Πολυάριθμα είναι τα δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου για την κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές, που υπογραμμίζουν σχεδόν στο σύνολό τους την ηχηρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, μια ήττα που σηματοδοτεί την αυλαία της αριστερής διακυβέρνησης στη χώρα.

Corriere della Sera: Κέρδισε ο Μητσοτάκης -Ήττα του Τσίπρα που αψηφούσε τη λιτότητα και συγκρούστηκε με την Ευρώπη

Στην ανταπόκρισή της από την Αθήνα η μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα στην Ιταλία Corriere della Sera, μετά τα τελικά αποτελέσματα, απαριθμεί τους λόγους που ώθησαν τους Έλληνες να γυρίσουν την πλάτη στην πολιτική που ενσάρκωνε ο απερχόμενος πρωθυπουργός.

Τονίζει, πάντως, ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έχασε την πλειοψηφία, αλλά δεν είναι ένας ηττημένος πολιτικός. Εν σχέσει προς το 23% των Ευρωεκλογών, η ανάκαμψή του ήταν σημαντική. Η διαφορά με το πρώτο κόμμα υπάρχει, αλλά δεν είναι τεράστια. Ο Τσίπρας, που από χθες ξαναρχίζει την σταδιοδρομία του ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης, είναι όμως ένας πολύ ριζικά διαφορετικός ηγέτης από εκείνον που είχε θριαμβεύσει το 2015. Όχι πια πολεμιστής, με τίποτα επαναστάτης, αλλά πραγματιστής, ευέλικτος και σχεδόν τεχνοκράτης».

Repubblica: Ο θρίαμβος του Μητσοτάκη - Ένας τραπεζίτης στην κυβέρνηση

«Παρά τη ζέστη ο Κυριάκος Μητσοτάκης φόρεσε σακάκι και γραβάτα» για την επινίκια ομιλία του, αναφέρει στην αναπόκρισή της η δεύτερη μεγαλύτερη εφημερίδα στην Ιταλία, η Repubblica, η οποία παρουσιάζει αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα και στέκεται ιδιαίτερα στις πρώτες δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Il Fatto Quotidiano: Ο Τσίπρας τιμωρήθηκε για τη λιτότητα, οι συντηρητικοί κατακτούν την απόλυτη πλειοψηφία

Η ιταλική οικονομική εφημερίδα υπογραμμίζει πως «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και κλείνει την εποχή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τιμωρήθηκε για την "προδοσία" του δρόμου της λιτότητας και των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη».

Ενώ στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής θα μείνει εκτός του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Il Messaggero: Ελλάδα, νίκησε καθαρά η Δεξιά: Τέλειωσε η εποχή Τσίπρα, στη ΝΔ η απόλυτη πλειοψηφία

Η παραδοσιακή εφημερίδα της Ρώμης αναφέρεται «στη νέα εποχή που ανοίγεται, η οποία προοιωνίζει λιγότερους φόρους, μεγαλύτερα ανοίγματα στις επενδύσεις και λιγότερη γραφειοκρατία.

Μία νίκη που επιτρέπει στον νέο Έλληνα ηγέτη να κυβερνήσει με μία απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, εγγύηση για μία κυβερνητική δράση χωρίς τα ρίγη που ένοιωθαν οι τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις, που βασίζονταν σε αβέβαιες πλειοψηφίες».

Huffingtonpost.it: Ελλάδα, η Ευρώπη σβήνει το όνειρο του Τσίπρα (και της Αριστεράς)

Ο ενημερωτικός ιστότοπος huffingtonpost.it πέρα από την αναλυτική παρουσίαση του αποτελέσματος των εκλογών, παραθέτει και την άποψη της Ιρλανδής βουλευτού με το Σιν Φέιν Μαρτίνα Άντερσον, η οποία τονίζει «η μάχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι και δική μας, εάν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ χάνουμε κι εμείς», δηλώνοντας τη σημασία που έχει για την ευρύτερη Αριστερά της Ευρώπης η σημασία της ήττας του ελληνικού κόμματος. Επιπλέον, η εφημερίδα φιλοξενεί και μία συνέντευξη της Λουτσιάνα Καστελίνα, ιστορικής μορφής της ιταλικής κι ευρωπαϊκής Αριστεράς, η οποία δηλώνει για την επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές πώς «είναι μία ήττα, αλλά δεν είναι το τέλος μίας εποχής».

Il Secolo XIX: Καθαρή νίκη της κεντροδεξιάς - Ήττα της λιτότητας του Τσίπρα

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές παρουσιάζεται ιδιαίτερα και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Il Secolo XIX που πρόσκειται στους εκκλησιαστικούς κύκλους και το Βατικανό. Στο άρθρο επισημαίνεται πως «ο 51 ετών Κυριάκος Μητσοτάκης οδήγησε το κόμμα του σε μία καθαρή νίκη που βάζει τέλος στην εποχή της αριστερής διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και ανοίγει τις πύλες για μία περίοδο μεταρρυθμίσεων, που προαναγγέλλουν λιγότερους φόρους, μεγαλύτερα ανοίγματα στις ιδιωτικές επενδύσεις και λιγότερη γραφειοκρατία», υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την υπόσχεση του αρχηγού της ΝΔ ότι «θα εργασθεί ακόμη και για όποιον δεν τον ψήφισε».