Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά το ζήτημα που έχει προκύψει με το τάνκερ ιρανικών συμφερόντων, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει από το υπουργείο Ναυτιλίας, όπως σημειώνουν, δεν έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής αίτημα ελλιμενισμού του πλοίου στο λιμάνι της Καλαμάτας ή σε άλλο λιμάνι της χώρας μας, όπως και οποιοδήποτε, άλλης φύσης, αίτημα προς τις ελληνικές αρχές.

Το ΥΠΕΞ, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, βρίσκεται σε επικοινωνία διά της διπλωματικής οδού με την αμερικανική πλευρά, της οποίας οι θέσεις άλλωστε για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι γνωστές και έχουν κοινοποιηθεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλα τα κράτη και λιμένες της Μεσογείου.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα τον ιστότοπο παρακολούθησης των κινήσεων των πλοίων Marine Traffic, το πλοίο που αναχώρησε το βράδυ της Κυριακής από το Γιβραλτάρ κινείται στη Μεσόγειο με επόμενο δηλωμένο προορισμό του την Καλαμάτα.  

Η πορεία του τάνκερ (έντονο κόκκινο στο μαύρο πλαίσιο ανοικτά του λιμανιού Αλμερία της Ισπανίας) το μεσημέρι της Τρίτης:

Πλακιωτάκης: Το παρακολουθούμε

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Ιωάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά παρακολουθεί το θέμα, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει για την ώρα αίτημα από πλευράς του Ιράν για κατάπλευση στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Ένα τέτοιο αίτημα πρέπει να κατατεθεί 48 ώρες νωρίτερα, διευκρίνισε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως γράφουν Τα Νέα, μιλώντας σε ξένα ΜΜΕ, ο υπολιμενάρχης Καλαμάτας Νίκος Γιαννουλάτος είπε ότι δεν έχει πληροφόρηση ότι το πλοίο θα καταπλεύσει στο λιμάνι της πόλης. Συμπλήρωσε δε ότι δύσκολα ένα τέτοιο τάνκερ θα μπει στο λιμάνι της Μεσσηνίας, καθώς η Καλαμάτα δεν διαθέτει υποδομές για τέτοιου μεγέθους σκάφη.

ΗΠΑ: Λυπηρό που το τάνκερ συνέχισε την πορεία του

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που παρέμενε ακινητοποιημένο επί εβδομάδες στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ έλαβε άδεια να αποπλεύσει, παρά το «ένταλμα σύλληψής του» που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Είναι πολύ λυπηρό», απάντησε ο Πομπέο ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News για την απόφαση αυτή των αρχών του Γιβραλτάρ.

Η πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει το ιρανικό τάνκερ θα συνέβαλλε, κατ’ αυτόν, να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες «σπέρνουν τον τρόμο και την καταστροφή και σκοτώνουν Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο».

Ο Πομπέο είπε ακόμη πως ευελπιστεί ότι το δεξαμενόπλοιο θα συλληφθεί ξανά, ώστε να μην τροφοδοτήσει την «εκστρατεία του τρόμου» που η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι διεξάγει.

Προειδοποιεί το Ιράν

Το Ιράν από την πλευρά του προειδοποίησε τις ΗΠΑ εναντίον της σύλληψης του πλοίου, τονίζοντας πως ένα «τέτοιο λάθος» θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες».

Λόγω υποψιών ότι το τάνκερ μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση κυρώσεων της ΕΕ, συνελήφθη την 4η Ιουνίου από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις στα ανοικτά του Γιβραλτάρ και βρέθηκε στο επίκεντρο διπλωματικής κρίσης.

Την Πέμπτη έλαβε άδεια να αποχωρήσει από το αγκυροβόλιο όπου παρέμενε, αφού η Τεχεράνη έδωσε εγγυήσεις πως τα 2,1 εκατ. βαρέλια που μεταφέρει δεν θα παραδοθούν στη Συρία.