Όλα τα σενάρια, από τα πιο αισιόδοξα, έως τα πιο απευκταία σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα και το εάν η ΝΔ θα οδηγηθεί σε μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση ή η χώρα θα μπει και πάλι σε περιπέτειες  έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Πειραιώς και των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μεταξύ των δύο αυτών σεναρίων ωστόσο, μελετάτε και το ενδεχόμενο των συνεργασιών ή τουλάχιστον ο στόχος των ευρύτερων συμμαχιών… ακόμη και με ισχυρή αυτοδυναμία.

Ο «αέρας» νίκης που έχει αποκτήσει η Νέα Δημοκρατία, δεν ανοίγει τις πόρτες του Μαξίμου καθώς όλα θα εξαρτηθούν από το ποσοστό που θα πάρει η ΝΔ και το ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα που δεν θα μπουν τελικά στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο εκτιμά ότι η σοβαρότητα της συγκυρίας και η πορεία του τόπου απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις. Η στρατηγική της ΝΔ, για την συμμαχία την οποία θα επιδιώξει ακόμη κι αν είναι η πολιτική δύναμη που θα αναδειχθεί με ισχυρή αυτοδυναμία (155 βουλευτές) είναι να στραφεί σε συνεργασίες. Συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις που θα ενισχύσουν την ανάγκη να προταχθεί το εθνικό συμφέρον, αλλά και δυνάμεις που θα είναι πρόθυμες να εισφέρουν στην ταχύτητα εφαρμογής του προγράμματος της κυβέρνησης που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Εάν δεν υπάρξει όμως αυτοδυναμία το βράδυ της 7ης Ιουλίου, οι πολιτικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη περιορίζονται. Ναι μεν ο εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος είναι το ΚΙΝΑΛ, αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει ξεκαθαριστεί και από τις δύο πλευρές εάν θα είναι εφικτό να υπάρξει μια τέτοια συνεργασία.

 
Το διακύβευμα της αυτοδυναμίας

Το σενάριο της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ αποτελεί άλλωστε και το κρισιμότερο διακύβευμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Το εμφατικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και οι δημοσκοπήσεις πριμοδοτούν τη Νέα Δημοκρατία με ποσοστά που την φέρνουν κοντά στην αυτοδυναμία.

Στο περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων, όπως κι αν διαμορφωθούν αυτές μετά το εκλογικό αποτέλεσμα υπάρχει πάντα – τουλάχιστον για κάποιους αναλυτές της Πειραιώς – η δεδηλωμένη πρόθεση της Φώφης Γεννηματά να δώσει ψήφο ανοχής σε συγκεκριμένα θέματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ωστόσο ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξει περίοδος χάριτος αλλά κι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα  έχει φροντίσει να «ναρκοθετήσει την πολιτική πορεία της επόμενης κυβέρνησης (ΔΕΗ, Ελληνικό, προσλήψεις, ανάπτυξη, πλεόνασμα, συντάξεις).

Γνωρίζει επίσης ότι τα πρώτα νομοσχέδια που όπως δεσμεύτηκε θα φέρει στη Βουλή, (κατάργηση ασύλου, αλλαγή εκλογικού νόμου κλπ) θα προκαλέσουν και τις πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Οι θυμωμένοι Συριζαίοι που έχασαν την βολική εξουσία θα βγουν και πάλι στους δρόμους για να την ανακτήσουν και να εκτονώσουν το θυμό τους.

Η δέσμευση Μητσοτάκη ωστόσο για τα «πρώτα νομοσχέδια» και τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησής του δεν είναι τυχαία. Ποντάρει φυσικά στην περίοδο ανοχής προς κάθε εξουσία, ωστόσο υπάρχει πάντα ο προβληματισμός της πολιτικής αστάθειας που μπορεί να φέρει μια ισχύ ή οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. .

 Ο εφησυχασμός και η αποχή

Οι κάλπες είναι άδειες, επαναλαμβάνει συνεχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας το βλέμμα στις κάλπες της Κυριακής, και  αγωνιώντας όχι μόνο για την αποχή, αλλά και για τον εφησυχασμό που παρατηρείται όχι από υποψηφίους, αλλά από την κοινή γνώμη, ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι προεξοφλημένο. Ο Μητσοτάκης ζητά ισχυρή κυβέρνηση για μια αυτοδύναμη Ελλάδα. Ζητά αυτοδυναμία και όχι μια οριακή πλειοψηφία, τόσο για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, όσο και για να αποφύγει η χώρα μια παρατεταμένη περίοδο ακυβερνησίας.

Όπως έχει εξηγήσει και ο ίδιος πολλές φορές η οριακή πλειοψηφία ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέες εκλογές, οι οποίες με την απλή αναλογική θα οδηγήσουν σε έναν μονόδρομο εξουσίας του μεγάλου συνασπισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν είναι αποδεκτός από κανένα πολιτικό στρατόπεδο και δεν θα καταστεί εφικτή η δημιουργία κυβέρνησης.

Το μήνυμα που θέλει να στείλει για την Κυριακή περισσότερο απ’ όλα είναι η εγρήγορση τόσο των στελεχών και των υποψηφίων της ΝΔ, όσο και των ψηφοφόρων της. Η αποχή και ο εφησυχασμός είναι ο μοναδικός αντίπαλος της Πειραιώς. Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο ο κίνδυνος, αλλά και το στοίχημα της αυτοδυναμίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη παραμένουν.