Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το απόγευμα της Παρασκευής.

Μεταξύ της συζήτησης για το φολολογικό νομοσχέδιο και την προετοιμασία της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από ενδεχόμενο «άτακτο» Brexit, στο τραπέζι έπεσε και η διαδικασία για την επιλογή ηγεσίας στη Δικαιοσύνη. 

Ειδικότερα, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα να προτείνει στη βουλή τρεις υποψηφίους για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επιλέγοντας αυστηρά μεταξύ των 6 αρχαιότερων -για κάθε θέση- ανώτατων δικαστών με βάση την επετηρίδα.

O υπουργός Δικαιοσύνης σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Αθήνα 984 είχε δηλώσει αναφορικά με την επιλογή της ηγεσίας στη Δικαιοσύνη:

 «Υπάρχει μία γενικότερη θέση, η οποία τουλάχιστον για τη ΝΔ, έχει διατυπωθεί πολλές φορές . Εμείς πάντα ακολουθούμε τη θεσμική διαδικασία. Η διαδικασία, η οποία θα ακολουθήσουμε είναι η κανονική διαδικασία από την αρχή. Κατάλογος στο Υπουργικό Συμβούλιο, η διαβίβαση στη Βουλή για την γνωστή διαδικασία, επιστροφή στο Υπουργικό Συμβούλιο για επιλογή.

Υπάρχει μία γενικότερη πρόθεση να επαναφέρουμε τη θεσμική διαδικασία, ως μία διάσταση κανονικότητας, την οποία εμείς υποστηρίζουμε και θεωρούμε ότι πρέπει να ακολουθείται με κάθε τρόπο και με κάθε δυνατότητα. Είναι μία μεγάλη εκκρεμότητα, η οποία πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί. Ξεκινάει όλη αυτή η διαδικασία, προκειμένου στο συντομότερο δυνατό χρόνο να έχουν πληρωθεί οι θέσεις των ανωτάτων δικαστικών , όπως προβλέπεται μέσα από τη θεσμική διαδικασία».