Το καλοκαίρι του 2017 η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωνε την απόφασή της να μετεξελίξει το ΠΑΣΟΚ σε έναν μεγάλο φορέα του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς. Το «τυρί» για να πείσει άλλα κόμματα και προσωπικότητες να προσέλθουν στη διαδικασία αυτή ήταν η απόφασή της να ανακοινώσει ότι θα γίνει εκλογή αρχηγού από τη βάση. Μέσω αυτής της επιλογής ουσιαστικά έριξε το δόλωμα στον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά και στον τότε δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, που ήταν από τους πιο προβεβλημένους παράγοντες του μεταρρυθμιστικού και προοδευτικού χώρου.

Το μοντέλο αυτό ή, κατ’ άλλους, η παγίδα που έστησε η Φώφη Γεννηματά, φαίνεται πως επιλέγει να ακολουθήσει και ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει στις αρχές του φθινοπώρου να απευθύνει προσωπική πρόσκληση για διάλογο στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής. Θα της διαμηνύσει πως όλα τα θέματα είναι προς συζήτηση και, βεβαίως, η εκλογή αρχηγού από τον λαό. Το μήνυμα που θα θελήσει να περάσει προς πάσα κατεύθυνση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανάγκη δημιουργίας μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κείμενο της επιστολής που θα σταλεί σε απώτερο χρόνο θα γίνονται αναφορές στο παρελθόν, στον ρόλο που έχουν διαδραματίσει κορυφαίες προσωπικότητες του χώρου, προεξάρχοντος του Ανδρέα Παπανδρέου, με την υπενθύμιση ότι ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ δεν ξέχασε ποτέ ότι ιστορικός αντίπαλος της παράταξης είναι η Δεξιά. Παραλλήλως, θα επισημαίνεται και η ευρωπαϊκή διάσταση, με έμφαση στις προσπάθειες που γίνονται σε διάφορες χώρες, ακόμα και σε κυβερνητικό επίπεδο, για την προσέγγιση της Αριστεράς με τη Σοσιαλδημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας θα περιγράφει αναλυτικά τα βήματα για τη δημιουργία της παράταξης, τα οποία θα έχουν ως καταληκτικό σημείο την εκλογή αρχηγού από τη βάση μέσα από τη μαζική εγγραφή νέων μελών και χωρίς περιορισμούς.

Οι «πρόθυμοι»

Ο κ. Τσίπρας έχει στο συρτάρι του το σχέδιο που θα μπορούσε να έχει κωδικό «Διαλύστε το Κίνημα Αλλαγής». Γνωρίζει πολύ καλά πως, αν απευθύνει πρόσκληση για διάλογο στη βάση μιας προγραμματικής ατζέντας, θα δημιουργήσει μεγάλες αναταράξεις στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής. Με την έννοια πως, ακό
μα και αν απαντήσει αρνητικά η Φώφη Γεννηματά στην πρόσκληση για διάλογο, θα φανεί ότι η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής φοβάται τις συζητήσεις και ότι την απόλυτη ηγεμονία των ιδεών αλλά και την πρωτοβουλία των κινήσεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παραλλήλως, έμπειρα στελέχη της Κουμουνδούρου παρακολουθούν με ενδιαφέρον την κινητικότητα που καταγράφεται στο Κίνημα Αλλαγής και τις διαφορετικές απόψεις που ακούγονται. Γνωρίζουν πολύ καλά πως η αποπομπή του Ευάγγελου Βενιζέλου δημιουργεί νέα δεδομένα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, καθώς έχει αποχωρήσει από το τερέν το πρόσωπο εκείνο που παραδοσιακά μιλούσε για την ανάγκη στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, στην Κουμουνδούρου είδαν με θετικό μάτι το γεγονός ότι δεν εκλέχθηκαν πρόσωπα με εντελώς «αντιΣΥΡΙΖΑ λογική», όπως ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου και η Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Τα προαναφερθέντα, σε συνδυασμό με την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή, εκτιμούν ότι έχει αλλάξει το κλίμα, ιδίως από τη στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός παραδοσιακά θέτει το θέμα του διαλόγου με τις δυνάμεις της Αριστεράς και αποκλείει κάθε συζήτηση με τη Ν.Δ. Συν τοις άλλοις, προβλέπουν ότι, ακόμα και αν αρνηθεί η Φώφη Γεννηματά τον διάλογο και πολύ περισσότερο την προοπτική της συνεργασίας, θα υπάρχουν στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που με δημόσιες παρεμβάσεις τους θα δηλώνουν ότι θα πρέπει τα δύο κόμματα να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων. Εκτός του Γιώργου Παπανδρέου, ποντάρουν και σε άλλους βουλευτές, που εκτιμούν ότι θα δουν θετικά το θέμα του διαλόγου μεταξύ των δύο κομμάτων. Για παράδειγμα, ισχυρίζονται, επικαλούμενοι και τις απόψεις που κατά καιρούς έχουν εκφραστεί, ότι βουλευτές όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Χάρης Καστανίδης δεν θα είναι αρνητικοί σε έναν διάλογο με ανοιχτή ατζέντα. Εκτός των προαναφερθέντων, ειδική αναφορά κάνουν στην Κουμουνδούρου και σε πρώην βουλευτές, όπως ο Κώστας Λαλιώτης, ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Δημήτρης Ρέππας και ο Μιχάλης Καρχιμάκης, στον πρώην υπεύθυνο Επικοινωνίας Σταμάτη Μαλέλη, καθώς και σε μια σειρά τοπικών στελεχών, αυτοδιοικητικών παραγόντων και συνδικαλιστών.

Ποιοι «ακονίζουν μαχαίρια»

Οι σκέψεις του κ. Τσίπρα, οι οποίες το επόμενο διάστημα θα ξεδιπλωθούν με γοργό ρυθμό, είναι πολύ πιθανό να προσκρούσουν σε δύο κατηγορίες διαφωνούντων... Αφενός, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου υπάρχει μια ισχυρή ομάδα παραγόντων που ανθίστανται στα ανοίγματα στο ΠΑΣΟΚ και στο φλερτ με τη Σοσιαλδημοκρατία. Ηδη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς και άλλα στελέχη των «53+», όπως επίσης και ο γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, έχουν ρίξει τις πρώτες τροχιοδεικτικές βολές.

Επιπροσθέτως, και πρόσωπα της νεότερης γενιάς που είναι πολύ κοντά στον κ. Τσίπρα δεν φαίνεται να έχουν πειστεί για την ορθότητα της «γραμμής» αυτής. Είναι ενδεικτικό ότι επιφυλακτικοί με τα ανοίγματα αυτά είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Εφη Αχτσιόγλου και ο Νάσος Ηλιόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί και η σθεναρή αντίδραση μιας σημαντικής μερίδας ιστορικών στελεχών του κόμματος στο κομμάτι της εκλογής προέδρου από τη βάση. Θεωρούν ότι αυτές οι κινήσεις είναι απολίτικοι νεωτερισμοί και επιλογές των αστικών κομμάτων και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αλλάξει η φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την εκλογή προέδρου από τον λαό και όχι από το συνέδριο.

Την ίδια στιγμή, είναι βέβαιο ότι ισχυρές αντιδράσεις θα προκύψουν και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και σε μεγάλα τμήματα της εναπομείνασας βάσης, που έχει γαλουχηθεί τα τελευταία χρόνια με αντιΣΥΡΙΖΑϊκά αισθήματα. Στην πρώτη γραμμή της αντίδρασης είναι βέβαιο πως θα βρεθούν ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η Εύα Καϊλή κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις διαφωνίες που θα προκύψουν στο εσωτερικό των δύο κομμάτων, οι συνομιλητές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η απευθείας πρόσκληση για διάλογο στην κυρία Γεννηματά και με στόχο τη δημιουργία μιας «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης» είναι μια κίνηση win-win για τον Αλέξη Τσίπρα. Με την έννοια πως, όποια απόφαση και αν λάβει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, στο τέλος της ημέρας ο κερδισμένος θα είναι ο κ. Τσίπρας. Κοινώς, είτε θα απορροφήσει στο σύνολό του το Κίνημα Αλλαγής είτε θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη εσωστρέφεια στο εσωτερικό του, που θα αναγκάσει πολλά στελέχη αλλά και ψηφοφόρους να στραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου, προαναγγέλλουν ότι πολύ σύντομα θα δούμε τις γενναίες πρωτοβουλίες που θα πάρει ο Αλέξης Τσίπρας.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 20/7/2019