Συνοµιλήσαµε µε τον υπουργό Εθνικής Αµυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, αργά το βράδυ της Πέµπτης, αφού είχε συµπληρώσει 14 ώρες από τη στιγµή που νωρίς το πρωί είχε ξεκινήσει να καταπιάνεται µε τα ηµερήσια καθήκοντά του. Εµπειρος δικηγόρος και κοινοβουλευτικός (εκλέγεται βουλευτής Καβάλας από το 2007), ο κ. Παναγιωτόπουλος µπήκε στο Πεντάγωνο σε µια κρίσιµη συγκυρία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Προβληµατιζόµαστε, αλλά δεν φοβόµαστε και φυσικά δεν εφησυχάζουµε, αλλά επαγρυπνούµε», τόνισε σχετικά ο ίδιος στα «Π».

Ο υπουργός στην πρώτη του συνέντευξη σε εφηµερίδα µετά την ανάληψη των καθηκόντων του αποκάλυψε ότι στο µέλλον θα µπορούσε να εξετάσει η χώρα µας την αγορά µαχητικών αεροσκαφών F-35, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση νοµοσχεδίου για τις εξοπλιστικές προµήθειες των Ενόπλων ∆υνάµεων.

Πώς κρίνετε την κατάσταση που παραλάβατε στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας;

Η προσπάθεια για να κρατιέται το επίπεδο ετοιµότητας και αξιόµαχου των Ενόπλων ∆υνάµεων σε καλή κατάσταση διαχρονικά είναι διαρκής και εντατική. Εποµένως, οι Ενοπλες ∆υνάµεις είναι σε καλή κατάσταση και αυτό το διαπίστωσα µε το που ανέλαβα το υπουργείο Εθνικής Αµυνας, έπειτα από έναν πολύ εντατικό κύκλο ενηµερώσεων από το Επιτελείο, τα Αρχηγεία και τη Γενική ∆ιεύθυνση Αµυντικών Εξοπλισµών. Το ζητούµενο είναι οι προτεραιότητες στην εκτέλεση των εξοπλιστικών προγραµµάτων να συνεχίσουν να εφαρµόζονται και τα προγράµµατα και τα υποπρογράµµατα που τρέχουν αυτή τη στιγµή να εκτελούνται µε ταχείς ρυθµούς, έτσι ώστε οι επιχειρησιακές δυνατότητες και στα τρία Οπλα να βελτιώνονται σταδιακά. Αυτή θα είναι και η δουλειά µας από εδώ και πέρα.

Υπάρχει σκέψη να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία και, αν ναι, από πότε;

Το πρώτο σχόλιο που θέλω να κάνω είναι ότι δεν είπα τίποτα τέτοιο στην τοποθέτησή µου κατά τις προγραµµατικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Εποµένως, προγραµµατικά για το υπουργείο Εθνικής Αµυνας δεν υφίσταται ζήτηµα αύξησης της θητείας. Γίνεται µια εσωτερική συζήτηση µεταξύ της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας και οι προτάσεις και οι εισηγήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας κάποια στιγµή θα τεθούν στο τραπέζι. Το ζήτηµα της θητείας έχει να κάνει ευθέως και απολύτως µε αυτό της στελέχωσης των Ενόπλων ∆υνάµεων σε έµψυχο δυναµικό. Προφανώς υπάρχουν ανάγκες, όµως, αν δεν έχω µπροστά µου τις εισηγήσεις και τις προτάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας, δεν µπορώ να συζητήσω δηµόσια για το θέµα της αύξησης ή της µείωσης ή της οποιασδήποτε µεταβολής στη στρατιωτική θητεία.

Αρα, προς το παρόν δεν έχετε δεχθεί κάποια εισήγηση για αύξησή της;

Καµία απολύτως.

Ο Αµερικανός αντιναύαρχος Mathias Winter έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα είναι στους πιθανούς αγοραστές των F-35. Υπάρχει στον σχεδιασµό σας η αγορά αυτού του µαχητικού αεροσκάφους;

Αυτή τη στιγµή όχι, θα µπορούσε όµως να προκύψει στο µέλλον. Το F-35 είναι ένα αεροπλάνο µαχητικό πέµπτης γενιάς και σύντοµα η πρόσκτηση εναέριων οπλικών συστηµάτων πέµπτης γενιάς θα απασχολήσει όχι µόνο το υπουργείο Εθνικής Αµυνας, αλλά την ελληνική κυβέρνηση συνολικά, διότι αυτές οι αποφάσεις, όπως γνωρίζετε, λαµβάνονται από το ΚΥΣΕΑ. Αυτή τη στιγµή η Πολεµική Αεροπορία είναι σε πολύ καλό σηµείο ετοιµότητας και σε εξαιρετική λειτουργική κατάσταση, ιδίως σε σύγκριση µε τις αντίστοιχες δυνατότητες της γείτονος. Αλλωστε, το σηµείο υπεροχής της Πολεµικής Αεροπορίας είναι το εξαιρετικό έµψυχο δυναµικό και η τεράστια ικανότητα των πιλότων µας.

Σας ανησυχεί ενδεχόµενη παραβίαση της ελληνικής ΑΟΖ από την Τουρκία ή η πρόκληση θερµού επεισοδίου στο Αιγαίο;

Οι Ενοπλες ∆υνάµεις επεξεργάζονται πολλά σενάρια εξελίξεων το επόµενο διάστηµα και σε επίπεδο υπόθεσης εργασίας όλα αναλύονται. Η προκλητική συµπεριφορά της Τουρκίας, όπως και µια σειρά παράνοµων και καταχρηστικών ενεργειών της, µε αποκορύφωµα τη διενέργεια ερευνών για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονοµική Ζώνη της Κύπρου, που αποτελεί µεταξύ άλλων κράτοςµέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ασφαλώς και µας προβληµατίζει. Προβληµατιζόµαστε, αλλά δεν φοβόµαστε και φυσικά δεν εφησυχάζουµε, αλλά επαγρυπνούµε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως λαµβάνει «θετικά µηνύµατα» από την Ελλάδα σχετικά µε το ζήτηµα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών. Υπάρχει ζήτηµα επιστροφής τους;

Αυτό δεν αποτελεί αντικείµενο που αφορά στις δράσεις του υπουργείου Εθνικής Αµυνας. Είναι θέµα το οποίο χειρίζεται ο πρωθυπουργός, εποµένως δεν έχω να πω κάτι συγκεκριµένο πάνω σε αυτό.

Η υπόθεση πώλησης βληµάτων στη Σαουδική Αραβία επί υπουργίας Πάνου Καµµένου θα εξεταστεί περαιτέρω;

Ο φάκελος της υπόθεσης αυτής, αφού έχει ερευνηθεί και εµπλουτιστεί µε όλα τα στοιχεία, έχει διαβιβαστεί από το υπουργείο Εθνικής Αµυνας στη Βουλή των Ελλήνων (σ.σ.: κατά την προηγούµενη κοινοβουλευτική περίοδο). Ο κ. Βούτσης επέλεξε να µην την ανασύρει. Βρίσκεται στη διάθεση, δηλαδή, του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και εναπόκειται στην απόφαση της Βουλής αν θα αποτελέσει αντικείµενο κάποιας Εξεταστικής.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε την ενίσχυση της αµυντικής βιοµηχανίας της χώρας. Πώς µπορεί να γίνει αυτό, µε δεδοµένο το σφιχτό δηµοσιονοµικό πλαίσιο;

Η αµυντική βιοµηχανία µπορεί να προσφέρει πολλά τόσο στις Ενοπλες ∆υνάµεις στη χώρα όσο και στο γενικότερο στοίχηµα της ανάπτυξης. Προφανώς θα πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις στην αµυντική βιοµηχανία. Προφανώς αυτό θα γίνει σε συνέργειες µε τον ιδιωτικό τοµέα. Είναι στον προγραµµατισµό µας να προκαλέσουµε αυτές τις συνέργειες, ώστε να δηµιουργηθούν νέες επενδυτικές προτάσεις, που θα επανεκκινήσουν τη λειτουργία της αµυντικής βιοµηχανίας, η οποία σε αρκετά σηµεία της αντιµετωπίζει σοβαρά προβλήµατα. Το επόµενο διάστηµα θα έχουµε περισσότερα να πούµε πάνω σε συγκεκριµένες λύσεις και προτάσεις.

Θα δηµιουργηθεί Συµβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ή θα αναβαθµιστεί το ΚΥΣΕΑ σε έναν τέτοιο ρόλο;

Το ΚΥΣΕΑ παραµένει ΚΥΣΕΑ. Στις συνεδριάσεις του θεσµοθετείται και η παρουσία συµβούλου εθνικής ασφαλείας, που είναι ένα ξεχωριστό φυσικό πρόσωπο, προφανώς µε εχέγγυα και υπόβαθρο για να επιτελέσει αυτόν τον ρόλο, που θα αποτελεί σύµβουλο του πρωθυπουργού και θα συµµετέχει στις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ, το οποίο παραµένει ως όργανο, µε τις αρµοδιότητες και την εκπροσώπηση που έχει.

Τι µπορεί να κάνει, τελικά, η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας σε σχέση µε τη Συµφωνία των Πρεσπών;

Από τη στιγµή που η συµφωνία υπεγράφη και κυρώθηκε στη Βουλή, δηµιουργεί ένα πλέγµα έννοµων συνεπειών και δεσµεύσεων, από το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να απεµπλακεί οποιοσδήποτε. Η Νέα ∆ηµοκρατία -και ο πρωθυπουργός προσωπικά- είπε ότι θα κάνει τα πάντα για να βελτιώσει αυτή τη συµφωνία -την οποία εξαρχής χαρακτηρίσαµε κακή και ζηµιογόνα για τα εθνικά µας συµφέροντα- σε διάφορα σηµεία της, προς όφελος της χώρας. Αυτό το οποίο είχα πει και εγώ προ ηµερών και διαστρεβλώθηκε είναι πως είναι σκόπιµο να δηµιουργηθεί µια νοµική επιχειρηµατολογία εφόσον η µία πλευρά –και εννοώ τα Σκόπια– παραβιάζει ουσιώδεις όρους της, ώστε να µπορούσε σε κάποια δεδοµένη στιγµή να αµφισβητηθεί η συµφωνία σε αυτή τη βάση. Από εκεί και πέρα, ρεαλιστικά, δεν είναι κάτι που µπορεί να αλλάξει ή να καταργηθεί µε έναν νόµο και µε ένα άρθρο, όπως είχαµε ακούσει ψευδώς στο παρελθόν για άλλα.

Ποιες κινήσεις προγραµµατίζετε στο υπουργείο το προσεχές διάστηµα;

Κάνουµε διµερείς συναντήσεις µε τους συµµάχους µας – ήδη είδα τον πρέσβη των ΗΠΑ και τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέµατα στρατηγικής συνεργασίας µεταξύ των δύο χωρών, που προχωράνε. Η γεωπολιτική συγκυρία την ευνοεί. Εντός των ηµερών θα δω τον Γάλλο πρέσβη, για να συζητήσουµε το θέµα των πολεµικών πλοίων, την αναβάθµιση δηλαδή των φρεγατών ή ενδεχοµένως στο µέλλον την αγορά νέων σκαφών. Συνεχίζω εντατικά πρόγραµµα επισκέψεων σε διοικήσεις σχηµατισµών και ακολούθως σε µεγάλες µονάδες. Ξεκίνησα από την ΕΛ∆ΥΚ στην Κύπρο, σήµερα (σ.σ.: την Πέµπτη) ήµουν στην ΑΣ∆ΕΝ, προσεχώς θα επισκεφθώ το Αρχηγείο του Στόλου, το ΑΤΑ, ενδεχοµένως και τον Εβρο. Θεωρώ ότι η παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αµυνας στα στρατηγεία και τις µονάδες εκπέµπει το στίγµα συσπείρωσης γύρω από την προσπάθεια για καλύτερες Ενοπλες ∆υνάµεις.

Θα φέρετε κάποιο νοµοσχέδιο;

Επεξεργαζόµαστε νοµοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα εκδηλωθεί στη Βουλή το φθινόπωρο, για την αναδιάρθρωση του νόµου περί προµηθειών, όπως έχουµε εξαγγείλει στις προγραµµατικές µας δηλώσεις, ώστε το σύστηµα να γίνει πιο ευέλικτο και πιο λειτουργικό για τις εξοπλιστικές ανάγκες των Ενόπλων ∆υνάµεων.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 27/7/2019