Πανηγυρικός ήταν ο χαρακτήρας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, της πρώτης με πρωθυπουργό πλέον τον αρχηγό του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη. Το «παρών» έδωσαν και οι ευρωβουλευτές του κόμματος. Γεμάτη ασφυκτικά η αίθουσα της Γερουσίας, με αποτέλεσμα πολλοί να μείνουν όρθιοι.

«Είναι πολύ όμορφη η εικόνα της Γερουσίας να είναι γεμάτη με τους 158 βουλευτές» είπε ο κ. Μητσοτάκης, μόλις ανέβηκε στο βήμα, καταχειροκροτούμενος. 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον απερχόμενο γραμματέα της ΚΟ, Κωνσταντίνο Τσιάρα, ο οποίος έλαβε το λόγο στην έναρξη της σύνεδριασης.

Επίσης, καλωσόρισε τους βουλευτές που εξελέγησαν για πρώτη φορά, γεγονός που σηματοδοτεί -όπως τόνισε- την ανανέωση του κόμματος, αλλά και τη διεύρυνσή του, δεδομένου ότι αρκετοί από τους νέους βουλευτές προέρχονται από όμορες πολιτικές δυνάμεις. 

«Η αναβάθμιση του πολιτικού λόγου είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Να υπηρετήσουμε τη Δημοκρατία με μια νέα ποιότητα. Η ψήφος της 7ης Ιουλίου υπήρξε απάντηση στη δημαγωγία, αλλά και στις βίαιες συμπεριφορές» είπε στη συνέχεια, αναφερόμενος στην απουσία της Χρυσής Αυγής από τα έδρανα της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός έσπευσε, ωστόσο, να προειδοποιήσει ότι η μάχη του λαϊκισμού θα είναι διαρκής, τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο με την αποφυγή ρουσφετιών και υποσχέσεων χωρίς αντίκρυσμα.

Ο ρόλος της Βουλής: «Όχι κενά έδρανα»

Ο πρόεδρος του κόμματος έβαλε ψηλά τον πήχυ, λέγοντας ότι στόχος είναι η νέα Βουλή να γίνει η καλύτερη της Μεταπολίτευσης με ορθό λόγο, νομιμότητα, πολιτικό πολιτισμό.

«Και τον τόνο σε μια τέτοια προσπάθεια πρέπει να τον δώσει πρώτη η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής θα είναι οι δύο φάροι στη δράση μας καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας. Κανόνας μας είναι οι κανόνες. Ενημερωμένοι για τα θέματα των τομέων μας, θα δίνουμε δημιουργικό παρόν στην Ολομέλεια, αλλά και στις Επιτροπές. Δεν θα ξαναδούμε και δεν πρέπει εμείς να ανεχτούμε κενά έδρανα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Θα παραμείνουμε, ταυτόχρονα, δεμένοι με τις εκλογικές μας Περιφέρειες, μεταφέροντας στη Βουλή τα μηνύματα των πολιτών. Αυτοί μας εξέλεξαν, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάντα σε αυτούς λογοδοτούμε. Δουλεύουμε ομαδικά και με αλληλεγγύη μεταξύ μας. Ο λόγος μας είναι ελεύθερος και δημιουργικός, αλλά μένει πάντα ενιαίος και παραταξιακός. Και βέβαια, η προσωπική μας συμπεριφορά γίνεται πάντα δημόσιο υπόδειγμα. Μην ξεχνάτε ότι στα μάτια του λαού είστε -είμαστε όλοι- ο καθρέφτης της Παράταξης, αλλά και της πολιτικής συνολικά.»

Η αναφορά στον Κώστα Τασούλα

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόσωπο του νέου προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα: «Αναγνωρίστηκε χθες, το ήθος και η προσωπική του πορεία. Στο ρεκόρ της διακομματικής αποδοχής του, όμως, ενυπάρχει και η συμβολή της δικής μας Παράταξής στον κοινοβουλευτισμό. Τώρα, έχουμε χρέος να δουλέψουμε, κ. πρόεδρε, όλες και όλοι οι συνάδελφοι μαζί, ώστε να ζούμε πιο συχνά τέτοιες στιγμές στο Κοινοβούλιο. Όχι μόνο γιατί αποδεικνύουν ότι η συνέπεια και η εργατικότητα τελικά επιβραβεύονται στην πολιτική, αλλά και γιατί εκπέμπουν το μήνυμα ότι μία νέα ποιότητα μπορεί να επικρατήσει τελικά στη δημόσια ζωή. Και όπως είπε και ο ίδιος, κράτησα την τελευταία του αναφορά: 'τώρα που γίναμε αυτό που θαυμάζαμε, σκεφτείτε πόσοι άραγε μας θαυμάζουν για αυτό που γίναμε'.»

Το προσωπικό παράδειγμα και τα λόγια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να αφιερώσουν χρόνο να μάθουν τα καθήκοντά τους, υπενθυμίζοντας τη δική του περίπτωση, όταν πριν από 15 χρόνια -πρώτη φορά εκλεγμένος βουλευτής- έκατσε και έμαθε πώς δουλεύει η Βουλή.

«Διότι το Κοινοβούλιο είναι ένα μεγάλο σχολείο και όπως θυμάμαι ότι έλεγε πάντα ένας μεγάλος κοινοβουλευτικός άνδρας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πάντα στο Κοινοβούλιο, όταν ακούς προσεκτικά θα μάθεις κάτι από κάθε ομιλητή. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι μας έχουμε αγορεύσει σε διάφορα βήματα. Το βήμα αυτό, όμως, το βήμα του Κοινοβουλίου, είναι ένα βαρύ βήμα. Με το οποίο όλοι σας θα αποκτήσετε σταδιακά εξοικείωση. Είναι ένα βήμα, όμως, το οποίο επιβραβεύει πάνω απ’ όλα την ποιότητα, την καλή προετοιμασία, τους χαμηλούς τόνους και το συγκροτημένο πολιτικό ήθος. Μας περιμένει, λοιπόν, όλους μας πολλή δουλειά σε μία δύσκολη, αλλά γεμάτη από ευκαιρίες τετραετία.»


Γραμματέας της ΚΟ ο Σταύρος Καλαφάτης

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε ως νέο γραμματέα της ΚΟ τον Σταύρο Καλαφάτη. «Σας καλώ να τον ψηφίσετε, να μην του κάνετε τη ζωή υπερβολικά δύσκολη, διότι η δουλειά του είναι μερικές φορές άχαρη, αλλά αυτός είναι ο ρόλος του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είμαι σίγουρος ότι θα τον προσεγγίσει όχι απλά με την υπευθυνότητα που πάντα τον διέκρινε στην πολιτική του διαδρομή, αλλά και με γνώμονα τις πολύ καλές προσωπικές σχέσεις που έχει και θα έχει με την κάθε μια και τον κάθε έναν από εσάς ξεχωριστά. Σταύρο, καλή επιτυχία! Καλή επιτυχία και καλή δύναμη σε όλους.»

Ο κ. Καλαφάτης εξελέγη γραμματέας ομόφωνα και διά βοής.