Βολές εκ των έσω δέχεται το «οικοδόµηµα» που επιχείρησε να στήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση της Novartis, καθώς ένας εκ των βασικών µαρτύρων στην υπόθεση έχει, σύµφωνα µε πληροφορίες, καταγγείλει πως δέχθηκε πιέσεις για να καταθέσει σε βάρος του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και συνεργατών του. Ο λόγος για τον Νικόλαο Μανία, ειδικό στην τιµολόγηση φαρµάκων, ο οποίος, στο παρελθόν, είχε συνεργαστεί µε τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας.

Η κατάθεση του κ. Μανία περιλαµβανόταν στη δικογραφία που διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία ∆ιαφθοράς στη Βουλή µε το αίτηµα για την άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου. Το εν λόγω πρόσωπο στην «έκθεση αναγγελίας αξιόποινης πράξης» (Αρθρο 23Β›ΠΚ), η οποία περιλαµβάνεται στη δικογραφία για την υπόθεση της Novartis, φέρεται να προχωρά σε σοβαρές καταγγελίες για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την τιµολόγηση φαρµάκων της Novartis την περίοδο της υπουργίας του Ανδρέα Λοβέρδου. Ωστόσο, πλέον, σύµφωνα µε πληροφορίες των «Παραπολιτικών», δίνει και αυτό µε τη σειρά του µία εντελώς διαφορετική εκδοχή του τι έχει συµβεί από αυτήν που αποτυπώθηκε στην κατάθεσή του.

ΑΝΑΚΡΙΣΗ

Συγκεκριμένα, ο κ. Μανίας φέρεται να έχει καταθέσει, στο πλαίσιο ανάκρισης που διενεργείται µετά από µήνυση σε βάρος του στενού συνεργάτη του Ανδρέα Λοβέρδου εκείνη την περίοδο και συγκεκριµένα του νοµικού του συµβούλου ∆ηµήτριου Μπαλασόπουλου, πως πιέστηκε από δηµόσιους λειτουργούς προκειµένου να καταθέσει για την υπόθεση της Novartis. Μάλιστα, ο κ. Μανίας, κατά πληροφορίες, υποστηρίζει πως όσα είπε πιθανότατα παρερµηνεύθηκαν, ενώ φέρεται, επίσης, να υποστηρίζει πως δεν διάβασε καν την κατάθεσή του. Η µαρτυρία του κ. Μανία αποκτά πλέον ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς έρχεται να προστεθεί σε αυτήν του πρώην προστατευόµενου µάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη, αλλά και στις πιο πρόσφατες καταγγελίες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή.

Ας πάρουµε τα πράγµατα από την αρχή... Ο Ν. Μανίας φέρεται να υποστηρίζει (όπως έχει επισηµάνει και η εφηµερίδα το «Βήµα» σε ρεπορτάζ της) πως µία ηµέρα πριν από τη «σηµαντική» κατάθεσή του, δέχθηκε τηλεφωνική κλήση στις 3.30 το µεσηµέρι προκειµένου να µεταβεί στο γραφείο της επιθεωρήτριας ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης. Σε αυτήν τη συνάντηση, όπως ισχυρίζεται, του ζητήθηκε να αιτηθεί την υπαγωγή του σε ειδικό καθεστώς προστασίας µαρτύρων. Προκειµένου να πειστεί, ο πρώην σύµβουλος του υπουργείου Υγείας και ειδικός στην τιµολόγηση φαρµάκων υποστηρίζει ότι του µεταφέρθηκε πως υπήρχε µαρτυρία άλλου προσώπου (στις 18 Μαρτίου 2019) µε βάση την οποία η Εισαγγελία ∆ιαφθοράς θα του απήγγειλλε κατηγορία και πως οι µέχρι τότε µαρτυρικές του καταθέσεις δεν θα µπορούσαν να χρησιµοποιηθούν πλέον για να διαπιστωθεί η αλήθεια.

ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΡΙΑ
Υπό αυτή την πίεση, ο κ. Μανίας κατέθεσε αίτηµα για να υπαχθεί σε ειδικό καθεστώς και στη συνέχεια την επόµενη ηµέρα, αφού πρώτα πήγε πάλι στο γραφείο της επιθεωρήτριας ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης όπου υπήρχε και αξιωµατικός του Τµήµατος Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ., µετέβη στην Εισαγγελία ∆ιαφθοράς. Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Μανίας φέρεται να υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια αυτών των πιέσεων ειπώθηκαν φράσεις όπως «δεν βλέπω προσωπικά κανέναν λόγο να γίνει αποδεκτό το αίτηµα», «έχω µπροστά µου τις καταθέσεις σας και βλέπω µόνο αερολογίες», «δεν µπορούσαµε να περιµένουµε κάτι άλλο από εσάς, αφού είστε υπάλληλος της εταιρείας Novartis», «βλέπω να έχετε κι εσείς την τύχη του Μανιαδάκη» κ.ά.

Παράλληλα, ισχυρίζεται πως µετά από αρκετή ώρα που δεν ανέφερε οτιδήποτε επιβαρυντικό για πολιτικά πρόσωπα, του ζητήθηκε να επιβεβαιώσει εάν έχει αντιληφθεί ή ακούσει µία σειρά από γεγονότα που προέκυπταν από άλλες καταθέσεις. «Η απαγγελία αυτών των περιστατικών κράτησε αρκετή ώρα και κάποια από αυτά επιβεβαίωσα πως τα είχα ακούσει, χωρίς όµως να δηλώσω πως υπήρξα µάρτυράς τους, ενώ κάποια άλλα δεν τα ήξερα καν», φέρεται να επισηµαίνει σήµερα.

Πλέον, ωστόσο, ο κ. Μανίας υποστηρίζει πως «τα φάρµακα εγκρίθηκαν προς τιµολόγηση για λόγους δηµόσιας υγείας και µε τη διαδικασία τιµολόγησης ως «ορφανών» και σε καµιά περίπτωση δεν απέδωσα σε υπουργούς την παραµικρή σκοπιµότητα. Ουδέποτε µου ζητήθηκε από υπουργούς η οποιαδήποτε παρέµβαση σε τιµές φαρµάκων ή οτιδήποτε άλλο».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 27/7/19