Δεκτός από τον γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν έγινε, στις 4 το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας), στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρέθηκε στο Παρίσι ξεκινώντας την πρώτη του ευρωπαϊκή περιοδεία μετά την εκλογή του. 

«Η Γαλλία ειναι σταθερή φίλη της Ελλάδας, όχι μόνο στα πρόσφατα χρόνια αλλά και στα βάθη των αιώνων και την επανάσταση του 1821», θύμισε στις δικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Πρόσκληση στη γαλλική επιχειρηματικότητα να συμμετάσχει στο αναπτυξιακό άλμα της Ελλάδας απηύθυνε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι στη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική η Ευρώπη θα πρέπει να προστατεύει τους πολίτες της και υπογράμμισε την ανάγκη να συσταθεί μόνιμος μηχανισμός πολιτικής προστασίας, όπως πρώτος έχει προτείνει ο Πρόεδρος Μακρόν. 

«Η χώρα μας ξαναμπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, και διεκδικεί τη θέση της σε μια Ευρώπη που παραμένει φυσικός μας χώρος», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν πριν την έναρξη των συνομιλιών.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ, τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, τον ενιαίο προϋπολογισμό που κι εμείς υποστηρίζουμε» είπε μεταξύ άλλων ο Ελληνας πρωθυπουργός πριν εκείνος και ο Εμανουέλ Μακρόν μπουν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Ελιζέ.

Μήνυμα στην Αγκυρα από τον Μακρόν

Στις δηλώσεις του, ο γάλλος πρόεδρος έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Αγκυρα, κάνοντας λόγο για επαγρύπνηση έναντι των τουρκικών κινήσεων στην τουρκική ΑΟΖ και πρόσθεσε «Δεν θα δείξουμε την παραμικρή αδυναμία στον τομέα αυτό. Θέλουμε να ενισχύσουμε την Ευρώπη της άμυνας. Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας όσον αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Περισσότερη συνεργασία στον τομέα αυτόν, αλλά και σε άλλους όπως το κλίμα.

Η Ελλάδα γνώρισε το καλοκαίρι πολλές πυρκαγιές. Το θέμα του κλίματος θα είναι στο επίκεντρο». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν στις δηλώσεις τους – ΕΤ3 Ο κ. Μακρόν υπογράμμισε επίσης, ότι «μας συνδέει μακρά ιστορία, φιλία μακρά που βασίζεται στον πολιτισμό» και πρόσθεσε: «Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές μας προκλήσεις. Θα συζητήσουμε την ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα μόλις η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλάβει και συσταθεί. Προτεραιότητα η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ανεργίας και κοινός προϋπολογισμός για την ευρωζώνη».

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε επίσης: « Θέλουμε να ενισχύσουμε την Ευρώπη της άμυνας. Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας όσον αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Περισσότερη συνεργασία στον τομέα αυτόν, αλλά και σε άλλους όπως το κλίμα. Η Ελλάδα γνώρισε το καλοκαίρι πολλές πυρκαγιές. Το θέμα του κλίματος θα είναι στο επίκεντρο».

Και πρόσθεσε: «Θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω τη χαρά μου που σας υποδέχομαι στο Παρίσι. Να εκφράσω τη φιλία μου προς τη χώρα σας και τον ελληνικό λαό. Είναι σημαντική για την Ευρώπη και το μέλλον όλων μας».

Στόχος του κ. Μητσοτάκη στη συνάντηση με τον Εμμανουέλ Μακρόν είναι να ενισχύσει την εικόνα της χώρας και να προωθήσει την οικονομική διπλωματία, με βασικούς στόχους την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση μίας νέας συμφωνίας που να ενισχύει την ανάπτυξη στην χώρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών είναι μεγάλο και καλύπτει σειρά τομέων όπως η ενέργεια, τα δίκτυα, οι κατασκευές και ο τουρισμός.

Η στόχευση του πρωθυπουργού για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 αποτελεί απαράγραπτη δέσμευση, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές της οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ώστε να απελευθερωθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση των φόρων και των εισφορών και τη στήριξη των πλέον αδύναμων.