Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας -στις 19:00 κλείνουν οι κάλπες- και την ανακοίνωση των exit polls με την εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά κυρίως την κατανομή των εδρών.

Με ενδιαφέρον επίσης αναμένεται να φανεί και το ποσοστό της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, καθώς είναι η πρώτη φορά στην σύγχρονη ελληνική ιστορία που στήνονται κάλπες μήνα Ιούλιο.

Τα Parapolitika.gr θα παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί το exit polls μέχρι την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, τα σενάρια για το μέγεθος της αυτοδυναμίας είναι τρία.
  1. Η ΝΔ θα εξασφαλίσει μια οριακή αυτοδυναμία εκλέγοντας μια Κοινοβουλευτική Ομάδα της τάξης των 152 – 153 βουλευτών.
  2. Μια «ενδιάμεση» αυτοδυναμία με 155 εδρών.
  3. Μια άνετη αυτοδυναμία με 160 και πάνω εκπροσώπους στη Βουλή.
Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης να φανεί το ποσοστό που θα συγκεντρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα κόμματα που τώρα κινούνται στο όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή.

O Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα σε εκλογικό τμήμα στο Περιστέρι. Χαλαρός, αισιόδοξος και πολύ καλή διάθεση προσήλθε στο εκλογικό κέντρο ο πρόεδρος της ΝΔ.

Πλήθος κόσμου τον περίμενε στο προαύλιο του σχολείου και τον υποδέχθηκε με χειροκροτήματα, φωτογραφίες, φιλιά, αγκαλιές και φωνάζοντας συνθήματα για την επόμενη ημέρα.

Δεν έλειψε, ωστόσο, ένα πρωτοφανές περιστατικό στα εκλογικά χρονικά: Μικρή ομάδα οπαδών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ άνοιξε πανό στο εκλογικό τμήμα, προφανώς πιάνοντας στον ύπνο την Αστυνομία (στην καλύτερη περίπτωση), και επιχείρησε να μπλοκάρει την είσοδο στον πρόεδρο της ΝΔ.

Εκείνος, ωστόσο, δεν έδωσε σημασία και προχώρησε κανονικά στο εσωτερικό για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, μαζί με τον γιο του.

Πότε θα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα

O μηχανισμός του υπουργείου Εσωτερικών είναι έτοιμος για την «υποδοχή» των αποτελεσμάτων. Μέχρι τις 21:00 το βράδυ η Singular Logic εκτιμά ότι θα έχει δοθεί μία ασφαλής εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς και για τις έδρες που θα καταλάβουν τα κόμματα.

Παράλληλα μέχρι τις 23:00 θα υπάρχουν οι πρώτες ασφαλείς σταυροδοσίες για τους υποψηφίους βουλευτές ανά περιφέρεια.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι έχουν εφοδιαστεί με 12.000 τάμπλετς και 4.500 κινητά για να καλυφθεί το 75% των εκλογικών τμημάτων.