«Νομίζω ότι αυτό ήταν ένα μέτρο που, από μόνo του, δημιουργεί πολύ καλές προϋποθέσεις για την περαιτέρω επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα. Ήταν πράγματι ένα είδος νάρθηκα στην οικονομική λειτουργία της κοινωνίας η ύπαρξη των capital controls, περιόριζαν τις οικονομικές δραστηριότητες και δημιουργούσαν μια ασφυξία όσον αφορά την κυκλοφορία του χρήματος και άρα και την χρηματοδότηση της οικονομίας» υπογράμμισε ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την άρση των capital controls.

«Είναι μία από τις βασικές θα έλεγα, μία από τις πολύ χαρακτηριστικές περιπτώσεις απελευθέρωσης της οικονομίας και θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός με τη χθεσινή εξαγγελία του ολοκληρώνει από αυτή την άποψη το ξεκαθάρισμα των προϋποθέσεων που χρειάζονται για να πάρει μπροστά η πραγματική οικονομία και από αυτό το ξεκαθάρισμα να προκύψει μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία του τόπου» συμπλήρωσε ο κ. Τζαβάρας, τονίζοντας πως «απέναντι δε στις αγορές, αλλά και στις συζητήσεις που κάνει ο πρωθυπουργός στο εξωτερικό με τους εταίρους μας και με την κ. Μέρκελ και με τον κ. Μακρόν, αυτό του δίνει ένα μεγάλο επιχείρημα, ένα πολύ σοβαρό πλεονέκτημα για να έχει από πλευράς μας ένα άλλο πρόσωπο αξιοπιστίας η χώρα μας».

Ερωτηθείς για τη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου σύμφωνα με την οποία η άρση των capital controls ήταν προδιαγεγραμμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τζαβάρας τόνισε: «Δεν είμαι από τους ανθρώπους που μηδενίζω προσπάθειες. Οπωσδήποτε είχε ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ μια διαδικασία τέτοια, πλην όμως ολοκληρώθηκε με την απόφαση που πήρε ο πρωθυπουργός, γιατί οι περιορισμοί υπήρχαν (...). Ο ΣΥΡΙΖΑ σιγά- σιγά θα πρέπει να επανέρχεται και σε ένα είδος αυτοκριτικής που βλέπω ότι το αντιλαμβάνεται. Kαι στη Βουλή βλέπω ότι έχει μια πολύ πιο σώφρονα συμπεριφορά απ' ό,τι την εποχή που ήταν αντιπολίτευση επί Σαμαρά».

Ο κ. Τζαβάρας επισήμανε πως «για τη νέα κυβέρνηση το θέμα των πλεονασμάτων είναι ένας στόχος που έχει κεφαλαιώδη σημασία» και συμπλήρωσε ότι «η επαναδιαπραγμάτευση του ύψους των πλεονασμάτων οπωσδήποτε θα δώσει νέα φτερά στην πορεία που κάνει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη του τόπου».

Για την κριτική που άσκησε στον υπουργό Τουρισμού Χ. Θεοχάρη, ο κ. Τζαβάρας σημείωσε ότι «αυτό το οποίο επεσήμανα ήταν ότι ο υπουργός Τουρισμού εμφανίστηκε ως τουρίστας με τουριστική περιβολή, επέλεξε να συνοδεύεται από τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο του Πύργου, από τον λιμενάρχη που είναι πρόσωπα με επίσημη ιδιότητα και ενώ επισκέφθηκε το λιμάνι του Κατακόλου (...) έφτασε σε ένα σημείο να μην κάνει ούτε μία δήλωση για τα μεγάλα προβλήματα τα δύο βασικά προβλήματα που έχει ο νομός Ηλείας στον τουρισμό».

Τα δύο προβλήματα - σύμφωνα με τον κ. Τζαβάρα - ήταν «το κλείσιμο των ιαματικών πηγών του Καϊάφα (...) Βέβαια ικανοποιούμαι γιατί μετά και την παρέμβασή μου ήδη ο υπουργός (...) αδειοδότησε τα λουτρά και κατά κάποιο τρόπο έχει ανοίξει η διαδικασία για να ξαναλειτουργήσουν (...). Και, από την άλλη μεριά είναι τα θέματα του Κατάκολου. Υπάρχουν κρουαζιέρες που έχουν σκοπό επίσκεψη στον χώρο της αρχαίας Ολυμπίας (...), Εκεί λοιπόν κάθε μέρα που έρχονται τα κρουαζιερόπλοια εκτυλίσσονται σκηνές ζούγκλας. Υπάρχει μια ανεξέλεγκτη ''πειρατεία'' από παράνομα και άνομα συμφέροντα κάποιων, οι οποίοι θέλουν να εμποδίζουν ουσιαστικά τους τουρίστες που έρχονται στο Κατάκολο να ακολουθούν νόμιμες διαδικασίες μετάβασης στην αρχαία Ολυμπία. αυτό αποθαρρύνει τους ιδιοκτήτες και τους εκμεταλλευτές κρουαζιέρας να έρχονται στο Κατάκολο. Ηδη τα τελευταία τέσσερα - πέντε χρόνια ο αριθμός των κρουζιαεροπλοίων που προσεγγίζει το Κατάκολο είναι μειούμενος» .

«Σέβομαι τον υπουργό, αλλά πρωτίστως είμαι βουλευτής Ηλείας» είπε ο κ. Τζαβάρας, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι ο υπουργός «ανταποκρίθηκε πάρα πολύ καλά».