Τις πολιτικές και τους τρόπους με τους οποίους θα εφαρμοσθεί άμεσα και πλήρως ο αντικαπνιστικός νόμος θα συζητήσουν το πρωί της Τετάρτης 24 Ιουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ο Βασίλης Κικίλιας θα περάσει στις 10:30 π.μ. την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ θα προβεί σε σχετικές δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα σχετικά με την αντικαπνιστική πολιτική, την οποία θα κληθεί να εφαρμόσει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είναι εάν αυτή θα στηριχθεί στον ήδη ισχύοντα αντικαπνιστικό νόμο, ο οποίος είναι ένας από τους πιο αυστηρούς στην Ευρώπη, ενώ ένα δεύτερο σχετικό ερώτημα είναι εάν στο πλαίσιο της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημοσίους χώρους θα εξακολουθήσει να περιλαμβάνεται επίσης η πλήρης απαγόρευση του ατμίσματος, δηλαδή η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Υπενθυμίζεται ότι οι ατμιστές, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ήδη πολλές ομάδες διεκδίκησης και διάδοσης των θέσεών τους, χαρακτηρίζουν το άτμισμα ως μία μέθοδο για την μείωση της βλάβης από το συμβατικό κάπνισμα, καθώς και έναν προθάλαμο προς την πλήρη απεξάρτηση από τον καπνό.

Όμως, αντιθέτως, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) υποστηρίζει με ιδιαίτερη έμφαση τη συμπερίληψη του ατμίσματος στον αντικαπνιστικό νόμο, καθώς θεωρεί ότι το άτμισμα δεν προσφέρει τρόπους για την απεξάρτηση από τον καπνό, ενώ το ηλεκτρονικό τσιγάρο ενδέχεται να προκαλεί επίσης πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ατμιστών, καθώς και στην υγεία των παθητικών ατμιστών, όρος ο οποίος δεν γίνεται απόδεκτός από τους ιδίους τους ατμιστές…