επελέγη ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και για τη θέση του εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστήριου ο Βασίλειος Πλιώτας.

Σημειώνεται πως ο κ. Τσαλαγανίδης και ο κ. Πλιώτας είχαν έλθει πρώτοι στην ψηφοφορία της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, συγκεντρώνοντας τις περισσότερες ψήφους έναντι των άλλων υποψηφίων συναδέλφων τους, που είχαν επίσης προκριθεί για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Τα βιογραφικά της νέας ηγεσίας

Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου γεννήθηκε το 1953. Εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Αύγουστο του 1979 και είχε προαχθεί στο βαθμό του αντιπροέδρου τον Οκτώβριο του 2018. Ο κ. Τσαλαγανίδης, κατέχει την 4η θέση στην επετηρίδα και θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συνταξιοδότησης, τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου γεννήθηκε το 1955. Αποχωρεί από το δικαστικό σώμα μετά τρία χρόνια, δηλαδή την 30η Ιουνίου 2022 και είναι δεύτερος στην επετηρίδα.

Ο κ. Πλιώτας εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Αύγουστο του 2012.

Το πραξικόπημα ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει για την ηγεσία της Δικαιοσύνης ως πρόεδρο του Αρείου Πάγου την Ειρήνη Καλού, για εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τη Δήμητρα Κοκοτίνη. Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας είχαν επιλεγεί η Ευαγγελία Νίκα, Κωνσταντίνος Κουσούλης και Δημήτριος Μακρής.

Ωστόσο, τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που έστειλε στον Προκόπη Παυλόπουλο, παραμονή των εθνικών εκλογών, επιστράφηκαν από τη Νομική Υπηρεσία της Προεδρίας της Δημοκρατίας χωρίς την υπογραφή του Προέδρου. Κατά συνέπεια δεν είχαν καμία νομική ισχύ ούτε ασφαλώς δέσμευσαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η πρώτη δήλωση του νέου προέδρου του Αρείου Πάγου

Ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης τονίζει με δήλωση του πως στόχος του αποτελεί να αυξηθεί ο βαθμός εμπιστοσύνης των πολιτών στη Δικαιοσύνη ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την κυβέρνηση για την τιμή που έδειξε στο πρόσωπό του και στα πλαίσια των συνταγματικών αρμοδιοτήτων της τον επέλεξε για το αξίωμα του προέδρου του Αρείου Πάγου


Τα άλλα θέματα του Υπουργικού

Στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο συζητείται το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θα παρουσιάσουν οι υπουργοί Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης καθώς και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών με το οποίο ξεμπλοκάρει το ζήτημα των εξετάσεων για τις άδειες οδήγησης.

Με το νομοσχέδιο καταργείται η υποχρεωτική πρακτική επανεξέταση για την ανανέωση του διπλώματος των άνω των 74 ετών. Έτσι απεγκλωβίζονται πάνω από 150.000 υποψήφιοι οδηγοί και εκπαιδευτές, οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν «όμηροι» της ισχύουσας διαδικασίας.