Θετική ψήφο όσον αφορά τη διάταξη για το άσυλο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, προσανατολίζεται να δώσει το ΚΙΝΑΛ, αρκεί αυτή να “ταυτίζεται” με το νόμο Διαμαντοπούλου,

Όπως αναφέρουν κύκλοι του κόμματος, το Κίνημα Αλλαγής θα είναι θετικό, αρκεί ο νόμος που θα φέρει η κυβέρνηση να περιέχει προβλέψεις και για τον ρόλο των συμβουλίων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Η θέση αυτή του Κινήματος Αλλαγής, εφόσον επιβεβαιωθεί και στη Βουλή, αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα απέναντι σε φωνές του κόμματος, που ζητούν  τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος στα Πανεπιστήμια.

Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι από το βήμα της Βουλής, τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και οι Ανδρέας Λοβέρδος και Χαρά Κεφαλίδου «άδειασαν» τον βουλευτή Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος νωρίτερα είχε ταχθεί επί της ουσίας κατά της κατάργησης του ασύλου, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «είναι εντελώς παραπλανητικός ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα της κατάργησης του ασύλου, με το πρόσχημα της ανομίας. Αντί να περιοριστεί σε ρυθμίσεις για την αντιμετώπισή της ανομίας, θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια την ελεύθερη διακίνηση ιδεών».

Να σημειωθεί ότι η θέση του βουλευτή Ηλείας προκάλεσε μεγάλα ερωτηματικά σε βουλευτές της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, αφού στο παρελθόν είχε ταχθεί και είχε ψηφίσει  το νόμο Διαμαντοπούλου.

Η Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της για το θέμα του ασύλου, εξέφρασε την πάγια θέση του Κινήματος Αλλαγής που είναι η επιστροφή στον νόμο του 2011 (γνωστός και ως νόμος Διαμαντοπούλου).

Ειδικότερα, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι η ανομία βέβαια πρέπει να αντιμετωπιστεί γιατί υπονομεύει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, περιορίζει την πρόσβαση σε ποιοτική γνώση των λιγότερο προνομιούχων φοιτητών»

«Υπάρχει απλή λύση», είπε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ και ζήτησε από την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή και να ψηφίσουν το άρθρο 3 του Ν. 4009/2011, διάταξη που είχε τότε ψηφιστεί από την Βουλή με πολύ μεγάλη πλειοψηφία . «Διάταξη», που όπως σημείωσε «προστατεύει πλήρως κατά το Σύνταγμά μας, την ελεύθερη διδασκαλία, την έρευνα, τις ακαδημαϊκές ελευθερίες. Με τις απαραίτητες νομοτεχνικές βελτιώσεις για την διασφάλιση αυτή τη φορά της εφαρμογής του και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίας και της ανομίας».

Το δεύτερο άδειασμα ήρθε από την βουλευτή Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, αρμόδια για τα θέματα Παιδείας, η οποία ζήτησε από την κυβέρνηση την επαναφορά της διάταξης που υπήρχε στο νόμο Διαμαντοπούλου.

«Νομοθετικό πλαίσιο σας έχουμε παραδώσει από το 2011. Στα επιμέρους θέματα εφαρμογής ίσως χρειάζεται εξειδίκευση. Αυτό όμως που κυρίως απαιτείται είναι πολιτική βούληση. Την έχετε;», είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Το τρίτο άδειασμα ήρθε δια στόματος Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της κατάργησης του Πανεπιστημιακού ασύλου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε, ότι κόμμα του είναι θετικό για την κατάργηση του ασύλου, επισημαίνοντας ότι πρέπει να τελειώσει η ανομία, το παραεμπόριο, τα ναρκωτικά», όπως είναι θετικό και για την επανεξέταση ορισμένων άρθρων του Ποινικού Κώδικα.

Να σημειωθεί ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος επανέλαβε τη θέση του υπέρ της κατάργησης του ασύλου και την Τετάρτη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ