Παρελθόν από την 1η Σεπτεμβρίου θα αποτελούν τα capital controls, όπως ανακοίνωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε λίγο πριν την κρίσιμη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ να ανακοινώσει την πλήρη άρση των capital controls στέλνοντας ηχηρό μήνυμα  τόσο τους δανειστές όσο και στις αγορές, καθώς και στους οίκους αξιολόγησης που αναμένεται να αναβαθμίσουν την χώρα στην επόμενη αξιολόγησή τους.

Το επόμενο διάστημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη εξακολουθεί να είναι κρίσιμο, καθώς ο πρωθυπουργός θα έχει ένα από τα πιο σημαντικά τετ-α-τετ με Ευρωπαίο ηγέτη και είναι αυτό με την Άνγκελα Μέρκελ την ερχόμενη Τετάρτη. Για την ίδια ημέρα ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει και την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία θα προηγηθεί κι αμέσως μετά θα ταξιδέψει για Βερολίνο.

 Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθούν η  επιλογή της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, έπειτα από την προεπιλογή που έγινε, αλλά και ο αναπτυξιακός νόμο. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται μέσα στο φθινόπωρο να ανακοινώσει κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, μικρών και μεγάλων.

 Το απόγευμα της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για το Βερολίνο και για την προγραμματισμένη συνάντησή του με την γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Βερολίνου, η Καγκελάριος θα υποδεχθεί τον κ. Μητσοτάκη με στρατιωτικές τιμές, στις 12:00 (τοπική ώρα), ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου, περίπου στις 13:15 τοπική ώρα.

Ανάπτυξη και μεταναστευτικό θα είναι τα δύο κεντρικά θέματα των συζητήσεων με την κ. Μέρκελ. Επίσης θα συζητηθούν οι προκλήσεις της ΕΕ αλλά και το καυτό ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ειδικά μετά τις εξελίξεις στον Αμαζόνιο.

Ο πρωθυπουργός θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες του Νίκου Χασαπόπουλου από το Βήμα, μαζί του τρεις υπουργούς. Τον Χρήστο Σταϊκούρα, τον Γιώργο Κουμουτσάκο και τον Στέλιο Πέτσα.

 Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να υπάρξει συνάντηση των δύο υπουργών Οικονομικών, δηλαδή του κ. Σταϊκούρα και του κ. Σουλτς.