Οι εκλογές της Κυριακής απασχολούν τον διεθνή Τύπο με τους Financial Times να εστιάζουν στην τραγωδία του Ματιού με τους 102 νεκρούς. «Η οργή για την τραγωδία στο Μάτι βαραίνει τις εκλογές» αναφέρουν.

Το δημοσίευμα θυμίζει τις δικαστικές έρευνες, από εισαγγελείς και ξένους εμπειρογνώμονες, που έδειξαν μοιραία έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, όπως και το τι απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, αλλά και τις αντιδράσεις που αυτές οι απαντήσεις προκάλεσαν.

Η εφημερίδα, στην ηλεκτρονική έκδοσή της, κάνει λόγο για μπάχαλο στην επίσημη αντίδραση στο Μάτι, ενώ θυμίζει ότι κάποια στιγμή η αστυνομία λανθασμένα εξέτρεψε την κυκλοφορία προς τη φωτιά, εξαιτίας κατάρρευσης των επικοινωνιών με τους πυροσβέστες.

«Δεν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης. Οι εισαγγελείς κατέληξαν ότι πολλοί θάνατοι μπορούσαν να αποφευχθούν αν είχαν ενεργοποιηθεί τα μέτρα πολιτικής προστασίας για να ειδοποιηθούν οι πολίτες για την απειλή της φωτιάς», συνεχίζει τη δημοσίευμα.

«Ζούσαμε με τον κίνδυνο της πυρκαγιάς, αλλά όταν ήρθε κανένας δεν ήταν εκεί να μας προστατεύσει», λέει στους Financial Times ο Αλέξης Μανουηλίδης, που μετακόμισε από το Μάτι μετά τη φονική πυρκαγιά. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα το πληρώσει αυτό στην κάλπη», συμπληρώνει.

Στο δημοσίευμα αναφέρονται επίσης και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, που όμως προχωρούν με αργούς ρυθμούς. Επίσης «φιλοξενεί» και τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη: Η κυβέρνηση ανέλαβε μερικώς την ευθύνη για την καταστροφή, ενώ απέδωσε τις ελλείψεις στο μνημόνιο.

«Δεν μπορούν να γίνουν όλα σε οκτώ μήνες» λέει ο υπουργός.

Οι κάτοικοι όμως ανησυχούν. Και για την γραφειοκρατία, αλλά και για την κατάσταση στο Μάτι εν όψει της θερινής περιόδου.