Απίστευτο και όμως ελληνικό... Τα αεροπλάνα της παλιάς Ολυμπιακής που είχαν παραμείνει επειδή ήταν άχρηστα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού έχουν χαρακτηριστεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ως… μνημεία νεότερου ελληνισμού.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι κανείς δεν μπορεί να τα καταστρέψει, αλλά ούτε μπορεί να τα μετακινήσει. Γιατί έχουν επίσης χαρακτηριστεί και ως… ακίνητα.

Η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους να τα... μετακινήσει, αφού αποτελούν ένα ακόμα εμπόδιο για την επένδυση στο Ελληνικό.

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του Άδωνι Γεωργιάδη και με συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Σήμερα συνεδριάζει το ΚΑΣ (είναι η πρώτη του συνεδρίαση μετά τις εκλογές) και θα κληθεί να αποχαρακτηρίσει τα αεροπλάνα...

Οι συνεδριάσεις για το Ελληνικό συνεχίζονται αθόρυβα με στόχο να μπουν μπουλντόζες μέχρι το τέλος του 2019. Επόμενη συνεδρίαση της διυπουργικής, την Παρασκευή υπό τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Οπως ανέφεραν «Τα Νέα» σε ρεπορτάζ του Νίκου Χασαπόπουλου η επίσπευση της σύσκεψης ήταν ακριβώς επειδή προέκυψαν σημαντικά θέματα (γραφειοκρατίας και νομικής αστοχίας) για τα οποία απαιτείτο άμεση δράση. Και ένα από τα εμπόδια είναι το ζήτημα των εγκαταλειμμένων αεροπλάνων της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Πρόκειται για αεροσκάφη που δεν μεταφέρθηκαν το 2001 (με τη μετακόμιση του αεροδρομίου στα Σπάτα, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος») επειδή κρίθηκαν άχρηστα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κάποια πρόλαβαν και τα πούλησαν σε Αμερικανούς και σε Ευρωπαίους, οι οποίοι τα μετέτρεψαν στις πατρίδες τους σε εστιατόρια. Ενα άλλο πουλήθηκε στη… NASA, για να εκμεταλλευτούν τις μηχανές του που ήταν Pratt & Whitney και Rolls Royce. Τα υπόλοιπα επτά κηρύχθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο… μνημεία Νεότερου Ελληνισμού.

Είναι και αυτό ένα από τα παράδοξα και όμως αληθινά της χώρας μας. Το 2001 τα αεροπλάνα ήταν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και τώρα 18 χρόνια μετά είναι «νεότερα μνημεία».. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Πολιτισμού θέλει να αλλάξει τον χαρακτηρισμό τους από μνημεία και αυτός είναι ο λόγος που συνεδρίασαν δευτεριάτικα και όρισαν μάλιστα και επείγουσα συνεδρίαση του ΚΑΣ για την Τετάρτη.