Οι Ελληνες πολίτες εμπιστεύθηκαν για πρώτη φορά τόσο μαζικά τα τελευταία δέκα χρόνια έναν πολιτικό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κι αυτό γιατί μιλά για ένα μέλλον που δεν προβάλλει, ούτε αναπαράγει το παρελθόν. Ενα μέλλον που εκφράζει την καλύτερη εκδοχή μας, συλλογική και ατομική. Και αυτή την καλύτερη εκδοχή ερχόμαστε να υλοποιήσουμε σε κρατικό επίπεδο στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Δεν ερχόμαστε να ψηφιοποιήσουμε το ήδη υπάρχον Δημόσιο, γιατί κάτι τέτοιο εκτός από δύσκολο θα ήταν ταυτόχρονα και ατελέσφορο.

Αν το κάνουμε αυτό, απλώς θα δημιουργήσουμε μια ψηφιακή γραφειοκρατία εξίσου κοστοβόρα και αντιπαραγωγική με τη σημερινή. Ερχόμαστε αρχικά να ρωτήσουμε: είναι όλα τα στάδια και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται σήμερα απαραίτητα για την εκάστοτε διαδικασία ή κάποια από αυτά μπορούν -ή ακόμα και πρέπει- να απαλειφθούν; Και αφού απαντήσουμε σε αυτό, περνάμε στο επόμενο κομβικό στάδιο: να διασυνδέσουμε τα συστήματα του Ελληνικού Δημοσίου, έτσι ώστε κάθε διαδικασία να γίνεται άπαξ και να είναι προσβάσιμη σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Με απλά λόγια, θα δώσουμε στις υπηρεσίες τη δυνατότητα να «μιλάνε» μεταξύ τους, απαλλάσσοντας τον πολίτη από τον ρόλο του διανομέα εγγράφων που του έχει αναθέσει διαχρονικά το ελληνικό κράτος.

Κηρύσσουμε «ψηφιακό ανένδοτο» για να ενώσουμε τους Ελληνες: στελέχη της διοίκησης και διοικούμενους, οι οποίοι θα πρέπει να αποκτήσουν καλύτερη επικοινωνία. Νέους και μεγαλύτερους ηλικιακά, οι οποίοι δεν θα πρέπει να χρειάζεται ούτε να χάνουν πολύτιμο χρόνο, ούτε να ταλαιπωρούνται τόσο στις ουρές. Επαγγελματίες τόσο του πρωτογενούς τομέα παραγωγής όσο και του τριτογενούς, οι οποίοι μιλούν την κοινή γλώσσα της τεχνολογίας που είναι φιλική προς τον χρήστη. Γιατί, τελικά, η ενότητα των Ελλήνων δεν είναι σύνθημα, ούτε ευχή... Είναι αποδοτικές πολιτικές στην πράξη.