Στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου ανοίγει η «αυλαία» της Ολομέλειας, με τις προγραμματικές δηλώσεις από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θα ακολουθήσουν στο βήμα οι πρώτοι έξι ομιλητές που θα οριστούν από τα κόμματα. Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Κατά τον Κανονισμό της Βουλής η πρώτη ημέρα περιορίζεται μόνο στην ομιλία του πρωθυπουργού, ωστόσο με την σύμφωνη γνώμη των κομμάτων ο κατάλογος των ομιλητών θα διευρυνθεί προκειμένου να δοθεί δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές να τοποθετηθούν.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το Σάββατο μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση από τον Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που θα πυροδοτήσει τον πρώτο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ πολιτικών αρχηγών.

Η αντιπαράθεση αναμένεται να επικεντρωθεί στο ζήτημα της ΔΕΗ, στα οικονομικά της ΕΡΤ, την οικονομία και τις αλλαγές στην φορολογία, τα εργασιακά, τη Δικαιοσύνη και το πανεπιστημιακό άσυλο.

Πρώτη γεύση: ΔΕΗ και ΕΝΦΙΑ

Ήδη για το θέμα της ΔΕΗ τοποθετήθηκε νωρίτερα το Σάββατο ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, μέσω ΣΚΑΙ, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έδωσε μία πρώτη γεύση προγραμματικών με αναφορές στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και της υπερφορολόγησης.

Μετά και την ανακοίνωση της σκιώδους κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται με ενδιαφέρον η πολιτική σύγκρουση των «διδύμων» στο δημόσιο βήμα. Πέρα από τις ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται επίσης στις τοποθετήσεις των Χρήστου Σταϊκουρα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, Αδωνι Γεωργιάδη με Νίκο Παππά, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με Γιάννη Ραγκούση και Νίκης Κεραμέως με Νίκο Φίλη.

Παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης 

Τις δύο επόμενες ημέρες, Κυριακή και Δευτέρα, έως την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θα εναλλάσσονται στο βήμα μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές. Στόχος είναι εκτός από τους υπουργούς, να λάβουν τον λόγο και τουλάχιστον 10 υφυπουργοί.

Το Κοινοβούλιο θα κλείσει για σύντομες διακοπές στις 12 Αυγούστου για να ανοίξει μία εβδόμαδα αργότερα, στις 20 του μήνα. Φέτος το καλοκαίρι δεν θα λειτουργήσουν θερινά τμήματα στη Βουλή, η οποία θα συγκληθεί στην πλήρη σύνθεσή της.

Άλλωστε, όπως επεσήμανε ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, στόχος παραμένει η Βουλή να είναι έτοιμη σε επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών από την Τετάρτη 24 Ιουλίου για να συζητήσει και να επεξεργαστεί τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης.

Η νεα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δείξει από νωρίς δείγματα γραφής, φανερώνοντας στην πράξη την δήλωση του πρωθυπουργού λίγη ώρα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου πως «δεν θα ζητήσουμε καμία περίοδο χάριτος».

Αμέσως μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής στις με την τριήμερη συζήτηση επι των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν προς συζήτηση στην Ολομέλεια θα περιλαμβάνουν την οργάνωση του Κράτους και πιο συγκεκριμένα το θέμα του Ποινικού Κώδικα, την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου καθώς επίσης και το θέμα της απλής αναλογικής στους Δήμους.