Κυβέρνηση με ισχυρή αξιοπιστία θέλει ο Μητσοτάκης προκειμένου να μπορέσει να πείσει τους δανειστές να μειωθούν οι στόχοι στα πλεονάσματα και να μπει η χώρα άμεσα σε μια τροχιά ανάπτυξης και κανονικότητας για όλους τους πολίτες.

Σ’ αυτό το σχέδιο είναι προσηλωμένος ο πρωθυπουργός με την κυβέρνηση να επιχειρεί να σταθμίσει τη δυναμική της προσπάθεια σε δύο κυρίως στόχους: Μια νέα «win-win» σχέση με τους δανειστές, δηλαδή μία σχέση που θα είναι κερδισμένες και οι δύο πλευρές, για τα πλεονάσματα και να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της χώρας.

Με την «προίκα» της προηγούμενης κυβέρνησης να είναι η υπερφορολόγηση και η παραγωγή μεγαλύτερων πρωτογενών πλεονασμάτων από αυτά που απαιτούνταν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου μέσα από τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί και από τις πρωτοβουλίες που από την πρώτη στιγμή ανέλαβε να μεταβάλει όχι μόνο το πολιτικό πεδίο, αλλά και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό όσον αφορά την αξιοπιστία της.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι επόμενοι μήνες θα είναι και οι πιο κρίσιμοι προς την κατεύθυνση αυτή καθώς, παράλληλα με το κυβερνητικό έργο, η χώρα θα δώσει τα διαπιστευτήριά της και στους δανειστές της.


Τα πρώτα θετικά μηνύματα

Τα πρώτα θετικά μηνύματα για το βηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήδη έχουν έρθει από τις αγορές, αλλά σήμερα είχαμε και τις πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά των δανειστών, με τον κεντρικό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι να «ανοίγει» την πόρτα της ποσοτικής χαλάρωσης στον Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε ένα ακόμη σήμα για συνέχιση του QE, του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης δηλαδή, του όπλου που έχει η ΕΚΤ για να διατηρήσει σταθερό το νόμισμα. Σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο, υπάρχει ανάγκη για μια ιδιαίτερα ευνοϊκή στάση νομισματικής πολιτικής για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι τα ποσοστά πληθωρισμού ήταν σταθερά κάτω από τα επίπεδα που είναι σύμφωνα με τον στόχο του. Συνεπώς, αν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να μην πλησιάζουν τον στόχο, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να ενεργήσει, σύμφωνα με τη δέσμευσή του για συμμετρία στον στόχο του πληθωρισμού.

«Είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόσουμε όλα τα εργαλεία μας ανάλογα, για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς τον στόχο μας με διατηρήσιμο τρόπο», υπογραμμίζει.

 
Αναβάθμιση

Την ίδια ώρα ο Οίκος Moody’s εκφράζει την αισιοδοξία της ότι οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση την Ελλάδα.

Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι: «Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί στην περίπτωση που η κυβέρνηση συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις προς την Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα και θα αυξήσουν τις επενδύσεις, ενώ παράλληλα θα συντηρεί τη δημοσιονομική της θέση», αναφέρει η Moody's σε έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον ιστότοπο liberal.gr προσθέτοντας ότι η ταχύτερη του αναμενόμενου βελτίωση της κατάστασης του τραπεζικού κλάδου θα συμβάλλει με θετικό τρόπο.

Σύμφωνα με τον οίκο, το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας περιορίζεται από το υψηλό χρέος, τις ήπιες προοπτικές ανάπτυξης και το αδύναμο τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, η ατζέντα την οποία έχει παρουσιάσει η νέα κυβέρνηση μέσω της οποίας θα αυξηθούν οι επενδύσεις και θα μειωθούν τα φορολογικά βάρη, μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας.

 Αποτελεσματικότητα 

Οι θεσμοί διαφαίνεται ότι δεν έχουν τη δυσπιστία που έδειχναν τα προηγούμενα χρόνια, με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις πρωτοβουλίες του καλύπτει ήδη μεγάλος μέρος της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας.

Προσπάθεια άλλωστε της κυβέρνησης είναι να γίνει ευρέως αντιληπτό ότι για όλες τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης υπάρχει πρόγραμμα και βούληση για προώθηση των μεταρρυθμίσεων με γοργούς ρυθμούς.

Καθημερινά στις επαφές του με τους υπουργούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

Αποτελεσματικότητα και ταχύτητα είναι οι λέξεις κλειδιά για το κυβερνητικό πρόγραμμα που προωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα της ανάκτησης της αξιοπιστίας στα μάτια των θεσμών.

Με προσήλωση στη «νέα συμφωνία» με τους δανειστές η οποία θα περιλαμβάνει περισσότερες και βαθύτερες μεταρρυθμίσεις, με αντάλλαγμα μικρότερες υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εντάξει στο πρόγραμμά του και στις πρώτες επαφές του να είναι εκείνες που θα δώσουν «λύσεις» σε ό,τι μέχρι σήμερα εμφανίζονταν ως τροχοπέδη, λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης. Λύσεις σε θέματα όπως στο Ελληνικό, στη ΔΕΗ, στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική κά.

Προς αυτή την κατεύθυνση και έχοντας ήδη τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα από τις αγορές για την πολιτική αλλαγή που επιχειρήθηκε στη χώρα και για τις πρωτοβουλίες Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός βάζει την χώρα στις νέες ράγες της «νέας κανονικότητας».

Το πρώτο βήμα είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η προώθηση αναπτυξιακής πολιτικής, που αποτέλεσε βασική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την προεκλογική περίοδο.

Πρώτα από όλα ο πρωθυπουργός έβαλε στόχο να προχωρήσουν εμβληματικές επενδύσεις, όπως εκείνη του του Ελληνικού, τηρώντας τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για να αρθούν το ταχύτερο δυνατόν όλα τα εμπόδια που καθυστέρησαν την έναρξη του τόσο επωφελούς για τη χώρα έργου.

Το πρωί της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το υπουργείο Τουρισμού, δείχνοντας τη μεγάλη βαρύτητα που κατέχει στο κυβερνητικό πλάνο, η προώθηση της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, ο τουρισμός. Σε κοινές δηλώσεις με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, προαναγγέλθηκε η δημιουργία δεκαετούς στρατηγικού σχεδίου με στόχο την τουριστική ανάπτυξη.

Αργότερα την ίδια μέρα κατατέθηκε το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που αφορά το επιτελικό κράτος και προβλέπει την σύσταση μιας Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ενώ παράλληλα διασφαλίζει τον περιορισμό του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων που θα μπορούν να προσλαμβάνουν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου όπως και η καθιέρωση ασυμβίβαστου, δηλαδή δεν θα μπορούν να προσλαμβάνουν συγγενείς τους. Σημειωτέον οι διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου προβλέπουν μείωση του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων σε ποσοστό 15%-20% στο σύνολο των υπουργείων και δημοσιονομικό όφελος 30%.

Στο υπουργείο Υγείας, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι στον νευραλγικό τομέα της Υγείας θα γίνουν άρδην αλλαγές, ξεκινώντας από την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, στα δημόσια κτίρια.

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΣ, εξέφρασε την ικανοποίηση για την ταχεία υλοποίηση της δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», από τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών, με την οποία εξασφαλίστηκε ότι 27.313 περισσότερα παιδιά σε σχέση με το σχολικό έτος που ολοκληρώθηκε, θα έχουν πρόσβαση σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς μέσω της χορήγησης voucher. Δέσμευση που αποτέλεσε βασικό πυλώνα της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ. Παράλληλα στο υπουργείο Εσωτερικών, συζητήθηκε το ζήτημα των αλλαγών στον Κλεισθένη, που φθάνει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή και αποσκοπεί στην κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών.

Η εβδομάδα κλείνει με την κατάθεση του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στις 120 δόσεις, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και στη νωρίτερη εφαρμογή του μειωμένου φόρου στις επιχειρήσεις. Το σχέδιο νόμου εισάγεται στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει ψηφιστεί το αργότερο την 1η Αυγούστου, με στόχο η φορολογική διοίκηση να προχωρήσει αμέσως στις αλλαγές που απαιτούνται στη βελτιωμένη ρύθμιση αλλά και στην έκδοση των χαμηλότερων κατά 22% εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Ενώ την ίδια μέρα στις 16:00 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.