Θεωρώ ιδιαίτερη τιμή την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να μου εμπιστευθεί την προσπάθεια της κυβέρνησης για ισχυρή ανάπτυξη, με περισσότερες επενδύσεις και νέες, καλύτερες δουλειές και μια νέα προοπτική για τον αγροτικό τομέα και την ανάπτυξη της υπαίθρου.

Είναι σαφές ότι βασική προτεραιότητα της προσπάθειάς μας είναι η προετοιμασία και η διαπραγμάτευση για το θέμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αφού αυτή είναι και η πλέον ξεκάθαρη εντολή που έχω λάβει από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Και γνωρίζω ότι, επειδή πρόκειται για ένα τεχνικό-αλλά ουσιαστικό για τους αγρότες μας- ζήτημα, απαιτείται σοβαρή δουλειά και προετοιμασία, με βασικότερη επιδίωξή μας τη διασφάλιση σταθερών πόρων. Στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών μας είναι και η εισαγωγή νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς, με τον οποίο, μεταξύ άλλων, θα μειωθεί η φορολογία στο 10% για τις ομάδες παραγωγών και τα συνεργατικά σχήματα.

Έτσι θα δώσουμε κίνητρα μέσα από τη συνεργασία να μειωθούν τα έξοδα παραγωγής και να αυξηθεί η διαπραγματευτική δύναμη των σχημάτων αυτών, επιτυγχάνοντας καλύτερους όρους και καλύτερες τιμές. Ιδιαίτερα σημαντικό όμως είναι και το κεφάλαιο το οποίο αφορά στην εντατικοποίηση των ελέγχων και στην αντιμετώπιση της γάγγραινας των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων.

Παράλληλα, πρόκληση αποτελεί και ο σχεδιασμός ειδικών προγραμμάτων ενίσχυσης των αγροτών και κτηνοτρόφων και των αλιέων που αξιοποιούν τη νέα τεχνολογία και συμμετέχουν ενεργά σε προγράμματα κατάρτισης, για να κάνουν τις μονάδες τους εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές. Και βέβαια οι προκλήσεις δεν σταματούν εδώ. Η επανένταξη στην παραγωγή ανενεργών πόρων -εγκαταστάσεων, υποδομών και γης- οι οποίοι σήμερα λιμνάζουν στα χέρια του κράτους και άλλων φορέων, αλλά και η προώθηση της παρουσίας του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα, συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ, για την κάλυψη των ζημιών στους παραγωγούς, ειδικά των ζημιών που προέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές, ώστε η σοδειά να ασφαλίζεται για τους πραγματικούς κινδύνους, τα ασφάλιστρα να είναι πιο ορθολογικά και οι αποζημιώσεις στην ώρα τους, είναι ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα με το οποίο θα ασχοληθούμε.

Επιπροσθέτως, δε, σκοπεύουμε να καθιερώσουμε τακτικό, δομημένο διάλογο της κυβέρνησης με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις των παραγωγών κατά προϊόν. Στο πλαίσιο αυτό, θα καλέσουμε στο τραπέζι του διαλόγου όλους τους παράγοντες της παραγωγικής αλυσίδας (εμπόρους, μεταποιητές, παραγωγούς) δημιουργώντας συνέργειες, συμφωνίες, κοινούς τρόπους εμπορίας και επιχειρηματικά-επενδυτικά σχήματα, που είναι απαραίτητα για τη στρατηγική ανάπτυξη κάθε προϊόντος.

Και βέβαια δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι στο πλαίσιο της συνολικής οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης θα βάλουμε κι εμείς από την πλευρά μας ένα τέλος στην εποχή της υπερφορολόγησης, με δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες από το 22% στο 9%, για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, αλλά και με μειώσεις του φόρου των αγροτικών επιχειρήσεων από το 28% στο 20% και του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

Είναι σαφές ότι για όλα τα παραπάνω απαιτείται σκληρή δουλειά, κάτι για το οποίο είμαστε αποφασισμένοι τόσο οι εκλεκτοί συνάδελφοί μου, Κώστας Σκρέκας και Φωτεινή Αραμπατζή, όσο και εγώ, έχοντας στο πλευρό μας τους ικανούς εργαζομένους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των εποπτευομένων φορέων του, προκειμένου να στηριχθούν αποτελεσματικά οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς, ώστε να αφήσουν πίσω ξεπερασμένες πρακτικές του παρελθόντος, περνώντας σε μια νέα εποχή, με ποιοτικά και διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα, που θα προσφέρουν μεγαλύτερο εισόδημα για τους ίδιους και νέες θέσεις απασχόλησης για τις τοπικές κοινωνίες.