Την καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης προκειμένου να αποσπάσει ευρύτερη κοινοβουλευτική στήριξη για το νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να εγκαθιδρύσει το επιτελικό κράτος επιχειρεί ο κ. Γιώργος Γερπετρίτης στην Βουλή προωθώντας μια σειρά προτάσεων και αλλαγών που του προτείνει η αντιπολίτευση.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και πριν την εισαγωγή του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, ο υπουργός Επικρατείας ενημέρωσε τους βουλευτές για ουσιαστικές νομοτεχνικές βελτιώσεις που ενσωματώνουν παρατηρήσεις από την δημόσια διαβούλευση αλλά και από τις προτάσεις των κομμάτων.

Οι βασικότερες αλλαγές έχουν ως εξής:

Για την επιλογή υπηρεσιακών Γραμματέων:

-Καταργείται πλήρως το κώλυμα της προηγούμενης 5ετούς απασχόλησης σε πολιτικό γραφείο για την υποψηφιότητα για τη θέση

-Αλλάζει το μείγμα μοριοδότησης των υποψηφίων το 50% της συνέντευξης περιορίζεται σε 40% 25% τα τυπικά προσόντα και 35% η εμπειρία

-Υιοθετείται πλήρως το μοντέλο της δομημένης συνέντευξης

- Το Σώμα επιλογής τους θα είναι 5μελές: 4 μέλη από το ΑΣΕΠ και ο Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Αναφορικά με την λειτουργία του υπηρεσιακού συμβουλίου προβλέπεται πως σε περίπτωση διαφωνίας θα διεξάγεται ψηφοφορία.

Στα ασυμβίβαστα και κωλύματα των μελών της κυβέρνησης και των Διοικήσεων ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, καταργείται η αναφορά στο κώλυμα από σύμβαση εξ επαχθούς αιτίας και επανέρχεται η αναφορά απαγόρευσης σύμβασης με το δημόσιο από την οποία μπορεί να προσκομίσει όφελος.

Για την Εθνική Αρχής Διαφάνειας:

-Καταργείται η δυνατότητα μετακλητός να καταλαμβάνει τη θέση του επικεφαλής της Αρχής. Ο επικεφαλής θα προέρχεται αποκλειστικά από το δημόσιο κι όχι από τον ιδιωτικό τομέα

-Μειώνεται ο χρόνος θητείας του μεταβατικού Διοικητή με «ταβάνι» τα 2 έτη

-Η Αρχή καθίσταται καθολικός διάδοχος όλων των αρμοδιοτήτων και συνεχίζονται κανονικά όλοι οι έλεγχοι των Γραμματειών

Τέλος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι καταργείται η δυνατότητα για περισσότερους από 100 μετακλητούς στην Προεδρία της Κυβέρνησης ενώ όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕ θα είναι υποχρεωτικά επιθεωρητής.

Ολοι οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι οι έλεγχοι που διενεργούν οι επιθεωρητές όλων των Σωμάτων θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν ακόμα και ακόμα και αν δεν υπάρχει εισαγγελική εντολή και δεν θα αρχειοθετηθούν λόγω της δημιουργίας της ενιαίας αρχής διαφάνειας.

«Καμία υπόθεση που διερευνάται δεν θα κλείσει. Άλλωστε οι υποθέσεις που ξεκίνησαν με εντολή εισαγγελέα κλείνουν μόνο με εντολή εισαγγελέα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η παρέμβαση του κ. Γιάννη Ραγκούση ο οποίος προκειμένου να στηρίξει την παραμονή της κυρίας Μαρίας Παπασπύρου στην γενική επιθεώρηση δημόσιας διοίκησης υποστήριξε ότι το περιεχόμενο των σχετικών πορισμάτων καθορίζεται από το ποιός είναι επικεφαλής του ελεγκτικού μηχανισμού.

Γ. Γεραπετρίτης: καμία υπόθεση που διερευνάται δεν θα κλείσει.

Γ. Ραγκούσης: δεν θα αλλάξει όμως το πόρισμα;

Γ. Γεραπετρίτης: τι εννοείτε;

Γ. Ραγκούσης: αυτό που εννοώ.

Γ. Γεραπετρίτης: δηλαδή;

Γ. Ραγκούσης: δεν θα αλλάξει το πόρισμα, δεν θα αλλάξει το περιεχόμενο του πορίσματος την στιγμή που θα αλλάξει ο επικεφαλής.

Γ. Γεραπετρτίτης: οι ίδιοι άνθρωποι που κάνουν τους ελέγχους, οι ίδιοι και θα τους ολοκληρώσουν.

Γ. Ραγκούσης: τότε γιατί δεν αφήνετε τους επικεφαλής στην θέση τους όπως κάναμε και εμείς και κρατήσαμε τον κ. Ρακιτζή στην επιθεώρηση δημόσιας διοίκησης;

Γ. Γεραπετρίτης: έχουμε μεταρρύθμιση βάσης. Είναι θεμελιώδης αρχή να πάμε σε ενιαίο μηχανισμό και όχι σε πολυδιασπασμένο.