Συγκαλείται στις 11 το πρωί το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στη διάρκεια του οποίου ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, όπου κάθε υπουργός θα παραλάβει έναν «καυτό» φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα του.

Εκεί θα αποτυπώνονται οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 και ο τρόπος αξιολόγησης της κάθε κυβερνητικής δράσης.

Επιπλέον, στους υπουργούς και τους υφυπουργούς θα τεθούν ασυμβίβαστα. Μεταξύ άλλων θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβασης με το δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών.

Σε όλο το κυβερνητικό σχήμα -υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς- θα απαγορευθεί οποιαδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τέλος, όπως θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, οι γενικές γραμματείες των υπουργείων θα μειωθούν από 93 σε 60, ενώ δραστικά μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης.

Άμεσα και τα πρώτα νομοσχέδια

Την ερχόμενη εβδομάδα συγκαλείται για πρώτη φορά η Βουλή που προέκυψε από την κάλπη της 7ης Ιουλίου. Μετά την εκλογή του προεδρείου, ακολουθεί το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων και της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, θα είναι το νομοσχέδιο για την λειτουργία της Κυβέρνησης, που θα περιλαμβάνει και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Η ρυθμιση που θεωρείται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμβληματική, θα είναι η αφορμή και για την πρώτη κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή, που επιμένει στην διατήρησή του, παρά την προφανή διαστρέβλωση των διατάξεων από τους αναρχικούς, που έχουν μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε στρατόπεδα.

Το ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει αλλαγές και διορθώσεις στον Ποινικό Κώδικα που επίσης θα δώσουν αφορμή για κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων προβληματικών διατάξεων με τις ρυθμίσεις του νέου Κώδικα οι τρομοκράτες της 17Ν θα μπορούν να υποβάλλουν άμεσα αίτηση ώστε να αποφυλακιστούν, φορώντας βραχιολάκι και παραμένοντας σε κατ’ οίκον περιορισμό, αρκεί να έχουν εκτίσει 16 χρόνια κάθειρξης.

Το νομοσχέδιο θα λύνει και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στους Δήμους, που δεν επιτρέπει στους δημάρχους την δυνατότητα να διοικούν τους Δήμους τους.

Και αυτή η ρύθμιση θα συναντήσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του ΚΙΝΑΛ.

Το επόμενο νομοσχέδιο θα είναι το φορολογικό. Θα περιλαμβάνει αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων που θα έχουν άμεση εφαρμογή και θα προβλέπουν αφενός χαμηλότερο επιτόκιο για τους οφειλέτες, αφετέρου την ένταξη των επιχειρήσεων στη νέα ρύθμιση με ευνοϊκότερους από τους σημερινούς όρους.

Το υπόλοιπο νομοσχέδιο θα αφορά την τόνωση της μεσαίας τάξης, μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις. Στόχος του πρωθυπουργού είναι το φορολογικό νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου, και οι ρυθμίσεις θα ισχύσουν από την 1/1/2020.