Το δικαίωμα του εκλέγειν υφίσταται ήδη στην ελληνική αρχαιότητα ως ένδειξη Δημοκρατίας, αλλά τους τελευταίους αιώνες έχει εξελιχθεί σε καθολικό δικαίωμα σε όλες τις χώρες της γης.

Η καθιέρωση της καθολικής ψηφοφορίας στην Ελλάδα την εποχή που σε εκσυγχρονισμένα κράτη επικρατούσαν προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, όπως η τιμοκρατική ψήφος, αποτελεί λυδία λίθο για την δημοκρατική νοοτροπία του ελληνικού έθνους.

Το εκλογικό δικαίωμα αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα πολιτικά δικαιώματα τα οποία στρέφονται προς το κράτος και παρέχουν στους πολίτες αξίωση ενεργητικής συμμετοχής (status activus) στην άσκηση της κρατικής εξουσίας και στη διαμόρφωση του κρατικού βολονταρισμού.

Οι εκλογές χαρακτηρίζουν την σύγχρονη φιλελεύθερη δημοκρατία στην πλουραλιστική εκδοχή της, μέσα από τον θεσμοθετημένο ανταγωνισμό των πολιτικών δυνάμεων. Έχει ειπωθεί πως το αποτέλεσμα διαμορφώνεται από τους αναποφάσιστους και τους ευμετάβλητους ψηφοφόρους, παρά από τους προσηλωμένους σε ένα κόμμα ψηφοφόρους. Αδιαμφισβήτητο, ωστόσο, είναι πως το αποτέλεσμα διαμορφώνεται από τους πολίτες που προσέρχονται στην κάλπη και όχι από τους απόντες.

Η αποχή αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα καθώς μας οδηγεί σε ελλειμματική νομιμοποίηση της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας πλήττοντας την έννοια της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Ένα μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας αρνείται να ψηφίσει, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ασυνέπεια των πολιτικών λόγων, αλλά και αποστροφής των μεγάλων αφηγήσεων.

Η σύγχρονη δημοκρατική αρχιτεκτονική ωθεί την ταξική απευθυγράμμιση και την ελευθερία των πολιτικών μας πεποιθήσεων και όχι την αποπολιτικοποίηση. Στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές πρέπει όλοι να προσέλθουμε στην κάλπη και να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα που προσιδιάζει στην ιδιότητα του πολίτη.

· Η Χρ. Κυρίτση είναι Οικονομολόγος, Κοινοτική Σύμβουλος 7ης Κοινότητας Δήμου Αθηναίων με το Κώστα Μπακογιάννη