Επαναλαμβάνοντας με έμφαση το κομβικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη, αλλά και το  ότι δεν πρόκειται να κοπεί κανένα επίδομα και δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στον ALPHA, έδωσε ένα σαφές και ξεκάθαρο στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει για την επόμενη ημέρα.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ έχοντας απέναντί του 10 δημοσιογράφους έδωσε απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της επόμενης ημέρας εστιάζοντας το αφήγημά του στην ανάπτυξη, την φορολογία, την εργασία, αλλά και βάζοντας στο επίκεντρο τον πολίτη και τη νέα γενιά, τα ασθενέστερα στρώματα, την οικογένεια, τους ανέργους.

Χαρακτήρισε το πρόγραμμα του για την οικονομία ρεαλιστικό, «καθώς θα οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου για την ανάπτυξη» η οποία αποτελεί και το «κλειδί» του προγράμματός του. Διευκρίνισε, απαντώντας σε αιτιάσεις του κ. Τσίπρα, ότι η υπερφολόγηση ήταν επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού της σημερινής κυβέρνησης, ενώ για άλλη μια φορά ξεκαθάρισε σχετικά με τα εργασιακά ότι «δεν μίληα ποτέ για επταήμερη εργασία, αλλά για επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων».

Δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, από το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει,  προκειμένου να «αποφύγουμε τον σοβαρό κίνδυνο επικίνδυνοι βαρυποινίτες να βγουν εκτός φυλακής», συμπληρώνοντας πως για τις αλλαγές στην Δικαιοσύνη «μια απερχόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να επιλέξει την ηγεσία του Αρείου Πάγου».

Στα θέματα της ασφάλειας ήταν για άλλη μια φορά κατηγορηματικός ο Κυριάκος Μητσοτάκη, ο οποίος σημείωσε ότι είναι θέμα προτεραιότητας για την κυβέρνησή του να επανέλθει το αίσθημα της ασφάλειας στους Έλληνες πολίτες. «Οι αστυνομικοί θα βγουν από τα γραφεία τους και θα επιστρέψουν στις γειτονιές» τόνισε.

Προτεραιότητα στο πρόγραμμα της ΝΔ αποτελεί όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο ο εξορθολογισμός στο χώρο της Υγείας, όσο και οι παρεμβάσεις στην Παιδεία επαναλαμβάνοντας πως «με τον πρώτο νόμο μας θα καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο. Τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι άσυλο ιδεών», διευκρίνισε.

  

Νηφαλιότητα, ουσία και ακρίβεια επιχειρημάτων

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ALPHA, έρχεται στον απόηχο της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΚΑΙ, κατά την οποία ο τελευταίος επιδόθηκε όπως και η πολιτική του άλλωστε, σε μία παράσταση με χαρακτηριστικά πολιτικής παρωδίας. Χθες ο απερχόμενος πρωθυπουργός, δεν δίστασε να εκστομίσει ακρότητες, ενδεικτικό του ήθους της αριστερής διακυβέρνησης και με αδιανόητη θρασύτητα να  σφετεριστεί την ανοχή των πολιτών, συμπεριφερόμενος μάλιστα σαν έχει ήδη στο τσεπάκι του το… συγχωροχάρτι για τα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της χώρας. Μιας διακυβέρνησης κατά την οποία αναλώθηκε σε ανώριμους και επιζήμιους για τη χώρα πειραματισμούς, όπως παραδέχθηκε.

Δύσκολα κανείς αποφεύγει τον πειρασμό της σύγκρισης και δύσκολα δεν θα διακρίνει τις διαφορές μεταξύ της «εξομολογούμενης» αφέλειας του απερχόμενου πρωθυπουργού και του προγραμματικού λόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη,  στον οποίο κυριάρχησαν η απουσία υβριστικών αναφορών στον αντίπαλο και η ουσιαστική κριτική των κυβερνητικών πεπραγμένων.

Στον αντίποδα της χθεσινής συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε στους Έλληνες ότι ο λαός οφείλει και έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για την τύχη του με νηφαλιότητα και με βάση προγραμματικές θέσεις και αρχές κι όχι με βάση επικοινωνιακά σόου κραυγών και ψεμάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στο πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα, ένα πρόγραμμα  ακυρωμένο από τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του εδώ και πέντε χρόνια, αλλά  και από το ήθος της εξουσίας του, πρόταξε ένα πρόγραμμα, κοστολογημένο, ρεαλιστικό, πείθοντας τόσο για την ουσία και για  την ακρίβεια των επιχειρημάτων του.

 

Σενάρια συνεργασιών και αυτοδυναμίας

 Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε «το…απεταξάμην τον εφησυχασμό» καθώς μέχρι και την τελευταία ώρα όπως υπογράμμισε οι κάλπες θα είναι άδειες, ενώ τείνοντας χείρα έντιμης συνεργασίας, απεύθυνε κάλεσμα σε πολίτες και πολιτικές δυνάμεις που δεν ανήκαν παραδοσιακά στον χώρο της Κεντροδεξιάς  να συμπαραταχθούν με την «γαλάζια» παράταξη προκειμένου να ισχυροποιηθεί περαιτέρω η νέα κυβέρνηση ώστε η χώρα να μην μπει στην περιπέτεια της ακυβερνησίας.

 Ωστόσο σε θέματα συνεργασίας ξεκαθάρισε πως:  «Αν δεν καταστεί δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση, η χώρα θα οδηγηθεί άμεσα σε εκλογές» επανέλαβε και υπογράμμισε: «Δεν έχω ακούσει κανένα από τα μικρότερα κόμματα να ζητούν συνεργασία, οπότε είμαι αποφασισμένος να θέσω τους Έλληνες προ του πραγματικού διλήμματος».

 Ο Μητσοτάκης εκτίμησε ότι είναι μονόδρομος η αυτοδυναμία επικεντρώνοντας όχι στην εξουσία, αλλά στο μείζον που είναι η ανάγκη διακυβέρνησης του τόπου και η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Οι πειραματισμοί της απλής αναλογικής του Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικοί, αλλά αποδεικνύονται και καταστροφικοί για την πορεία της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες των κρίσιμων εθνικών εκλογών τα δύο μεγάλα κόμματα-για διαφορετικό λόγο το καθένα -  έχουν υιοθετήσει την ίδια ρητορική κάνοντας λόγο για «άδειες κάλπες».

Είναι γεγονός ότι οι κάλπες της 7ης Ιουλίου είναι άδειες, όμως οι κάλπες της 26η Μαΐου κι των ευρωεκλογών έχουν προδιαγράψει ένα εκλογικό αποτέλεσμα, ήττας για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, νίκης ή και αυτοδυναμίας ακόμη για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως επεσήμανε και στην συνέντευξή του στον ALPHA, θέλει να ισχυροποιήσει το χαρτί της ενδεχόμενης αυτοδυναμίας, αφού δεν είναι διατεθειμένος να ρισκάρει την διακυβέρνηση της χώρας με οριακή πλειοψηφία, ενώ από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας έχει συμφέρον να «μηδενίζει» την κάλπη, η οποία λίγες ημέρες πριν κατέγραψε την πολιτική και την κομματική του συντριβή.

Οι κάλπες για τον κ. Τσίπρα δεν είναι άδειες, αλλά γεμάτες με την ήττα της 26ης Μαΐου.

 Στρατηγική ανάπτυξης

Η σταθερότητα της νέας κυβέρνησης είναι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και  προαπαιτούμενο για την  πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλύοντας κάθε πτυχή του κυβερνητικού σχεδίου της ΝΔ με στόχο αυτό να καλύψει το σύνολο της κοινωνίας, ανέλυσε τα σημεία της στρατηγικής ανάπτυξης που σχεδιάζει.

«Ο στόχος για την ανάπτυξη είναι κρίσιμος για την επόμενη ημέρα» σημείωσε συγκεκριμένα και η  στρατηγική της ανάπτυξης στο πρόγραμμά του εμπεριέχει: Μεταρρυθμίσεις. Ενίσχυση της ρευστότητας. Πάταξη της γραφειοκρατίας. Μείωση των φόρων και των εισφορών και μια κυβέρνηση, με ισχυρή εντολή, προκειμένου να ανακτήσει η χώρα την χαμένη της αξιοπιστία εντός και εκτός συνόρων.

Η απελπιστική επίδοση του κ. Τσίπρα στους τομείς της παιδείας, της ασφάλειας, της Δικαιοσύνης, της φορολογικής πολιτικής και της διχαστικής γλώσσας στα εθνικά θέματα, είναι «οι αμαρτίες» που θα κληρονομήσει η επόμενη κυβέρνηση. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όρισε ξεκάθαρα τις  κρίσιμες παραμέτρους της επόμενης ημέρας, γνωρίζοντας ότι αυτή θα είναι «ναρκοθετημένη» από την σημερινή κυβέρνηση, κι ότι θα έχει στη διάθεσή του μια εξαιρετικά σύντομη περίοδο χάριτος.