Οκτώ είναι τα πρόσωπα-κλειδιά στο Μέγαρο Μαξίµου, που αποτελούν και τον στενό πυρήνα του επιτελείου του πρωθυπουργού. Πρόκειται για ορισµένους από τους πιο στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη τα τελευταία χρόνια, που πλέον έχουν σταθερή έδρα στο Μαξίµου και θα διαδραµατίζουν σηµαίνοντα ρόλο στην παραγωγή πολιτικής σε κεντρικό επίπεδο και στην υποστήριξη του έργου του πρωθυπουργού. Είναι, µάλιστα, στην πλειονότητά τους νέοι σε ηλικία, τριαντάρηδες και σαραντάρηδες, που φέρνουν και έναν αέρα ανανέωσης στην «καρδιά» της λειτουργίας της κυβέρνησης και του κράτους.

Το «alter ego» του κ. Μητσοτάκη, ως διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, είναι ο δικηγόρος Γρηγόρης ∆ηµητριάδης, από τους πιο στενούς και έµπιστους συνεργάτες του τα τελευταία 15 χρόνια. Βαρύνοντα ρόλο στο νέο Μαξίµου έχει ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.∆. και καθηγητής Συνταγµατικού ∆ικαίου της Νοµικής Αθηνών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ως υπουργός Επικρατείας. Ηδη εξάλλου, εδώ και δύο χρόνια, όλα τα νοµοσχέδια που επεξεργάζεται η Γραµµατεία Προγράµµατος της Ν.∆., µαζί µε τους συνεργάτες και τους συµβούλους του κ. Μητσοτάκη, περνούν από το τελικό «φιλτράρισµα» του κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος έχει πλήρη εικόνα και εποπτεία του νοµοθετικού έργου της νέας κυβέρνησης. Ο Ακης Σκέρτσος είναι από την περασµένη Τρίτη υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρµόδιος για τον συντονισµό του κυβερνητικού έργου. Ξεκίνησε την εµπλοκή του µε την πολιτική ως συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ το 2012 διετέλεσε διευθυντής του γραφείου του τότε υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραµµένου και διευθυντής του γραφείου του κ. Στουρνάρα µέχρι το 2014, όταν επελέγη από τον ΣΕΒ για τη θέση του γενικού διευθυντή. Στενή συνεργασία µε τον Ακη Σκέρτσο είχε το διάστηµα 2012-2014 άλλος ένας «ένοικος» του Μαξίµου, ο Στέλιος Πέτσας, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Πέτσας ήταν εκείνη την περίοδο διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονοµικών Χρήστου Σταϊκούρα, ενώ την τελευταία τριετία ήταν δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αρχικά ως σύµβουλος επί δηµοσιονοµικών θεµάτων και στη συνέχεια ως διευθυντής του γραφείου του.







Το δεύτερο πρόσωπο-κλειδί στην επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο Κωνσταντίνος Ζούλας, διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Σύµφωνα µε πληροφορίες, εντός του Αυγούστου ο κ. Ζούλας αναµένεται να «µετακοµίσει» από το Μαξίµου για να αναλάβει υψηλόβαθµο πόστο στον ευρύτερο κρατικό µηχανισµό και στη θέση του θα τοποθετηθεί ο Γιώργος Μυλωνάκης, ένας εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Μητσοτάκη τα τελευταία χρόνια. Στο κοµµάτι του Τύπου και των ΜΜΕ, πέραν των κ. Πέτσα και Ζούλα (και προσεχώς του κ. Μυλωνάκη), η «τριπλέτα» συµπληρώνεται από την Κύρα Κάπη, δηµοσιογράφο και µέχρι πρότινος αναπληρώτρια διευθύντρια Τύπου της Ν.∆.

Η κ. Κάπη, η µικρότερη σε ηλικία στο νέο πρωθυπουργικό γραφείο, θα είναι διευθύντρια Επικοινωνίας. Σηµαντικό ρόλο στην επικοινωνιακή πολιτική -και όχι µόνο- έχει ο έµπειρος δηµοσιογράφος ∆ηµήτρης Μητρόπουλος, ένα από τα πρόσωπα-έκπληξη στη σύνθεση του στενού επιτελείου του πρωθυπουργού. Ο επί σειράν ετών αρθρογράφος και στη συνέχεια διευθυντής της εφηµερίδας «Τα Νέα» ανέλαβε τη θέση του συµβούλου Στρατηγικής και Ευρωπαϊκών Θεµάτων του πρωθυπουργού, µε τον οποίο διατηρούσε τακτική επαφή ως άτυπος σύµβουλός του τα τελευταία χρόνια.

Το «παζλ» των προσώπων που εδρεύουν στο Μέγαρο Μαξίµου συµπληρώνει ο Θανάσης Νέζης, «άνευ χαρτοφυλακίου» συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη από την ηµέρα που πρωτοεξελέγη βουλευτής το 2004.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 13/7/2019