Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώνεται από το πρωί για τις συνέπειες του φονικού καιρικού φαινομένου στη βόρεια Ελλάδα και ανέβαλε τόσο τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά όσο και για την προγραμματισμενη επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας.

Στις 12 το μεσημέρι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα στην Γενική Γραμματεία Τύπου για την αποτίμηση της κατάστασης στη Χαλκιδική και ανακοινώσεις για τον τρόπο διαχείρισης των συνεπειών της κακοκαιρίας από την κυβέρνηση.

Νωρίτερα, μιλώντας στο Θέμα 104,6 ο κ. Πέτσας είχε δηλώσει: «Πρέπει να μας προβληματίσει ότι και οι έξι νεκροί είναι τουρίστες. Πρέπει να δούμε πώς φτάνει το μήνυμα της αυτοπροστασίας σε όλους όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων των τουριστών».

Στα Μουδανιά πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και Υποδομών Κώστα Καραμανλή.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής υπάρχει ένας επιβεβαιωμένος αγνοούμενος στη θάλασσα για τον οποίο το Λιμενικό διεξάγει έρευνες. Όπως τόνισε, είναι παρούσες στο σημείο όλες οι κρίσιμες υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, είναι παρών ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες για να διαμορφωθεί συνολική εικόνα των συνεπειών της καταστροφής.

«Να εκφράσω την οδύνη μου για τον άδικο χαμό 6 ανθρώπων που ήταν επισκέπτες στην περιοχή. Μεταξύ αυτών χάθηκαν δύο παιδιά. Είμαστε αλληλέγγυοι στους συγγενείς τους. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να συμπαρασταθούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών» τόνισε.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε πως «είμαστε εδώ για να προσδιορίσουμε τα επόμενα βήματα για τη διαχείριση της κρίσης». Έκανε λόγο για πρωτοφανή παρουσία των υπηρεσιών στο σημείο της τραγωδίας. «150 άτομα και 55 οχήματα ήταν διατεταγμένα τις τελευταίες ώρες καθώς και 40 μηχανήματα της περιφέρειας και 100 εργαζόμενοι. Η δουλειά που έκαναν οι υπηρεσίες πολύ σημαντική».

Και γεννήτριες του Στρατού

Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε χθες τη νύχτα τη Χαλκιδική έχει ενεργοποιηθεί και ο μηχανισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις πληγείσες περιοχές της Χαλκιδικής, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για μεταφορά γεννητριών του Στρατού, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, να εξυπηρετηθούν οι πολίτες και να προστατευτούν ευπαθή προϊόντα, μέχρι να επιτευχθεί η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επίσης, όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μηχανήματα του Στρατού θα διατεθούν για την αποκατάσταση των ζημιών, που αφορούν κυρίως το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.