*στον Χρήστο Δ. Δρούζια

Πολιτικό τυχοδιώκτη χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα ο αν. εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Καρανικόλας στην εφημερίδα «Στο Καρφί» και στον δημοσιογράφο Χρήστο Δρούζια, επισημαίνοντας ότι «η Κεντροαριστερά δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι ένα συνονθύλευμα πολιτικών γυρολόγων».

Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, ο κ. Καρανικόλας υπενθυμίζει την προεκλογική δέσμευση του κόμματός τους για την ανάγκη αλλαγής του, κάνοντας λόγο για ένα μικρό κλιμακούμενο μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα, που θα διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα και την καλύτερη αντιπροσώπευση της κοινωνίας.

Πως βλέπετε την επόμενη μέρα για το ΚΙΝΑΛ. Πρέπει να γίνουν αλλαγές σε επίπεδο στρατηγικής, πολιτικού αφηγήματος ή κάπου αλλού;

Μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες δώσαμε μία άνιση μάχη. Βρεθήκαμε στο επίκεντρο της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας που σκοπό είχαν να διεμβολίσουν το χώρο μας, θολώνοντας κυρίως την καταστατική εκ του συνεδρίου μας απόφαση για την αυτόνομη πορεία μας.

Δεν θέλω όμως να κρυφτώ. Υπήρξαν και λανθασμένοι χειρισμοί σε κάποια θέματα, που συνέβαλαν στη διαμόρφωση ενός εκλογικού αποτελέσματος που δεν ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες μας. Είμαι όμως βέβαιος ότι η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα αναλάβει όλες τις πολιτικές πρωτοβουλίες για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε όλα τα επίπεδα, ώστε να συνεχίσουμε αυτόν τον πολύ δύσκολο, αλλά ελπιδοφόρο αγώνα.

Πως κρίνετε τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης και πως σχολιάζετε το άνοιγμα του πρωθυπουργού σε στελέχη της Κεντροαριστεράς;

Για να χαριτολογήσω, το συμπέρασμα είναι ένα τελικά: Κυβέρνηση χωρίς ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν γίνεται. Ωστόσο, πρέπει να τονίσω ότι η κομματική προέλευση του οποιουδήποτε δεν χαρακτηρίζει και την συνολικά ασκούμενη πολιτική.

Σε ότι αφορά τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας Κυβέρνησης, αν και ένας μήνας είναι ιδιαίτερα λίγος χρόνος για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, μπορεί κάποιος να διαβλέψει την προοπτική της που είναι η εφαρμογή παλαιοκομματικών πρακτικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η σπουδή για τη δημιουργία ενός νέου κομματικού και πελατειακού κράτους.

Αρκετά στελέχη και μέλη του ΚΙΝΑΛ ζητούν επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και την επαναφορά του πράσινου «ήλιου»; Εσείς συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή την πρόταση και σε κάθε περίπτωση δικαιολογήστε την άποψή σας.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ, με τις αρχές, τις αξίες και την τεράστια ιστορία και προσφορά του, ήταν και παραμένει ο βασικότερος κορμός, η καρδιά του Κινήματος Αλλαγής. Χωρίς το ΠΑ.ΣΟ.Κ, δεν υπάρχει Κίνημα Αλλαγής. Αλλά από την άλλη, μόνο το ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν αρκεί για τη συμπόρευση και τη σύγκληση των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων. Για αυτό εξάλλου, δημιουργήσαμε το Κίνημα Αλλαγής.

Ακούω φυσικά και σέβομαι, σε όλη την Ελλάδα, το σταθερό αίτημα πολλών στελεχών μας για επιστροφή στο ΠΑ.ΣΟ.Κ και την επαναφορά του «πράσινου ήλιου». Ωστόσο, πρέπει να πω ότι πέρα από την ονομασία και τα σύμβολα ενός κόμματος, τα οποία πρέπει να σεβόμαστε και να τιμούμε, το πιο σημαντικό είναι οι πολιτικές που προτείνεις ή και που εφαρμόζεις.

Το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και την κατάργηση της απλής αναλογικής;

Ήδη πολύ πριν τις εκλογές έχουμε εκφράσει τη θέση μας για την αναγκαιότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου που ψήφισε η Κυβέρνηση Τσίπρα και που κατ’ ουσίαν οδηγεί τη Χώρα σε αδιέξοδα, ακυβερνησία και νέες περιπέτειες.

Συνεπείς λοιπόν στην προεκλογική μας δέσμευση, εμείς περιμένουμε από την Κυβέρνηση να φέρει την πρόταση νόμου και να την αξιολογήσουμε με βάση τη ξεκάθαρη πρόταση μας για ένα μικρό κλιμακούμενο μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα που θα διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα και την καλύτερη αντιπροσώπευση της κοινωνίας.

Ποια είναι η απάντησή σας στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά για συμπόρευση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς;

Η Κεντροαριστερά δεν έχει καμία απολύτως σχέση ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε φυσικά και με τον κ. Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε σε ένα συνονθύλευμα πολιτικών γυρολόγων που το μόνο που τους συνδέει είναι η λαχτάρα για την καρέκλα, ενώ ο κ. Τσίπρας είναι ένας πολιτικός τυχοδιώκτης, που τον θόλωσε τόσο πολύ η καρέκλα και η εξουσία και το μόνο ζητούμενο για αυτόν πλέον είναι το πώς θα επανέλθει σε αυτήν.

Η Κεντροαριστερά από την άλλη, δεν έχει καμία απολύτως σχέση ούτε με τη δημαγωγία, ούτε με το λαϊκισμό και τα ατέρμονα ψέματα, ούτε φυσικά με την εξαθλίωση της μεσαίας τάξης, τη διάλυση της δημόσιας Υγείας και της Παιδείας.

Δεν εφαρμόζει ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές που μοναδικό στόχο έχουν την άσκηση επιδοματικής πολιτικής κοινωνικής ελεημοσύνης με όρους πολιτικής ομηρίας. Δεν εργαλειοποιεί τη Δικαιοσύνη και τις Ανεξάρτητες Αρχές προκειμένου να πετύχει μικροκομματικές σκοπιμότητες και να εξοντώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Δεν διχάζει και δεν δηλητηριάζει τον ελληνικό λαό με ψευτοδιλήμματα. Δεν έχει ως σύνθημα το ‘’ή εμείς ή αυτοί’’. Δεν χρησιμοποιεί στο βωμό της εσωτερικής πολιτικής πόλωσης κρίσιμα εθνικά θέματα. Δεν εξευτελίζει τους δημοκρατικούς θεσμούς, υπονομεύοντας ακόμα και την ίδια τη Δημοκρατία.

Δεν κάνει επικοινωνιακή κυνική διαχείριση του ανθρώπινου πόνου, όπως της ασύλληπτης τραγωδίας στο ΜΑΤΙ. Και το κυριότερο, δεν συγκυβερνά με τον Καμμένο, ούτε συμπορεύεται συνειδητά μέχρι σήμερα με τους ακροδεξιούς των ΑΝΕΛ. Και όμως… όλα αυτά, τα ενδεικτικά, ήταν και παραμένει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας λοιπόν, τώρα που, μετά τον Βαρουφάκη, του τελείωσε και το «asset Kammenos», ας αναζητήσει αλλού τους «χρήσιμους ηλίθιους» που θα τον συνδράμουν στους σχεδιασμούς του για την επιστροφή του στην εξουσία.

* Δημοσιεύτηκε στο ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου