Τρεις εικόνες από το μέλλον της δημόσιας διοίκησης αναφέρει στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιγράφοντας το «ριζοσπαστικό μοντέλο» της νέας διακυβέρνησης για το Δημόσιο του 21ου αιώνα.

Ο πολίτης παύει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας, η λειτουργία μιας νέας επιχείρησης, η έναρξη επαγγέλματος ή η στελέχωση νοσοκομείων και σχολείων γίνεται με μία υπογραφή γενικού διευθυντή. Επιπλέον σταματούν οι ουρές αφού οι επαφές με το κράτος γίνονται, πλέον, μόνο ηλεκτρονικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για 4 μεγάλες αλλαγές σε ολόκληρη τη δημόσια ζωή:

1ον. Η κυβέρνηση γίνεται συλλογική, αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη.

2ον. Η δημόσια διοίκηση αποκομματικοποιείται και τα στελέχη της αναβαθμίζονται:

3ον. Καταπολεμάται η γραφειοκρατία.

4ον. Καταργούνται οι κομματικοί προϊστάμενοι. Και καθιερώνεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπου συγκεντρώνονται τα 6 διάσπαρτα σώματα ελέγχου!

Επίσης αναφέρει στοιχεία μεταξύ των οποίων κι αυτά για τους μετακλητούς που δείχνουν ότι από 161, οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108. Οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58. Και συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%. Αναφερόμενος δε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων διαφθοράς αναμένεται να τονίσει χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν θα έχουμε τον δικό μας Ρασπούτιν!»

Στις δημοκρατίες, ο πολυτιμότερος πόρος είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και των επενδυτών, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανέφερε πως η διαιώνιση μιας κατακερματισμένης κυβέρνησης και ενός πολυδαίδαλου κράτους αποτελεί συντήρηση και δεν είναι προοδευτικό αίτημα.

Ξέρουμε τις δυσκολίες και τις δυσκαμψίες για την μεταρρύθμιση που εισάγουμε τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε, δε, ότι η αναζήτηση συναίνεσης θα αποτελεί μόνιμο στόχο. Αυτό φάνηκε από το ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε στη διαβούλευση της Βουλής αλλαγές, και το νομοσχέδιο έρχεται στην Ολομέλεια διαφορετικό είπε ο πρωθυπουργός. Μίλησε για νίκη του πολιτικού Πολιτισμού και σημείωσε πως θα ενσωματώνεται κάθε γόνιμη άποψη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κόστισε πολλά στη χώρα με αντιφάσεις και δεν μπορεί να μιλά για συγκεντρωτισμό. Η κυβέρνηση αποκτά και κάθετη δομή και οριζόντια με στόχο να προάγουμε την αποτελεσματικότητα και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, είπε ο πρωθυπουργός.

Είπε πως από 161, οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108. Οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58. Και συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%.

Απαντώντας στις κατηγορίες για κομματισμό, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για φωτογραφικές διατάξεις που όριζαν γενικούς και ειδικούς γραμματείς. Και συνέχισε: Όσοι κινδυνολογούν για απολύσεις στο Δημόσιο, να παραδεχθούν ότι η ΝΔ αναβαθμίζει το ρόλο των ικανών αξιωματούχων. Τίνισε μάλιστα ότι κάθε γραμμή του νομοσχεδίου έχει συνταχτεί από αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και όχι από νομικό γραφείο του εξωτερικού.

Γίνεται πράξη η αποπολιτικοποίηση της διαφάνειας είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως υιοθετούνται οι αρχές του ΟΟΣΑ. Σημείωσε επίσης πως η ανεξάρτητη αρχή διαφάνειας που συγκροτείται θα εποπτεύει τα θέματα σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που είχε ορίσει υπουργό να τα ελέγχει.