Όλες είναι φράσεις που άκουγα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μιλώντας με ανθρώπους της γενιάς μου ή και μεγαλύτερους. Μου έλεγαν και τους έλεγα για τον Σάκη και χωρίς να πούμε το επώνυμό του καταλαβαίναμε σε ποιον αναφερόμαστε. Το ίδιο συνέβαινε με όλους. Συζητούσαμε για τον Σάκη Ιωαννίδη, τον υποψήφιο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών.

Άλλοι γνώρισαν τον Σάκη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, άλλοι τον είχαν δει στην τηλεόραση όταν δεν δίσταζε να τσακωθεί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για τα εθνικά, την ασφάλεια και την οικονομία. Οι περισσότεροι, άνθρωποι της γενιάς μου, τον ήξεραν από την εποχή που ήταν ΔΑΠίτης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και στη συνέχεια πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

Ο Σάκης δεν έκρυψε ποτέ τις πολιτικές του απόψεις, πολιτικές απόψεις με έντονες γωνίες και ξεκάθαρες θέσεις για τη Μακεδονία, για τις σχέσεις Εκκλησίας-κράτους και για κοινωνικά θέματα που αγγίζουν τον πυρήνα της ελληνικής σκέψης.

Πολλοί γνώρισαν τον Σάκη κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που πραγματοποίησε στους δήμους του Βόρειου Τομέα. Συναντήσεις πέρα από τις κλασικές «στημένες» ομιλίες των πολιτικών με την «ξύλινη» γλώσσα. Άνθρωποι αψήφησαν τη ζέστη και την κούραση της καθημερινότητας και πήγαν να ακούσουν έναν νέο υποψήφιο, που λέει τα πράγματα όπως είναι και όπως τα σκέφτεται.

Έναν υποψήφιο που δεν είχε κοινωνικά στεγανά. Τον άκουσαν με την ίδια ευκολία οι κάτοικοι της Πολιτείας και της Εκάλης με τους κατοίκους της Νέας Ιωνίας και της Νέας Φιλαδέλφειας. Τον άκουσαν με προσοχή οι φοιτητές και οι νέοι εργαζόμενοι με τους συνταξιούχους και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Όλοι τον χειροκρότησαν μόλις τελείωσε τις ομιλίες του και τον αγκάλιασαν. Τον φωνάζουν πλέον Σάκη και τον νιώθουν φίλο τους.

Προσωπικά τον θυμάμαι να διαφωνεί εντόνως στην είσοδο των γραφείων της ΟΝΝΕΔ στην οδό Λυκούργου και από έντονες διαδικασίες στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Τον θυμάμαι να εκλέγεται πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ μέσα από ανοιχτή διαδικασία και λίγα χρόνια μετά να δικαιώνεται για κομβικές του επιλογές. Να εκλέγεται θριαμβευτικά στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

Είδα ανθρώπους που στο παρελθόν του άσκησαν κριτική, είχαν διαφωνήσει ανοιχτά μαζί του ή είχαν συγκρουστεί πολιτικά, να τον υποστηρίζουν και να παραδέχονται το ήθος του και την ποιότητά του. Πρόσωπα να ενώνουν τις δυνάμεις τους και τη θέλησή τους για τον Σάκη. Τον Δημήτρη, τη Χριστίνα, τον Σπύρο, τον Αντώνη, τον Στρατή, τον Σταύρο, τη Βάσω, την Πέγκυ, τον Γιάννη, τον Βαγγέλη, την Κωνσταντίνα, τη Σοφία, τον Γιώργο, τον Κώστα, τον Άγγελο, το Αλέξανδρο, την Ανθή, τον Μάριο, τον Σωτήρη, τον Μηνά, την Αρετή, τη Φωτεινή, τη Νάσια, τον Βασίλη, την Ευαγγγελιάννα, τον Λουκά, τη Μαρία, τη Μαριάντα τον Νίκο και πολλούς άλλους. Είδα τον κύριο Θωμά και την κυρία Μαρία να μου εμπνέουν απεριόριστο σεβασμό και εκτίμηση. Ήταν όλοι παρόντες για τον Σάκη.

Με τον Σάκη έχουμε συζητήσει πολλές φορές πολιτικά, έχουμε κάτσει επίσης πολλές φορές και έχουμε μιλήσει για άλλα πράγματα και με έχει ρωτήσει τις πιο άκυρες στιγμές πώς τα πάω με την υγεία μου. Τον εκτιμώ γιατί είναι αληθινός και αυθεντικός. Πιο αληθινός από κάθε άλλο πολιτικό που έχω γνωρίσει στα 32 μου χρόνια. Τον φώναζα πάντα Σάκη.

Θα τον φωνάζουμε Σάκη γιατί είναι φίλος μας. Φίλος πραγματικός και αληθινός. Είναι άνθρωπος με ανησυχίες και αδυναμίες όπως όλοι μας. Άνθρωπος με ιδέες που σε άλλους αρέσουν και σε άλλους όχι, είναι όμως στέρεες και αυθεντικές. Δεν άλλαξαν ή αλλοιώθηκαν όταν πήρε θέσεις στην κομματική ιεραρχία και όσοι τον γνωρίζουμε, είμαστε σίγουροι ότι δεν θα αλλάξουν αν εκλεγεί βουλευτής.

Είναι και θα συνεχίσει να είναι ο φίλος μας ο Σάκης.