Το μεγάλο «κεφάλαιο» του «Φαρμάκου» ανοίγει αύριο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος θα συναντήσει διαδοχικά από τη 1 μ.μ. τους επικεφαλής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), του Pharma Innovation Forum Greece (PIF) και της Πανελληνίας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Στα πολύ σημαντικά υποκεφάλαια του «Φαρμάκου» δεσπόζουσα θέση αναμένεται να λάβει το θέμα της εκκρεμούς (ανα)τιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων για το 2019, με τους εκπροσώπους της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας, μάλιστα, να ζητούν την αλλαγή του ισχύοντος σχετικού νόμου του τέως υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, προκειμένου να παραμείνει η νομοθετική απαγόρευση των αυξήσεων στις τιμές των φαρμακευτικών σκευασμάτων, πλην των περιπτώσεων, οι οποίες αφορούν λανθασμένους μαθηματικούς υπολογισμούς.

Ο Βασίλης Κικίλιας αναμένεται επίσης να βρεθεί αντιμέτωπος με το κοινό αίτημα του συνόλου της φαρμακοβιομηχανίας, το οποίο προβλέπει την εξαίρεση από το πλαφόν της δημοσίας εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για τα εμβόλια, τα παράγωγα αίματος, τα λοιμώδη νοσήματα, τύπου HIV/AIDS κ.ά., ενώ στο ίδιο αίτημα περιλαμβάνεται η ανάληψη της δημοσίας δαπάνης για την φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων από τον προϋπολογισμό της Πρόνοιας και όχι από τον προϋπολογισμό του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας, όπως ισχύει έως σήμερα.

Από τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες έρχεται επίσης το αίτημα για κατάργηση του τέλους ύψους 25% επί της τιμής των καινοτόμων φαρμακευτικών σκευασμάτων, προκειμένου αυτά να ενταχθούν στη θετική λίστα των συνταγογραφουμένων φαρμάκων, καθώς και το αίτημα για καθιέρωση πλαφόν στο ύψος του clawback, της υπέρβασης, δηλαδή, της προβλεπόμενης φαρμακευτικής δαπάνης, την οποία οι εταιρείες υποχρεώνονται να επιστρέφουν στον ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, το σύνολο των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας, εγχώριας και πολυεθνικής, αναμένεται να ζητήσουν μετ’ επιτάσεως την κατάργηση της αναδρομικής υποχρέωσης των εταιρειών για καταβολή rebate (εκπτώσεων) για τα έτη 2006 – 2008, rebate το οποίο ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης είχε «υπολογίσει», άγνωστο πως, στο ύψος περίπου των 250 εκατ. ευρώ…