Επεισοδιακό ήταν το ξεκίνημα της ακρόασης των έξι αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου που επέλεξε το υπουργείο Δικαιοσύνης, για να διεκδικήσουν το αξίωμα του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης κατά τη διαδικασία ακρόασης των υποψηφίων για την νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, καθώς με αποχώρηση απειλεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση δεν συμμετέχει στη διαδικασία, ενώ παράλληλα για στρεβλή διαδικασία κάνει λόγο το ΜέΡΑ25.

Οι έξι Αντιπρόδροι που θα περάσουν από το «μικροσκόπιο» της Διάσκεψης των Προέδρων, είναι οι:

-Αγγελική Αλειφεροπούλου

-Γεώργιος Λέκκας

-Πηνελόπη Ζωντανού

-Ιωσήφ Τσαλαγανίδης

-Ειρήνη Καλού

-Δήμητρα Κοκοτίνη

Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί την Παρασκευή , αυτή τη φορά για την ανάδειξη του νέου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Οι έξι αντεισαγγελείς που θα περάσουν το κατώφλι της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής είναι οι:

-Δημήτριος Δασούλας

-Βασίλειος Πλιώτας

-Χαράλαμπος Βουρλιώτης

-Βασιλική Θεοδώρου

-Ευσταθία Σπυροπούλου

-Παναγιώτης Καραγιάννης

Να σημειωθεί ότι ο Δημήτριος Δασούλας αποχωρεί σε λιγότερο από ένα έτος (30 Ιουνίου 2019) από το εισαγγελικό σώμα, ο Βασίλειος Πλιώτας αποχωρεί σε τρία χρόνια, ενώ όλοι οι υπόλοιποι αποχωρούν σε δυο χρόνια. Καθώς η θέση Προέδρου και Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου θα κενωνόταν 30 Ιουνίου 2019, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει τη διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής της Διάσκεψης των Προέδρων, στην οποία συμμετείχαν και είχαν εκφράσει τις προτιμήσεις τους όλα τα κόμματα.

Συγκεκριμένα είχε προχωρήσει στην επιλογή της Ειρήνης Καλού για την πλήρωση της θέσης της προέδρου του Αρείου Πάγου και της Δήμητρας Κοκοτίνη για τη πλήρωση της θέσης της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από τη ΝΔ διότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε παραμονές των εκλογών, ωστόσο ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου είχε αποστείλει επιστολή στη ΝΔ προκειμένου να βρεθεί συναινετική λύση.

Από την πλευρά της, η ΝΔ κατέστησε σαφές ότι δεν θεωρεί θεσμικά έγκυρη την διαδικασία. Στις 12 Ιουλίου η νομική υπηρεσία της Προεδρίας της Δημοκρατίας ανέπεμψε τα δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, τα οποία αφορούσαν την επιλογή του Προέδρου και του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Δεδομένου ότι τα Προεδρικά Διατάγματα δεν υπεγράφησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, δεν είχαν οποιαδήποτε νομική ισχύ και επομένως δεσμευτικό χαρακτήρα για την νέα κυβέρνηση. Κατά πληροφορίες, τόσο η Ειρήνη Καλού όσο και η Δήμητρα Κοκοτίνη έχουν αποστείλει επιστολές με τις οποίες διαμαρτύρονται γιατί δεν προχώρησε η διαδικασία που είχε εκκινήσει πριν από τις εκλογές και δεν προσήλθαν στη νέα διαδικασία.

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο ΣΥΡΙΖΑ απείλησε με αποχώρηση από τη διαδικασία, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, ενώ το ΜέΡΑ25 χαρακτήρισε «στρεβλή» τη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. «Η Διάσκεψη των Προέδρων λειτουργεί ως ένα παραπέτασμα δημοκρατικής συναίνεσης και επίπλαστης διαβούλευσης για να καλύψει την παρέμβαση της εκτελεστικής στη δικαστική εξουσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη και αντιπροτείνει η επιλογή να γίνεται δημοκρατικά, με τη συμμετοχή κληρωτών και εκλεγμένων πολιτών, 90 ατόμων, 2/3 κληρωτών και 1/3 εκλεγμένων πολιτών (εκπροσώπους των κομμάτων ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη).

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, δήλωσε πως το κόμμα του, η Ελληνική Λύση, «δεν είναι διατεθειμένη να παίξει στη φαρσοκωμωδία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κανένα ρόλο» και υπογράμμισε ότι «είναι απαράδεκτο η Δικαιοσύνη να είναι στη μέγγενη μεταξύ των δύο κομμάτων». «Θεωρούμε ανεπίτρεπτο η ελληνική δικαιοσύνη να είναι ελεγχόμενη […] Αυτό που γίνεται σήμερα είναι φαρσοκωμωδία. Προτείνει η ΝΔ, προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και αντιπαρατίθενται μόνο και μόνο για να ελέγξουν τη Δικαιοσύνη. Η ελληνική Δικαιοσύνη πρέπει να είναι πάνω και από τα κόμματα. Είναι φαρσοκωμωδία δυστυχώς. Εμείς θα ψηφίσουμε «παρών». Δεν συμμετέχουμε», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης.