Η ανάγκη για αλλαγή και για εφαρμογή δραστικών μέτρων, που χρειάζεται η Ελλάδα είναι δεδομένη και φάνηκε από το αποτέλεσμα της κάλπης της 7ης Ιουλίου, αλλά και από το αποτέλεσμα της πρώτης δημοσκόπησης, που έδειξε 61% των πολιτών να επιθυμούν παραμονή της κυβέρνησης για μία τετραετία. Τα τελευταία 4,5 χρόνια γίνανε πολλά λάθη. Λάθη που έφεραν την Ελλάδα σε πολλούς τομείς πολλά χρόνια πίσω, ακόμη και δεκαετίες. Η ομφαλοσκόπηση, δεν έχει ωστόσο νόημα. Νομίζω πώς όλοι έχουμε διδαχθεί από τα λάθη μας, τώρα προχωράμε μπροστά.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει από τα πρώτα λεπτά διακυβέρνησης σύνεση, μετριοπάθεια και εργατικότητα. Δείχνει ξεκάθαρα και με πρόγραμμα αυστηρό ότι δεν αφήνει ούτε μία μέρα για χάσιμο. Και οφείλουμε να το χαιρετίσουμε. Είναι δύσκολο να πιστέψεις. Είναι πιο εύκολο να είσαι δύσπιστος και διαπορών. Το δύσκολο είναι να μην περιμένεις στην γωνία για το στραβοπάτημα.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική αυτή τη φορά. Από Τετάρτη όλοι οι υπουργοί έχουν παραλάβει ένα φάκελο με τους βασικούς άξονες πολιτικής και τις προτεραιότητες για το επόμενο εξάμηνο. Η δε πορεία αυτών θα παρακολουθείται από την προεδρία της κυβέρνησης με ευθύνη του εκάστοτε υφυπουργού.
Ως εκ τούτου καταδεικνύεται ότι όλα αυτά δεν σχεδιάστηκαν μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, αλλά είναι αποτέλεσμα αθόρυβης δουλειάς πολλών μηνών. Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο από τα ξένα ειδησεογραφικά μέσα, με τον Guardian να αναφέρει: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δυνατό ξεκίνημα ως πρωθυπουργός» και την γερμανική Badische: «Σπανίως ένας νέος πρωθυπουργός είναι τόσο καλά προετοιμασμένος»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε λοιπόν, ότι ήταν προετοιμασμένος και διαβασμένος. Έχει, επίσης, σημασία ότι επέλεξε τεχνοκράτες, ανθρώπους με γνώσεις και πυγμή, ανθρώπους που έχουν όλα τα εχέγγυα να «κάνουν τη δουλειά». Και ποια είναι «η δουλειά» τελικά; Η δουλειά δεν είναι να βγαίνουν στα κανάλια, όσο και αν αυτό χρειάζεται για να επικοινωνείται το κυβερνητικό έργο. Η «δουλειά» είναι να διοικήσουν το τομέα που τους ανατέθηκε. Να τον συμμαζέψουν και να τον κάνουν αποτελεσματικό. Να ακολουθήσουν ένα χρονοδιάγραμμα, ένα πλάνο και να αξιολογηθούν φυσικά στο τέλος για τα αποτελέσματα που επέφεραν. Έτσι δεν συμβαίνει εξάλλου με όλους μας στις δουλείες μας; Γιατί ένα υπουργείο θα πρέπει να λειτουργεί διαφορετικά; Γιατί το κράτος να λειτουργεί διαφορετικά;
Βλέπουμε το νέο στυλ να κυριαρχεί και δεν είναι μόνο γιατί έχουμε ανάγκη από το νέο, αλλά από το νέο με ουσία, αλλά γιατί έχουμε ανάγκη από μία νέα τάξη πραγμάτων. Μία νέα τάξη αρχίζει, ίσως, από την κορυφή της πυραμίδας, με τον επικεφαλής να δίνει το στίγμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς εφαρμόζοντας εξαρχής ένα ορθολογιστικό πλάνο. Θα πρέπει να είμαστε εκεί να στηρίξουμε την προσπάθεια, ιδίως όταν θα φανούν οι πρώτες αντιδράσεις από αυτούς που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Από αυτούς που θέλουν να κρατήσουν τη χώρα όμηρο των συντεχνιών και των μικρών και μεγάλων συμφερόντων. Οι πρώτες ημέρες της κυβέρνησης μαρτυρούν ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις όχι απλώς για την αλλαγή σελίδας αλλά για τη συγγραφή ενός νέου…βιβλιού!