Η απόφαση του Α. Τσίπρα να μην μεταβεί το βράδυ των εκλογών στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην πλατεία Κουμουνδούρου αμέσως μετά την δήλωση του από το Ζάππειο, με την οποία αναγνώριζε την ήττα του από τον Κ.Μητσοτάκη, ήταν μια συμβολική κίνηση και ουσιαστικά το πρώτο μήνυμα «απαξίωσης» του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ που πλέον δεν συνάδει με την μετάβαση στη νέα εποχή.

Δηλαδή στον «μετασχηματισμό» του κόμματος σε «προοδευτική και δημοκρατική παράταξη» με άλλη πολιτική φυσιογνωμία, ιδεολογική κατεύθυνση, νέα αρχιτεκτονική στην οργανωτική του δομή και κυρίως αλλαγές σε πρόσωπα.

Ο Α. Τσίπρας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου ηττήθηκε κατά κράτος από τον Κ. Μητσοτάκη, αλλά κατάφερε να μην νικηθεί από τις δυνάμεις του «βαθέος κομματικού συστήματος της Κουμουνδούρου, που τον περίμεναν στη γωνία εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερνε να υπερβεί το αποτέλεσμα των ευρωπαικών εκλογών.

Ως εκ τούτου ο Α. Τσίπρας πήρε στις εθνικές εκλογές το αποτέλεσμα που ήθελε για να μην εκδηλωθούν κινήσεις ανταρσίας σε βάρος του και πλέον έχει το πεδίο ελεύθερο να τα «αλλάξει όλα» και στην κατεύθυνση που ο ίδιος επιθυμεί.

Δίχως συμβιβασμούς και διαπραγματεύσεις με τους «βαρόνους» του κομματικού ιερατείου της Κουμουνδούρου, Βούτση- Φίλη- Σκουρλέτη κ.α, χωρίς εξαρτήσεις και εκβιασμούς από την περίφημη ομάδα των 53, η οποία δεν έχει σημαντική επιρροή σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας, αφού κάποιοι υποψήφιοι της δεν επανεξελέγησαν (Αννέτα Καβαδία, Χ. Παπαδόπουλος, Γ. Κυρίτσης κ.α).

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Α. Τσίπρας στο πλαίσιο της υπονόμευσης που περίμενε πως θα υποστεί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά του ανησυχούσε και για κάτι ακόμη που είχε πέσει στην αντίληψη του. Υπήρχαν «πρόθυμα» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τον χώρο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να «στήσουν» εσωκομματικό πραξικόπημα από κοινού με τον επικεφαλής της Μέρας 25 Γ. Βαρουφάκη, που είχε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με πολλούς συντρόφους του από τα παλιά.

Οι νέοι πρωταγωνιστές στο εγχείρημα του «πολιτικού μετασχηματισμού» του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στελέχη, προερχόμενα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Η Κουμουνδούρου θα γίνει Χαριλάου Τρικούπη και η νέα ηγετική ομάδα θα θυμίζει Εκτελεστικό Γραφείο ΠΑΣΟΚ.

Έτσι λοιπόν στο πλαίσιο των σαρωτικών αλλαγών που θα δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα και θα επικυρωθούν μέσα από ένα απολύτως ελεγχόμενο συνέδριο των προεδρικών δυνάμεων το σχέδιο του Α. Τσίπρα περιλαμβάνει.

1. Αλλαγή στην ονομασία του κόμματος που θα παραπέμπει σε «Δημοκρατική παράταξη».
2. Νέα ηγετική ομάδα με εμφανή την παρουσία σε αυτή στελεχών με πράσινες καταβολες.
3. Εξετάζεται η μετακόμιση του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα γραφεία.