Σκληρή δουλειά, προκειμένου να επιτευχθούν το συντομότερο δυνατό οι στόχοι της νέας κυβέρνησης και επαφή με τους πολίτες, είναι η φιλοσοφία που διέπει το νέο τρόπο διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ως προς το πρώτο, ο πρωθυπουργός έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές, και τους φακέλους, με «στόχους», ανά υπουργείο και ζήτησε απ όλους να τηρήσουν με …θρησκευτική ευλάβεια το χρονοδιάγραμμα, των έξι μηνών, που έχει τεθεί ως όριο.

Ήδη, κατατέθηκε στη Βουλή το διυπουργικό νομοσχέδιο – σκούπα, έπειτα από τη δημόσια διαβούλευση. Το νομοσχέδιο περιέχει πληθώρα διατάξεων που αφορούν μια σειρά από υπουργεία. Κορυφαίες είναι οι διατάξεις που αφορούν το πανεπιστημιακό άσυλο, αλλά και οι ρυθμίσεις για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση.

Επίσης, προβλέπονται προτεινόμενες διατάξεις και άλλων υπουργείων (πχ Εργασίας, Παιδείας, Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού, Τουρισμού, Δικαιοσύνης).

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνεται πρόταση για μείωση του επιτοκίου επιβάρυνσης των ασφαλιστικών οφειλών που εντάσσονται στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί με τη διαδικασία του επείγοντος στις επιτροπές τη Δευτέρα, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια.

Οι βασικές προβλέψεις του διυπουργικού νομοσχεδίου

– Κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια

– Δημιουργία πλαισίου για διανομή φαρμάκων στους βαριά πάσχοντες στα σπίτια, στο χώρο νοσηλείας ή τα φαρμακεία

– Το άνοιγμα του δρόμου για την ψηφιακή έκδοση συντάξεων

-Ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα σε Περιφέρειες και Δήμους
-Μείωση στο επιτόκιο για οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία από το 5% στο 3% όπως ήδη έχει γίνει για τις οφειλές προς την εφορία.

Παράλληλα, η απευθείας επαφή με τον κόσμο φαίνεται πως ταιριάζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό δείχνουν οι τελευταίες περιοδείες του, αλλά και αυτή του Σαββάτου, στην Κάρπαθο, όπου συνομίλησε με κατοίκους και ανακηρύχτηκε δημότης του νησιού

Ο πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε «για την εξαιρετική τιμή» τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου δήλωσε: «Θέλω και από εδώ, από την Κάρπαθο, να σας μεταφέρω τη δέσμευσή μου, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου, να βρίσκομαι συνέχεια στην ελληνική περιφέρεια. Το έπραξα ανελλιπώς τα 3,5 χρόνια που ήμουν αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και ο λόγος που θα συνεχίσω αυτό το πρόγραμμα των εντατικών επισκέψεων στην περιφέρεια, είναι ότι δεν θέλω ποτέ να βρεθώ στη δυσάρεστη θέση να βρίσκομαι εντός του Μεγάρου Μαξίμου αποκομμένος από τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας». Ο κ. Μητσοτάκης συνοδεύεται στις σημερινές συναντήσεις του στο νησί από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υφυπουργό Τουρισμού Mάνο Κόνσολα.