Από την επόμενη ημέρα της ορκωμοσίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δείξει τη διάθεσή του ως προς τη φιλοσοφία της λειτουργίας του πρωθυπουργικού γραφείου και της αντίληψης που έχει ο ίδιος για τον ρόλο του. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στις πρώτες 12 ημέρες της πρωθυπουργίας του είχε ήδη πραγματοποιήσει επισκέψεις σε έξι υπουργεία και είχε κάνει 15 διαφορετικές επίσηµες συναντήσεις στο Μαξίµου, είχε προεδρεύσει τριών συνεδριάσεων συλλογικών οργάνων, ενώ είχε κάνει µια σειρά από τηλεφωνικές επικοινωνίες µε ξένους ηγέτες (Ντόναλντ Τραµπ, Μάικ Πενς, Τερέζα Μέι, Τζάστιν Τριντό, Χουάν Γκουαϊδό κ.ά.).

 Καθηµερινά στο ισόγειο του Μεγάρου Μαξίµου, στις 8:30 το πρωί, συγκαλείται ο λεγόµενος «πρωινός καφές», µε τον πρωθυπουργό και τους στενούς συνεργάτες του να συζητούν εν συντοµία την ατζέντα, τις πρωτοβουλίες και τις εκκρεµότητες της ηµέρας.

 Η εικόνα του πρωθυπουργού που όχι απλά συντονίζει και εποπτεύει, αλλά παρεµβαίνει και διαµορφώνει ιδία άποψη για όλα τα κρίσιµα θέµατα, φροντίζοντας το κυβερνητικό έργο να εκτελείται µε ταχύτητα, είναι αυτή που έχει διαµορφώσει αυτό το πρώτο διάστηµα ο κ. Μητσοτάκης.

 Τα Προεδρικά ∆ιατάγµατα για τις αλλαγές στα υπουργεία και τις καταργήσεις θέσεων γενικών και ειδικών γραµµατέων και τη δηµιουργία νέων εκδόθηκαν µέσα σε χρόνο-ρεκόρ για τα δεδοµένα της Μεταπολίτευσης, όπως επισηµαίνει στα «Παραπολιτικά» στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

 Προτού ξεκινήσει καν η συζήτηση στη Βουλή για τις προγραµµατικές δηλώσεις της κυβέρνησης, είχαν ήδη οριστεί και αναλάβει καθήκοντα συνολικά 52 γενικοί και ειδικοί γραµµατείς, που στελεχώνουν πλέον το σύνολο των υπουργείων.  Πρόκειται για ένα «γεγονός που δεν έχει προηγούµενο, καθώς στο παρελθόν χρειάζονταν ακόµη και µήνες για να στελεχωθούν οι τόσο κρίσιµες αυτές θέσεις του κρατικού µηχανισµού», όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

 ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ

 Πριν καλά καλά κλείσει δύο εβδοµάδες ως πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης έχει συναντήσει σε κλειστές συσκέψεις τον επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, τον πρόεδρο του Ιδρύµατος «Σταύρος Νιάρχος», Ανδρέα ∆ρακόπουλο, τον Κωστή Χατζηδάκη (για τη ∆ΕΗ), τον Χρήστο Σταϊκούρα (για τις επείγουσες µεταρρυθµίσεις), τον Νίκο ∆ένδια (για το ταξίδι του στις ΗΠΑ), τον Αντώνη Σαµαρά, τον Κώστα Καραµανλή, τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, τον διευθύνοντα σύµβουλο της ΕΡΤ, Γιάννη ∆ρόσο, τον επίτροπο της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση, ∆ηµήτρη Αβραµόπουλο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυµο, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισµού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, τον επενδυτή Πρεµ Γουάτσα, τον Μαργαρίτη Σχοινά και τον επίτροπο της Κύπρου στην Ε.Ε., Χρήστο Στυλιανίδη.

 Παράλληλα, έχει επισκεφθεί κατά σειρά τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας, Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Εργασίας, Υγείας και Εθνικής Αµυνας, πραγµατοποιώντας συσκέψεις µε τους αντίστοιχους υπουργούς και υφυπουργούς για τα ζητήµατα αρµοδιότητάς τους που πρέπει να τρέξουν άµεσα.

Τέλος, έχει συγκαλέσει το Υπουργικό Συµβούλιο, το ΚΥΣΕΑ και την Κοινοβουλευτική Οµάδα της Νέας ∆ηµοκρατίας και έχει παραχωρήσει δύο συνεντεύξεις σε ξένα τηλεοπτικά δίκτυα, το BBC και το CNN. Το σύνολο αυτών των κινήσεων, µέσα σε εννέα µόλις εργάσιµες ηµέρες, δείχνει το προσωπικό παράδειγµα που θέλει να περάσει ο πρωθυπουργός στους συνεργάτες του και κυρίως στα µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου, για τον όγκο της δουλειάς που έχουν µπροστά τους και την ταχύτητα µε την οποία πρέπει να την εκτελέσουν.

 Το µήνυµα αυτό, βέβαια, της εργατικότητας και της αποτελεσµατικότητας θέλει να περάσει και προς την κοινωνία, που έχει υψηλές προσδοκίες από τη νέα κυβέρνηση, αλλά και προς το εξωτερικό, στο πλαίσιο της προσπάθειας προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων.