Με στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα και με πρώτο μέτωπο την καθημερινότητα των πολιτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες με σκοπό να ανακτήσει η ελληνική κοινωνία την δυναμική της.

Ήδη από τα πρώτα δείγματα γραφής της διακυβέρνησης Μητσοτάκη ξεκαθάρισε ο στόχος των αναγκαίων πρωτοβουλιών κάνοντας ακόμη πιο ξεκάθαρο τον στόχο της κυβέρνησής του εστιάζοντας σε ανθρωποκεντρικές πολιτικές, συνδεδεμένες και με την αλλαγή στην πολιτική του τρόπου διοίκησης.

Στο ρυθμό των κομβικών και ουσιαστικών παρεμβάσεων αναμένεται να συνεχίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τις ανθρωποκεντρικές πολιτικές να εξακολουθούν να είναι στις προτεραιότητές της.

Η αρχή έγινε με την ψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου (υγεία, άσυλο, Επιτροπή Ανταγωνισμού) , καθώς ολοκληρώθηκε η πρώτη δέσμη νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Πολιτικές ανθρωποκεντρικές, για μια πολιτεία κοντά στον πολίτη και ένα κράτος που θα λειτουργεί υπέρ του προκειμένου οι πολίτες να ανακτήσουν και πάλι την χαμένη εμπιστοσύνη τους στο κράτος, προώθησε στην πρώτη φάση της διακυβέρνησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με το διυπουργικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση εστίασε  κυρίως στην καθημερινότητα του πολίτη, όπως κυβερνησιμότητα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην  κατάργηση του ασύλου της ανομίας και στη διανομή φαρμάκων στους βαριά ασθενείς στα σπίτια, στα φαρμακεία της γειτονιάς τους ή στις κλινικές που νοσηλεύονται, σημεία που αντανακλούν και τις βασικές αρχές της κυβερνητικής πολιτικής με στόχο τον πολίτη, την καθημερινότητα και την κανονικότητα.

 

Τέλος στις ουρές της ντροπής

Γενικότερα το διυπουργικό νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο ώστε  τα φάρμακα υψηλού κόστους που λαμβάνουν βαριά ασθενείς  συμπολίτες μας και τα οποία μέχρι σήμερα χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, να αποστέλλονται στο ιδιωτικό φαρμακείο της επιλογής του ασφαλισμένου χωρίς καμία επιβάρυνση για αυτόν. Η αρχή θα γίνει με τα φάρμακα των καρκινοπαθών και των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και θα επεκταθεί σταδιακά σε άλλες ομάδες βαριά ασθενών. Στο μεταξύ, προωθούνται οι διαδικασίες, ώστε τα σκευάσματα για τις χημειοθεραπείες των ασφαλισμένων που γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές, να παραλαμβάνονται πλέον από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με ευθύνη των κλινικών, χωρίς ταλαιπωρία για τους ασθενείς που μέχρι σήμερα, ήταν υποχρεωμένοι να παραλαμβάνουν οι ίδιοι το φάρμακό τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Για το σκοπό αυτό, θα υπογραφεί εντός των προσεχών ημερών σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών κλινικών. Σε τελικό στάδιο είναι και η προετοιμασία για την κατ’ οίκον διανομή των φαρμάκων που διακινεί ο ΕΟΠΥΥ.

 

Άσυλο

 

Στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για το πανεπιστημιακό άσυλο είναι με τις νέες ρυθμίσεις να ενισχυθεί η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, αποτρέποντας έκνομες πράξεις που δεν έχουν καμία σχέση με τα πανεπιστήμια.

Η υπουργός Παιδείας μάλιστα κατά την τοποθέτησή της στη συζήτηση του νομοσχεδίου  πρόσθεσε ακόμα ότι βίαιες διακοπές μαθημάτων, παρεμπόδιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας ή ενέργειες που πλήττουν τη δημόσια περιουσία, αμαυρώνουν τη διεθνή εικόνα της χώρας. Σε περίπτωση έκνομων πράξεων «που τελούνται εντός πανεπιστημίων ή εκτός πανεπιστημιακών χώρων και οι δράστες χρησιμοποιούν το χώρο των ΑΕΙ για να αποφύγουν τη σύλληψη, οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις αρμοδιότητές τους. Παύει ο χώρος των πανεπιστημίων να αποτελεί χώρο έκνομων ενεργειών και καταφύγιο παράνομων ενεργειών. Εξομοιώνεται πλέον με δημόσιο χώρο, όταν πρόκειται για την τέλεση αξιόποινης πράξης», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας.

 

 

Επιτροπή Ανταγωνισμού

Στο μέτωπο της επιτροπής Ανταγωνισμού και της κ. Θάνου, "γαλάζια" στελέχη διαμηνύουν πως είναι αναγκαία η πολιτική ανεξαρτησία για τους επικεφαλής ανεξάρτητων Αρχών.  Η επιλογή της κ. Θάνου στην ηγεσία του Αρείου Πάγου έγινε από το υπουργικό συμβούλιο, με παράκαμψη της ιεραρχίας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έσπευσε να ορίσει πρόεδρο του Αρείου Πάγου, άφησε ακέφαλα -και μάλιστα έως τον Οκτώβριο του 2015- το ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο, έτσι ώστε να υπάρχει ως πρόεδρος ανωτάτου δικαστηρίου μόνο η πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Ωστόσο, το θέμα της κ. Θάνου φαίνεται ότι ξεκαθαρίζει και ολοκληρώνεται η απομάκρυνσή της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού καθώς κάθε προσπάθεια των συριζαίων «φίλων» της να παραμείνει στη θέση της, έπεσε στο κενό.

 

Ασφάλεια

Στα θέματα ασφάλειας των πολιτών που δίνει ιδιαίτερη βάση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενισχύονται δυναμικά με τις πρώτες κινήσεις που γίνονται από την κυβέρνηση, όπως οι πρόσληψη 1.500 ειδικών φρουρών για την ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ και την ανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, η οποία είχε καταργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Ποινικός Κώδικας

Στα μεγάλα στοιχήματα της ασφάλειας των πολιτών, αλλά και εμπέδωσης του αισθήματος δικαιοσύνης και οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Δικαιοσύνης έχουν μπει άρθρα αναφορικά με την αποφυλάκιση ισοβιτών και τρομοκρατών, το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας και της κατοχής βόμβας μολότοφ, καθώς και το ποινικό πλαίσιο που αφορά τους εμπρηστές.