Ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Αυτή είναι νέα κανονικότητα της κυβέρνησης και πάνω σε αυτούς τους ρυθμούς της αμεσότητας που όρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κινείται και το υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι βρίσκεται μπροστά σε προκλήσεις, τις οποίες αντιμετωπίζει με μεθοδικότητα και οργάνωση προκειμένου να ολοκληρωθεί η παραγωγή του νομοθετικού έργου και η κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων.

Οπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των προέδρων, την Τετάρτη το απόγευμα κατατίθεται με την κανονική διαδικασία το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος το οποίο μπαίνει στην αρμόδια επιτροπή την Παρασκευή.

Την Παρασκευή κατατίθεται επίσης το φορολογικό νομοσχέδιο με την διαδικασία του κατεπείγοντος, το οποίο εισάγεται τη Δευτέρα στην αρμόδια επιτροπή και την Τρίτη στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση. Σε αυτό περιλαμβάνονται οι μειώσεις φόρων (ΕΝΦΙΑ κατά 22%, βελτίωση ρύθμισης 120 δόσεων). Θα ψηφιστεί ώς την 1η Αυγούστου.

Το τρίτο νομοσχέδιο είναι διυπουργικό και αφορά στην ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ, τις διορθωτικές παρεμβάσεις στους Ποινικούς Κώδικες, την κατάργηση του ασύλου στα ΑΕΙ. Θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή την Τρίτη 30 Ιουλίου και αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Πέμπτη 8 Αυγούστου.

Οπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη με τον οποίο συζήτησαν τρόπους για να σταματήσει το φαινόμενο που παρατηρήθηκε κατά κόρον στο παρελθόν με την κατάθεση Επίκαιρων Ερωτήσεων των βουλευτών στις οποίες... δεν πατούσαν οι υπουργοί.

Ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε τον κ. Τασούλα ότι το θέμα θα λυθεί σε συνεργασία με πρωθυπουργό ώστε οι υπουργοί να συμμορφωθούν και να προσέρχονται στη Βουλή, απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών.