«Εχουµε πολλά να κάνουµε µαζί µε τους παραγωγούς στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην αλιεία», δηλώνει µιλώντας στα «Παραπολιτικά» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, ο οποίος, αναφερόµενος στην αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τις έκτακτες προσλήψεις κτηνιάτρων, δηλώνει: «∆εν πειράζει. Ας λυσσάει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Εχει περάσει ένας µήνας µε τη Ν.∆. στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση. Πώς θα χαρακτηρίζατε την κυβέρνηση της Ν.∆. και πώς την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ;

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εξέπληξε ευχάριστα µε την ετοιµότητα, την ταχύτητα, την αποφασιστικότητα, αλλά και την προσήλωσή της στις προεκλογικές δεσµεύσεις της. Σε έναν µήνα κατήργησε το πανεπιστηµιακό άσυλο, νοµοθέτησε για να αµβλυνθούν οι επιπτώσεις από την εφαρµογή της απλής αναλογικής στους Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, µείωσε τον ΕΝΦΙΑ, αποκατέστησε το κύρος της Επιτροπής Ανταγωνισµού, αποµακρύνοντας από αυτήν τους διορισµένους φίλους του κ. Τσίπρα, και πρωτίστως την κ. Θάνου, ψήφισε τον νόµο για το «επιτελικό κράτος», όρισε τους γενικούς γραµµατείς, ενώ ήδη έχει αρχίσει να στελεχώνει τα νοµικά πρόσωπα του ευρύτερου δηµοσίου τοµέα.

Αντικειµενικά µιλώντας, η ταχύτητα και η επάρκεια αυτών των πρώτων ηµερών είναι άνευ προηγουµένου. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να επιµένει στην παλιά καλή τακτική του: αντίδραση σε όλα, µάχες για την προστασία των συµβόλων της ανοµίας και της βίας της άκρας Αριστεράς, υπεράσπιση των χειρότερων στιγµών του. Προφανώς δεν κατάλαβαν το µήνυµα των εκλογών, προφανώς δεν κατάλαβαν τη δηµιουργία µιας ισχυρής πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας που θέλει να αλλάξει το κράτος και να µην επιστρέψει ποτέ στις κακές πρακτικές τόσο του πρόσφατου όσο και του απώτερου παρελθόντος. Παραµένουν οι ίδιοι, υπερασπιστές των χείριστων πρακτικών, αυτών που καταδίκασε µε την ψήφο του ο ελληνικός λαός.

Θεωρείτε ότι η κατάργηση του ασύλου θα λύσει το πρόβληµα ή θα δηµιουργήσει περισσότερα προβλήµατα στους χώρους των ΑΕΙ;

∆εν κατάλαβα γιατί η Αστυνοµία δεν θα πρέπει να επιλαµβάνεται, όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις στα ΑΕΙ. ∆εν υπάρχει λογικός άνθρωπος που δεν αποδέχεται το αυτονόητο: ότι για τον χώρο των ΑΕΙ πρέπει να ισχύει, και ήδη επιτέλους ισχύει, ακριβώς ό,τι ισχύει για οποιονδήποτε δηµόσιο χώρο. Η Αριστερά αντιδρά σε αυτό για δύο λόγους: ο πρώτος, που είναι και ο βασικότερος, γιατί το άσυλο αποτελεί τµήµα της πολιτικής της µυθολογίας, ζωτικό µέρος του µεταπολιτευτικού της λόγου και της εξεγερσιακής κουλτούρας που έχτισε όλα τα προηγούµενα χρόνια.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι µέσω της βίας, που καθηµερινά ασκούν οι συµµορίες της άκρας Αριστεράς, τροµοκρατεί τους φοιτητές και τους καθηγητές που δεν καθυποτάσσονται στην ηγεµονία της στους χώρους των ΑΕΙ. Ευτυχώς, όλα αυτά τελειώνουν µε την απόφαση του ελληνικού λαού και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η καρέκλα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρείται «ηλεκτρική», καθώς τα προηγούµενα χρόνια έχουµε δει πολλές κινητοποιήσεις αγροτών. Σας αγχώνει το ενδεχόµενο αυτό;

∆ικαίωµα κάθε κοινωνικής και επαγγελµατικής οµάδας στη δηµοκρατία µας είναι να διεκδικεί τα συµφέροντά της µε κάθε νόµιµο µέσο. Ευθύνη της κυβέρνησης, και εν προκειµένω δική µου στον τοµέα της αγροτικής ανάπτυξης, είναι να υπερασπίζοµαι και να υπηρετώ το δηµόσιο συµφέρον και όχι τα επιµέρους κλαδικά ή ταξικά συµφέροντα. Ωστόσο, στόχος της κυβέρνησής µας είναι η µεγέθυνση της πρωτογενούς παραγωγής και η αύξηση του εισοδήµατος των παραγωγών. Εχουµε δεσµευθεί για µια σειρά ενεργειών προς αυτήν την κατεύθυνση: για την καλύτερη δυνατή διαπραγµάτευση της νέας ΚΑΠ, για την αντιµετώπιση των παράνοµων ελληνοποιήσεων και του µιµητισµού των ελληνικών προϊόντων, για έναν νέο νόµο για τους αγροτικούς συνεταιρισµούς και τις οµάδες παραγωγών, για τη µείωση της φορολογίας στις οµάδες παραγωγών, για την εν γένει προσπάθειά µας να µειώσουµε το κόστος παραγωγής, για τη δηµιουργία ενός πιο αποτελεσµατικού συστήµατος αποζηµιώσεως των παραγωγών όταν βρίσκονται αντιµέτωποι µε φυσικές καταστροφές. Εχουµε πολλά να κάνουµε µαζί µε τους παραγωγούς στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην αλιεία. Είναι ώρα να δουλέψουµε µαζί, σοβαρά και σε βάθος, µε επιµονή και αποφασιστικότητα, για να διαµορφώσουµε άλλους όρους στην πρωτογενή µας παραγωγή. ∆εν θα γίνει σε µία ηµέρα, αλλά µπορούµε να το κάνουµε. Οχι αναπαράγοντας λογικές του παρελθόντος, αλλά οικοδοµώντας ένα λαµπρό µέλλον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Ραγκούσης σάς κατηγόρησαν ότι καταργείτε το ΑΣΕΠ, µε αφορµή µια τροπολογία σας για έκτακτες προσλήψεις κτηνιάτρων. Γιατί το κάνατε αυτό;

Πρέπει να κάνουµε ό,τι µπορούµε για να αντιµετωπίσουµε την αφρικανική πανώλη των χοίρων, µια εξαιρετικά µεταδοτική και θανατηφόρα ζωονόσο που προσβάλλει τους χοίρους. Οι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν από αυτήν, αλλά είναι εξαιρετικά καταστροφική για το ζωικό κεφάλαιο, για τη χοιροτροφία και για την εθνική οικονοµία. Εµφανίστηκε κρούσµα στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας και προ δύο ηµερών ένα ακόµα, 13 χιλιόµετρα βόρεια των ελληνικών συνόρων µε τη Βουλγαρία. Πρέπει να εντείνουµε τις προσπάθειές µας να αποτρέψουµε την είσοδο, αλλά και να είµαστε έτοιµοι να την περιορίσουµε να εισέλθει. Χρειαζόµαστε γι’ αυτό 46 κτηνιάτρους, που πρέπει να προσληφθούν άµεσα.

Η διαδικασία µέσω ΑΣΕΠ κρατάει τουλάχιστον 8 µήνες. Ζήτησα από τη Βουλή να µου εγκρίνει αυτές τις προσλήψεις. Και βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Ραγκούσης να µου πουν ότι καταργώ το ΑΣΕΠ, που τώρα «τρέχει» 18.000 προσλήψεις. Το «καταργώ» µε τους 50 κτηνιάτρους, για να προλάβουµε ή να κάνουµε ό,τι µπορούµε για να µην καταστραφούν οι χοιροτρόφοι µας, αλλά και για να µην αυξηθούν οι τιµές του χοιρινού που πληρώνουν οι πολίτες. Και µιλάει ο Ραγκούσης, που στηρίζει µια κυβέρνηση που έχει προσλάβει χιλιάδες κατά παρέκκλιση κάθε διατάξεως για το Μεταναστευτικό και που το κάνει αυτό όχι άπαξ, όχι για έκτακτη ανάγκη, αλλά επί τέσσερα χρόνια. ∆εν πειράζει. Ας λυσσάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μου αρκεί ότι η οµοσπονδία χοιροτρόφων εξέδωσε ανακοίνωση όπου επαινεί και ευχαριστεί την κυβέρνησή µας. Από αυτούς κρινόµαστε, όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 18/8/2019