Τα µονοπάτια της νέας πολιτικής πραγµατικότητας ιχνηλατούν στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόµα και µε όρους γεωγραφικούς, καθώς η πλειονότητα των στελεχών µετακινείται από το Μαξίµου και τα υπουργεία στην Κουµουνδούρου. Το ιστορικό κτίριο του κόµµατος πριν από τις εκλογές του 2015 είχε διαµορφωθεί µε τέτοιον τρόπο ώστε να είναι λειτουργικό για τις 9 (νέες) ανάγκες του ΣΥΡΙΖΑ, όταν βρέθηκε σε θέση αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Τις προσεχείς ηµέρες, ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές προκειµένου οι βουλευτές και τα κορυφαία στελέχη του κόµµατος να αποκτήσουν έδρα στα κεντρικά γραφεία. Κυρίως τα πρόσωπα εκείνα που θα αναλάβουν και την ευθύνη της αντιπολίτευσης απέναντι στη νέα κυβέρνηση. Ενα από τα ερωτήµατα που απασχολούν τον κ. Τσίπρα είναι αν θα φτιάξει «σκιώδη κυβέρνηση», η οποία θα αντιµετωπίσει «µαν του µαν» αντιπολίτευση στους υπουργούς του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ούτως ή άλλως, οι εκλογές ανέδειξαν τη νέα ηγετική οµάδα, µε τον Αλέξη Τσίπρα να «δείχνει» ακόµα και πριν ανοίξουν οι κάλπες µε ποια στελέχη θέλει να πορευτεί στη νέα εποχή.

Στελέχη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο κάδρο µια νέα γενιά στελεχών, η οποία θα παίξει κοµβικό ρόλο, παρότι στο σηµαντικό ζήτηµα των συµµαχιών και της κατεύθυνσης του κόµµατος δεν υπάρχει απόλυτη συναντίληψη. Σε κάθε περίπτωση, στην «αυλή» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σήµερα η Εφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος και ο Νάσος Ηλιόπουλος. Η τετράδα αυτή αποτέλεσε την προεκλογική περίοδο την «εικόνα» του ΣΥΡΙΖΑ, µιας και προωθήθηκαν µε συνέπεια από το Μαξίµου, ενώ, κατά τις εκτιµήσεις πολιτικών αναλυτών, ανταποκρίθηκαν πλήρως στα καθήκοντα που τους ανατέθηκαν.

Σταθερή αξία στον στενό κύκλο των ανθρώπων του πρώην πρωθυπουργού αποτελούν η βουλευτής Ολγα Γεροβασίλη και η απερχόµενη περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα ∆ούρου. Επιπροσθέτως, η πρόσφατη εκλογική διαδικασία έδωσε ακόµα µεγαλύτερη πολιτική νοµιµοποίηση σε πρόσωπα που είναι πολύ κοντά στον κ. Τσίπρα, όπως ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς, η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου και ο βουλευτής πλέον ∆υτικής Αττικής Γιώργος Τσίπρας.

Στον στενό πυρήνα του κ. Τσίπρα έχουν ενταχθεί και στελέχη εκτός κόµµατος, τα οποία στρατεύτηκαν µε τον ΣΥΡΙΖΑ µετά τη Συµφωνία των Πρεσπών και ταυτίζονται µε τον πρόεδρο του κόµµατος στην κεντρική γραµµή που πρέπει να ακολουθήσει. Είναι ενδεικτικό ότι την προεκλογική περίοδο µετείχαν στον «πρωινό καφέ» η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (σ.σ.: εκλέχτηκε µε άνεση βουλευτής) και ο Νίκος Μπίστης, κάτι που σηµαίνει ότι στην πορεία προς το συνέδριο θα ενσωµατωθούν στις κοµµατικές λειτουργίες.

Στον αντίποδα, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε δυσµένεια συνεχίζουν να βρίσκονται µια σειρά από στελέχη που για µεγάλο διάστηµα έπαιζαν σηµαίνοντα ρόλο στα εσωτερικά δρώµενα του ΣΥΡΙΖΑ. Η πλέον ενδεικτική περίπτωση είναι αυτή του Νίκου Παππά, ο οποίος απουσίασε πλήρως από τον σχεδιασµό του κόµµατος καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πολυσυζητηµένη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Τσίπρας στον ΣΚΑΪ µε ευθύ τρόπο τον άφησε πολιτικά έκθετο για το σκέλος των σχέσεων µε τον κ. Πετσίτη. Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις στην Κουµουνδούρου, ο κ. Παππάς δεν φαίνεται να βρίσκεται στον σχεδιασµό του κ. Τσίπρα για την επόµενη µέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αποτυχηµένες προσεγγίσεις βαραίνουν τον Χριστόφορο Βερναρδάκη, καθώς σε πολύ µεγάλο βαθµό «πληρώνει» το γεγονός ότι έριξε εντελώς στα βράχια τον σχεδιασµό του κόµµατος στις ευρωεκλογές. Ο κ. Βερναρδάκης ήταν από εκείνους που επέµεναν ότι είναι ντέρµπι οι ευρωεκλογές, πείθοντας τον κ. Τσίπρα να µην τις πραγµατοποιήσει µαζί µε τις εθνικές εκλογές.

Πιο σύνθετα είναι τα πράγµατα µε τον Αλέκο Φλαµπουράρη, καθώς απολύτως διασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έως και την τελευταία στιγµή είχε επιφυλάξεις στην τοποθέτηση του κ. Φλαµπουράρη σε εκλόγιµη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Η σχέση τους, βεβαίως, είναι στενά προσωπική, εκτός από πολιτική, κάτι που σηµαίνει ότι δύσκολα θα διαταραχθεί, έστω και αν δεν θα παίζει πλέον κάποιον ιδιαίτερο ρόλο στα πολιτικά ζητήµατα. Σε κάθε περίπτωση, πολλά συµπεράσµατα για το «χρηµατιστήριο στελεχών» θα προκύψουν από τις επιλογές που θα κάνει ο κ. Τσίπρας σε κοµβικές θέσεις, όπως η εκπροσώπηση Τύπου και η στελέχωση των «τοµεαρχών», που θα αναλάβουν την αντιπολίτευση ανά τοµέα κυβερνητικών έργων.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 13/7/2019