Την αποδοχή της ΔΑΚΕ συνάντησαν οι προτάσεις του υπ. Εργασίας Γ. Βρούτση, ο οποίος προανήγγειλε τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων και στελεχών και την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις διαδικασίες κήρυξης της απεργίας.

Το Μητρώο αποτελεί πάγια θέση του γαλάζιου βραχίονα των εργαζόμενων καθώς με αυτόν τον τρόπο, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της παράταξης Ν. Κιουτσιούκης «θα εκλείψουν οι κάθε λογής “μαϊμούδες” και νοθείες, θα καταρρεύσει το αφήγημα και θα αποκαλυφθούν οι μεθοδεύσεις εκείνης της παράταξης που εμφανίζεται ως “απόστολος της αλήθειας και της καθαρότητας” ενώ θα αποτυπωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί δυνάμεων στην εκπροσώπηση του κόσμου της εργασίας».

Αναφορικά με την ηλεκτρονική ψηφοφορία, η ΔΑΚΕ πιστεύει στην αναγκαιότητα καθιέρωσης και υπό προϋποθέσεις ενεργοποίησης αυτής της δυνατότητας μέσα από μια πλατφόρμα «που θα εξασφαλίζει το αδιάβλητο, τη μυστικότητα της όλης διαδικασίας και τη μοναδικότητα/ταυτοπροσωπία του χρήστη/μέλους».

Όσο δε για τον κίνδυνο εξασθένησης της συλλογικότητας, ο κ. Κιουτσιούκης σημειώνει ότι «η φυσική παρουσία στη Γενική Συνέλευση και οι “δια ζώσης” ζυμώσεις σφυρηλατούν τη συλλογικότητα» ωστόσο το μέτρο «δύναται να θεραπεύσει τους περιορισμούς που θέτει ο νόμος Αχτσιόγλου για την κήρυξη απεργίας».

Ταυτόχρονα, με την ενεργοποίησή του -κατόπιν ad hoc απόφασης με αυξημένη πλειοψηφία- σε περιπτώσεις που είναι ανέφικτη ή εξαιρετικά κοστοβόρα η φυσική παρουσία των μελών θα λειτουργήσει θετικά έναντι ενδεχόμενης συνδικαλιστικής αδρανοποίησης αναβαθμίζοντας ποσοτικά και ποιοτικά τη συμμετοχή. Επίσης η ΔΑΚΕ χαρακτηρίζει σημαντική την πρόταση του κ. Βρούτση «για οργανωτική ανασυγκρότηση και αναβάθμιση του Συνταξιουχικού Κινήματος σε ισότιμου κοινωνικού εταίρου».