«Λάσπη» προς πολιτικούς αντιπάλους με παραληρηματικούς χαρακτηρισμούς και μαντινάδες στο τέλος, εκτόξευσε ο Παύλος Πολάκης στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής και αφορά στην άρση της ασυλίας του για δύο ξεχωριστές υποθέσεις: τη μήνυση που κατέθεσε εις βάρος του ο πρώην πρόεδρος των εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτης Πουλής, αλλά και για την ηχογράφηση της συνομιλίας που είχε με τον Γιάννη Στουρνάρα, εν αγνοία του διοικητή της ΤτΕ.

Φανερά εκνευρισμένος από την αρχή της ομιλίας του στη διάρκεια της οποίας έχασε σε πολλές περιπτώσεις την ψυχραιμία του ο κ. Πολάκης υπογράμμισε πως η συζήτηση συνιστά «μία ξεκάθαρη πολιτική δίωξη σε βάρος μου όπου η κυβερνητική πλειοψηφία μαζί με βουλευτές του ΚΙΝΑΛ επιδιώκουν να έχουν συγκεκριμένα οφέλη». Έκανε μάλιστα λόγο για αήθη πολιτική πράξη αντεκδίκησης επειδή – όπως είπε – «και εγώ ταλαιπώρησα το σύστημα κατά την υπουργική μου θητεία».

Eμφανίστηκε δε με ένα «βουνό» από ντοσιέ και φακέλους:

Ο βουλευτής Χανίων εξαπέλυσε επίθεση με το γνωστό του ύφος προς τον Σταμάτη Πουλή, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο άνθρωπος ο οποίος τον μήνυσε για συκοφαντική δυσφήμηση, «έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη για πολλές υποθέσεις όπως για παράνομους διορισμούς του κ. Γεωργιάδη».

Χωρίς να απαντά για τις καταγγελίες εις βάρος του, επέλεξε να ρίξει «λάσπη» στον ανεμιστήρα εκτοξεύοντας κατηγορίες κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ, ενώ στη συνέχεια επιτέθηκε προς τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.

Ωστόσο, αντί να αναφερθεί στην υποκλαπείσα συνομιλία με τον διοικητή, την οποία μάλιστα διοχέτευσε προς φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ, άρχισε να «χτυπάει» τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας επειδή στην εποχή διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «χτυπούσε καμπανάκια» για ορισμένες πολιτικές της τότε κυβέρνησης οι οποίες μπορούσαν να οδηγήσουν σε οικονομικό εκτροχιασμό τη χώρα.

Σε πολλές στιγμές της ομιλίας του που άγγιξε τη μία ώρα (είχε δικαίωμα να μιλήσει 10 λεπτά), ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, τού ζητούσε να ολοκληρώσει, υπενθυμίζοντάς του ότι «εδώ δεν είναι ένορκοι, έχετε μπερδέψει τα ακροατήρια».

Κρίση μεγαλείου

Προς το τέλος της ομιλίας του ο κ. Πολάκης -ο οποίος ξεπέρασε κατά πολύ τον προβλεπόμενο χρόνο- σε μία κρίση μεγαλείου ανέφερε πως «είμαι πολύ ψηλά και προσπαθείτε να με χαμηλώσετε».

Τόσο ψηλά, πρόσθεσε, «που δεν μπορείτε να με δείτε. Πρώτον γιατί οι κόρες μου λένε ότι είναι περήφανες για μένα. Εσάς θα σας το λένε τα παιδιά σας;» 

Είμαι ψηλά, συμπλήρωσε, «γιατί ο Χανιώτικος λαός με  έβγαλε πρώτο βουλευτή εμένα, δείχνοντας πως αναγνωρίζει ότι είμαι καθαρός». Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι δεν τους φοβάται. «Προσπαθήστε να με βάλετε φυλακή. Δεν θα τα καταφέρετε».

Μετά πολλών, ολοκλήρωσε με δύο μαντινάδες και κατέβηκε από το βήμα.

Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από την Ολομέλεια

Μετά την παραληρηματική ομιλία Πολάκη, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωσε πως η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί από την Ολομέλεια. Ο κ. Τζανακόπουλος, έκανε λόγο για προαποφασισμένη απόφαση και ανακοίνωσε την αποχώρηση.

Υποστήριξε τη θέση του κόμματός του περί αναγκαιότητας υπαγωγής των υποθέσεων κατά του πρώην υπουργού κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος και τη ποινική ευθύνη υπουργών.

Οι τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων

Το λόγο πήρε και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος είπε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την πρόταση, εγκαλώντας τους βουλευτές της ΝΔ ότι «δεν ξεκινήσατε καλά», εννοώντας ότι είχε γίνει λόγος για πολιτικό πολιτισμό, τον οποίο -όπως είπε- πλέον δεν βλέπει. 

Ο ίδιος επανέλαβε την ανάγκη να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ενώ αναρωτήθηκε -βλέποντας τόσα χαρτιά στο βήμα της Βουλής από τον Πολάκη, ποιος θα ελέγξει τις καταγγελίες του... 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, στηλίτευσε την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος -όταν τον έσυρε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Novartis, ζήτησε ο ίδιος την άρση της ασυλίας του, ώστε να κριθεί από τη Δικαιοσύνη.

Υπέρ της άρσης της ασυλίας του Παύλου Πολάκη τάχθηκε και η Ελληνική Λύση, λέγοντας διά του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, ότι αν ήθελε να τον σέβονται οι πολίτες, θα έπρεπε και ο ίδιος ο πρώην υπουργός να ζητά την άρση της.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Για την πρώτη υπόθεση (μήνυση Πουλή), υπέρ της άρσης ασυλίας του κ. Πολάκη ψήφισαν 163 βουλευτές, «κατά» 13 βουλευτές, ενώ δεν υπήρξε βουλευτής που να ψηφίσει «παρών».

Για τη δεύτερη υπόθεση (ηχογράφηση Στουρνάρα), «υπέρ» της άρσης ασυλίας του κ. Πολάκη ψήφισαν 162 βουλευτές, «κατά» 13 βουλευτές, ενώ «παρών» ψήφισε ένας βουλευτής.