Νικητής και στις εντυπώσεις αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέρα από τα ποσοστά νίκης ή και αυτοδυναμίας που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως κατέγραψε πολλές φορές και ο ξένος Τύπος, σ’ αυτή την προεκλογική εκστρατεία έκανε εντελώς διαφορετικέ επικοινωνιακές επιλογές, κυρίως σε σχέση με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο της ΝΔ, δεν ακούστηκαν ακρότητες, αλλά η αντιπαράθεσή του βασίστηκε σε έναν προγραμματικό λόγο και  ουσιαστική κριτική των κυβερνητικών πεπραγμένων.

Χωρίς κραυγές, με νηφαλιότητα και με βάση προγραμματικές θέσεις και αρχές ο πρόεδρος της ΝΔ αντιπαρέθεσε  ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, ενώ εμφανίστηκε ξεκάθαρος στους στόχους του και στα πολιτικά ζητούμενα.

Στην προεκλογική του εκστρατεία με την υπεύθυνη στάση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να αφήσει πίσω όχι μόνο δημοσκοπικά τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στις «εντυπώσεις». Εστίασε στην  ανάγκη να επικοινωνήσει σε κάθε πολίτη και σε κάθε κοινωνικό στρώμα το κυβερνητικό του πρόγραμμα και να αφήνοντας πίσω τις παρωχημένες πολιτικές ομιλίες στόχευσε σε κοινωνικές ομάδες έχοντας προσωπική επαφή, μέσω συζητήσεων και διαλόγου κι όχι πολιτικών μονολόγων.

Με την ανοιχτή εκδήλωση της ΝΔ, από το Θησείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και με την επιλογή του να ολοκληρώσει αύριο σε Ημαθία και Θεσσαλονίκη τον προεκλογικό του αγώνα,  δίνει το στίγμα ενός συμβολισμού τόσο με πολιτικές όσο και κοινωνικές προεκτάσεις. Άλλωστε στον συγκεκριμένο προεκλογικό αγώνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέρα από το ήθος που επέδειξε ακολουθώντας χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας την πόλωση και τον διχασμό και πείθοντας για την ουσία των επιχειρημάτων του, στόχευσε στην επιλογή των θεματικών εκδηλώσεων αντί των παραδοσιακών κομματικών συγκεντρώσεων.

Η προεκλογική του εκστρατεία τερματίζεται στη Θεσσαλονίκη. Η Μακεδονία αποτέλεσε άλλωστε προνομιακό πεδίο για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος κράτησε μια σταθερή και υπεύθυνη στάση για το Μακεδονικό. Στόχος παραμένει ωστόσο η αύξηση των ποσοστών του κόμματος, ιδιαίτερα απέναντι στο όποιο ρεύμα μπορεί να έχει δημιουργήσει ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Ζητούμενο παραμένει η μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων και των νέων, που φαίνεται ωστόσο η ΝΔ να έχει κάνει «άλματα» σε σχέση με προηγούμενες εκλογές, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και τα ποσοστά που καταγράφονται σχετικά με την απήχηση που δείχνει να έχει το κόμμα στους νέους ψηφοφόρους, αλλά και τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις επικοινωνιακές επιλογές που «σήκωσαν» ακόμη περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλαξαν τα παραδοσιακά δεδομένα, είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ  τόλμησε να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επέλεξε να μας δείξει τον φοβισμένο, αφελή και απροσάρμοστο στις συνθήκες ήττας, χαρακτήρα του. Η συνέντευξή του στην εκπομπή της Τσιμτσιλή, αλλά και στο σόου του Γρηγόρη Αρναούτογλου, ανέδειξαν όχι μόνο την πιο χαλαρή πλευρά του, αλλά εμφάνισε και ένα διαφορετικό προφίλ, που προσέγγισε το πιο νεανικό κοινό.