Οι προγραμματικές δηλώσεις έγιναν, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης. Οι πολίτες και τα λοιπά κόμματα έχουν πια στα χέρια τους το πρόγραμμα που προτίθεται να εφαρμόσει ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς του, ούτως ώστε στο τέλος της τετραετίας – και ει δυνατόν νωρίτερα – η Ελλάδα να είναι πια μια διαφορετική χώρα.
Ήδη, οι προθέσεις των υπουργών όπως παρουσιάστηκαν δίνουν το στίγμα για μεγάλες αλλαγές που θα ακολουθήσουν, σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας, όπως είχαν ήδη ανακοινωθεί προεκλογικά. Και δεν σταματούμε εκεί: στις ανακοινώσεις περιελήφθησαν νέες δράσεις όπως η μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού, που θα δώσει ανάσα στην περιοχή απομακρύνοντας μια χρόνια πληγή και αναβαθμίζοντας την περιοχή, ή η μείωση του ΕΝΦΙΑ που μετατίθεται νωρίτερα από το προβλεπόμενο, δίνοντας ανάσα σε όλους μας ήδη από τον επόμενο μήνα!

Οι πολίτες μπορούν πια να αρχίσουν να ελέγχουν την κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της. Η διάθεση είναι εδώ, όπως και η αποτελεσματικότητα και η εμπειρία. Χωρίς καθυστέρηση, το πρόγραμμα θα ξεδιπλωθεί αγγίζοντάς μας όλους.

Δύο πράγματα νομίζω έχουν ενδιαφέρον:

Πρώτον, τι δεν είπε ο πρωθυπουργός; Δεν μίλησε για άμεση επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνημένων πρωτογενών πλεονασμάτων με τους δανειστές μας. Αντιθέτως είπε, όπως είχε άλλωστε δηλώσει και προεκλογικά, ότι θα σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ελλάδας και θα εφαρμόσει μία οικονομική πολιτική που θα τις υπηρετεί. Σύμφωνα όμως με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την πρωτολογία του και την δευτερολογία του στην Βουλή, αυτό είναι το μεγάλο λάθος του κυρίου Μητσοτάκη!

«Τι σας λείπει τώρα και θα το αποκτήσετε το 2021; Λαϊκή εντολή έχετε. Δημοσιονομική σταθερότητα έχετε […] Χαμηλότερο ιστορικά επιτόκιο δανεισμού έχετε. […] Στήριξη από την αντιπολίτευση έχετε. Σας το λέμε ανοιχτά. Γιατί δεν προσπαθείτε; Γιατί σηκώνετε λευκή πετσέτα (sic) από την πρώτη μέρα; […] Γιατί δεν διεκδικείτε;», διερωτήθηκε ο κύριος Τσίπρας.
Και εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα με την αντιπολίτευση! Μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια στην εξουσία, έχοντας διαπραγματευτεί σε πολύ δύσκολες συνθήκες με τους δανειστές και εταίρους μας, ακόμη δεν έχουν καταλάβει τίποτα! Το Ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι κατ’εξοχήν ένα περιβάλλον συναίνεσης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Δεν λειτουργεί εκβιαστικά και με τετελεσμένα! Δεν χωρεί, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του, η πλήρης περιφρόνηση των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως έκανε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα -και μας οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο, τους κεφαλαιακούς ελέγχους και την παράταση της ύφεσης! Η Ελλάδα έχει αναλάβει κάποιες υποχρεώσεις, που συνθέτουν τις δικές της ευθύνες και αποτελούν προϋπόθεση για την έγκριση από τα κοινοβούλια των εταίρων μας του μεγάλου πακέτου δανεισμού που μας έχουν χορηγήσει. Είναι δηλαδή οι δυο πλευρές του ιδίου νομίσματος. Άλλωστε την προηγούμενη μόλις εβδομάδα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (του μεγαλύτερού μας πιστωτή) είπε στον πρωθυπουργό ότι, προφανώς, είμαστε ελεύθεροι να εφαρμόσουμε το μίγμα πολιτικής που επιθυμούμε, αλλά πρέπει να προβλέπουμε την διατήρηση των (υψηλών) πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5%.

Με αυτό το δεδομένο, η μείωση των πλεονασμάτων θα είναι εφικτή όταν η Κυβέρνηση αποδείξει έμπρακτα την μεταρρυθμιστική της δυναμική. Οι πολιτικές που άμεσα θα ξεδιπλωθούν θα καλύψουν το πιθανό δημοσιονομικό κενό με την αναπτυξιακή ώθηση που θα δημιουργηθεί στην οικονομία.

Δεύτερον, ήδη διακρίναμε ένα διαφορετικό είδος πολιτικού πολιτισμού. Είμαστε, είπε ο πρωθυπουργός, πολιτικοί αντίπαλοι και όχι εχθροί. Δεν χωρούν στην Βουλή «εμείς και αυτοί», «οι πολλοί και οι λίγοι». Διαφωνούμε, δεν αντιδικούμε και δεν κάνουμε προσωπικές επιθέσεις. Για αυτό και ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του επικεντρώθηκαν στο πρόγραμμά τους, και δεν αφιέρωσαν χρόνο στην αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση σχετικά με το σε τι κατάσταση «παραλαμβάνουν» την χώρα. Η διαφορά με την προηγούμενη Βουλή είναι ήδη αισθητή, καθώς πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ σε γενικές γραμμές φάνηκε να υιοθετεί ηπιότερη στάση από ό,τι προεκλογικώς. Αν αυτό οφείλεται στο μούδιασμα που έχουν προκαλέσει οι απανωτές εκλογικές ήττες (αυτοδιοικητικές, ευρωπαϊκές και εθνικές εκλογές σε διάστημα ενός μηνός, δεν το λες και λίγο!) ή σε μία προσπάθεια επαναφοράς της κοσμιότητας στο κοινοβούλιο, μένει να το δούμε. Όμως, είναι πολύ θετικό το ότι δεν ακούσαμε διχαστικές ομιλίες, δεν έφεραν οι πολιτικοί τους πολίτες σε αντίπαλες παρατάξεις.

Η εντολή των πολιτών στη Νέα Δημοκρατία ήταν να αλλάξει την Ελλάδα. Η αλλαγή δεν έχει να κάνει μόνο με πολιτικές, αλλά και με συμπεριφορές.

Αν και είναι νωρίς ακόμη, ωστόσο κάθε μέρα που περνά γίνονται μικρά, αποφασιστικά όμως βήματα για αλλαγή του τοπίου. Τα πρώτα δείγματα είναι ήδη ορατά!


(*) Ο Μανώλης Γραφάκος είναι Γενικός Γραμματέας διαχείρισης αποβλήτων. Οικονομολόγος, υποψήφιος διδάκτορας, Αναπληρωτής Εκπρόσωπος τύπου Νέας Δημοκρατίας.