Tις δράσεις της κυβέρνησης για τους πυρόπληκτους στο Μάτι, το χρονοδιάγραμμα των πρώτων νομοσχεδίων και το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη,  ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Οι ανακοινώσεις έγιναν στη διάρκεια της πρώτης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η οποία θα γίνεται κάθε Τρίτη.

Mεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε: 

Ξεμπλοκάρονται τα 31 εκατομμύρια ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους, τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής,
Αυτά τα χρήματα θα διατεθούν ώστε άνθρωποι με βαριά εγκαύματα να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, θεραπείες και ιατρικές παροχές.

Οι πυρόπληκτοι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για 4.334 κατοίκους και το ποσό είναι 10 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, θα διατεθούν 20 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των πληγεισών περιοχών.

Για τα προβλήματα που χρονίζουν εκδίδονται Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα εξής τρία σημεία:

1. Περιέχεται στην κεντρική διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης για φυσικές καταστροφές. Πρώτη περίπτωση ο καθαρισμός ενός οικοπέδου, στο οποίο έχει συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα καυστικής ύλης.
2. Συγκροτείται ειδικός φορέας, μη αστικός, μη κερδοσκοπικός φορέας, για ένα σχέδιο δράσης για την αποκατάσταση των περιοχών στο Μάτι, τον Νέο Βουτζά και την Κινέτα. Θα μετέχουν εθελοντές των τοπικών κοινωνιών, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Τεχνικό Επιμελητήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, η ΓΓ της κυβέρνησης και τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών.
3. Ανατίθεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος η ευθύνη κατάρτισης ενός νέου πρότυπου χωρικού σχεδίου.

Τα νομοσχέδια που έρχονται:

Την Τετάρτη 24 Ιουλίου κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, το οποίο θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία μιας Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την Πέμπτη 25 Ιουλίου και αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια στις 8 Αυγούστου.

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά στις μειώσεις φόρων (ΈΝΦΙΑ κατά 22% και η βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων). Θα κατατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Παρασκευή 26 Ιουλίου και θα ψηφιστεί έως 1η Αυγούστου.

Το τρίτο νομοσχέδιο είναι διυπουργικό και αφορά στην ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ, τις διορθωτικές παρεμβάσεις στους Ποινικούς Κώδικες, την κατάργηση του ασύλου στα ΑΕΙ. Θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή  την Τρίτη 30 Ιουλίου και αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Πέμπτη 8 Αυγούστου.

Το πρόγραμμα και τα ταξίδια του πρωθυπουργού

Ο κ. Πέτσας ενημέρωσε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για την ενοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου με το ΕΜΠ, αλλά και την αξιοποίηση των πρώην Βασιλικών Κτημάτων του Τατοΐου.

Στις 10:30 το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με θέμα την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Στις 11:30 το Μαξίμου ανοίγει τις πύλες του για 15 μαθητές που θα συζητήσουν με τον πρωθυπουργό με την ευκαιρία της 45ης επετείου από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Το πρωί (9:30) της Πέμπτης ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού και θα ακολουθήσει σύσκεψη για την πρόοδο του έργου στο Ελληνικό. Ο κ. Πέτσας ενημέρωσε ότι μέχρι τις 10 Αυγούστου θα έχουν εκδοθεί οι τρεις τελευταίες ΚΥΑ.

Την Παρασκευή το πρωί ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με τον υπουργό Μάκη Βορίδη.

Σχετικά με τα ταξίδια του πρωθυπουργού, στις 29-30 Ιουλίου θα βρεθεί στη Λευκωσία, στις 29 Αυγούστου θα μεταβεί στο Βερολίνο, στις 2-3 Σεπτεμβρίου θα μεταβεί στην Ολλανδία και προγραμματίζεται επίσκεψη στο Παρίσι μετά τις 20 Αυγούστου.

«Σε όλες τις πρωτεύουσες σκοπός είναι η αποκατάσταση εμπιστοσύνης στην Ελληνική Δημοκρατία σε σχέση με τις προτεραιότητες και το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο» κατέληξε ο κ. Πέτσας.